Την πορεία εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, εξέτασε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.

Εκπρόσωπος της Αστυνομίας αποκάλυψε ότι παρατηρήθηκε αύξηση στις σεξουαλικές παρενοχλήσεις εναντίον παιδιών μέσω διαδικτύου το 2020.

Συγκεκριμένα:
• Το 2020 έγιναν 190 καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση μέσω διαδικτύου
• ενώ το 2019 έγιναν 161 καταγγελίες
Οι φυσικές παρενοχλήσεις παιδιών σημείωσαν μείωση και αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι έκλεισαν τα σχολεία λόγω κορωνοϊού. Ωστόσο, οι αριθμοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όπως λέχθηκε.
Συγκεκριμένα:
• Το 2020 έγιναν 197 καταγγελίες
• Το 2019 έγιναν 211 καταγγελίες

Στο σπίτι του παιδιού κατά το 2020 έγιναν 318 παραπομπές παιδιών για προσφορά βοήθειας.
Όπως αναφέρθηκε, οι δράστες στην πλειονότητα τους είναι άντρες.

Διεθνώς, σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό Υγείας, ένα στα πέντε παιδιά πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και η πλειονότητα δεν προβαίνει σε καταγγελίες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν από εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών εντάσσεται στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας, το οποίο είναι πλέον υποχρεωτικό στο Δημοτικό και Γυμνάσιο και είναι προαιρετικό στο Λύκειο.

Το σχετικό εγχειρίδιο, με το οποίο καθορίζονται οι δράσεις και στόχοι του Υπουργείου, επικαιροποιήθηκε για τελευταία φορά το 2016. Το Υπουργείο παιδείας διοργανώνει και σεμινάρια για ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών.

Την ίδια ώρα, τόσο η Πρόεδρος του Συμβουλίου ΦΩΝΗ, Αναστασία Παπαδοπούλου, όσο και η εκπρόσωπος του παιδαγωγικού Ινστιτούτου, αναφέρθηκαν στην απροθυμία των γονέων να συμμετέχουν στα ειδικά σεμινάρια κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης των παιδιών.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαριέλλα Αριστείδου, υπέδειξε ότι έγιναν βήματα προς τα εμπρός, ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν, κυρίως σε σχέση με την υποχρεωτική συμπερίληψη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλες τα βαθμίδες εκπαίδευσης.