Με στόχο την μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού και κυρίως την σταδιακή αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων που ασφυκτιούν, η Κυβέρνηση εξετάζει την αυστηροποίηση των υφιστάμενων μέτρων για αναχαίτηση του κορωνοϊού.
Ήδη επεξεργάζονται πρόσθετα μέτρα κυρίως για πολίτες που δεν έχουν ακόμα εμβολιασθεί με ένα από τα αδειοδοτημένα εμβόλια. Το Σάββατο 31 Ιουλίου το ισχύον διάταγμα εκπνέει και το τι μέλει γενέσθαι θα αποφασιστεί σε αυριανή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο Υπουργός Υγείας που ενημέρωσε σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για όλα τα σχετικά, αναμένεται ότι θα καταθέσει εισηγήσεις προς έγκριση.
Αναμένεται ότι πέραν από την κατάργηση του δωρεάν rapid test για ανεμβολιάστους, αύριο θα κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση για υποχρεωτική προσκόμιση του safepass σχεδόν σε όλα τα υποστατικά. Θα απαιτείται δηλαδή και σε πολύ μικρές επιχειρήσεις όπως κάποια περίπτερα και mini market. Από την απόφαση αυτή ενδέχεται να εξαιρούνται επιχειρήσεις που εργοδοτούν μέχρι 4 άτομα.
Το ζήτημα βεβαίως, όπως τονίζουν και κάποια μέλη της ομάδας των επιστημόνων, είναι να βρεθούν και τρόποι καλύτερου ελέγχου της εφαρμογής του μέτρου.
Τα κρούσματα που βρέθηκαν για άλλη μια φορά σε στέγες φροντίδας ηλικιωμένων και κλειστές δομές, οδηγούν όπως φαίνεται σε περεταίρω αυστηροποίηση των σχετικών πρωτοκόλλων, καθώς θα απαιτείται pcr test κάθε 48 ώρες για όσους εργάζονται στις στέγες και δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.
Αναμένεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα ανάψει το πράσινο φως για εμβολιασμό παιδιών άνω των 12 ετών, παρά το γεγονός ότι εκφράζονται επιφυλάξεις από κάποιους επιστήμονες που ζητούν οι εμβολιασμοί να αρχίσουν, για παιδιά άνω των 15.
Στο μεταξύ, αντιδράσεις φαίνεται να υπάρχουν και από μέλη της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, η οποία απόψε θα συνεδριάσει με την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα. Όλες οι εισηγήσεις για τα νέα μέτρα διαμορφωθούν στην αποψινή συνεδρία στην οποία αναμένεται ότι θα συμμετέχει και ο Υπουργός Υγείας.