O Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον απέκρουσε σήμερα τις επικρίσεις της Γαλλίας για την απόφαση της Καμπέρας να ακυρώσει συμφωνία για την αγορά υποβρυχίων από γαλλική εταιρεία εξηγώντας ότι είχε ξεκαθαρίσει από τον Ιούνιο στον Γάλλο πρόεδρο ότι αυτό ενδέχεται να συμβεί, ενώ απέρριψε και την οργισμένη αντίδραση της Κίνας για το σύμφωνο ασφαλείας AUKUS.
Η Αυστραλία ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι ακυρώνει ένα γιγαντιαίο συμβόλαιο, ύψους 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (περίπου 56 δισεκατομμύρια ευρώ), με την Γαλλία για την παράδοση ενός νέου στόλου υποβρυχίων από την γαλλική ναυπηγική εταιρεία Naval Group, προκαλώντας την οργή του Παρισιού.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν χαρακτήρισε την απόφαση πισώπλατη μαχαιριά. Ο Μόρισον είχε επισημάνει χθες ότι η Γαλλία είχε ενημερωθεί για την απόφαση της Καμπέρας πριν από τη σχετική ανακοίνωση, κάτι που το Παρίσι διέψευσε.
Σήμερα ο Αυστραλός πρωθυπουργός παραδέχθηκε τη ζημιά που επέφερε η απόφασή αυτή στις σχέσεις της χώρας του με τη Γαλλία, όμως επέμεινε ότι είχε ενημερώσει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τον Ιούνιο ότι η Καμπέρα επανεξέταζε τη συμφωνία και ότι ενδεχομένως να άλλαζε γνώμη.
«Το κατέστησα απολύτως σαφές, είχαμε ένα μακρύ δείπνο το Παρίσι στη διάρκεια του οποίου συζητήσαμε για τις ικανότητες των συμβατικών υποβρυχίων να αντιμετωπίσουν το νέο στρατηγικό περιβάλλον», επεσήμανε ο Μόρισον στον ραδιοφωνικό σταθμό 5aa.
«Ξεκαθάρισα ότι αυτό είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Αυστραλία θα λάβει απόφαση βάσει των εθνικών της συμφερόντων», πρόσθεσε.
Εξάλλου ο Αυστραλός πρωθυπουργός σε άλλα του σχόλια στον ραδιοφωνικό σταθμό 2GB απέρριψε και την οργισμένη αντίδραση της Κίνας μετά την ανακοίνωση του νέου συμφώνου ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας, το οποίο περιλαμβάνει την παράδοση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Καμπέρα.
Η Κίνα δεν κατονομαζόταν στην κοινή ανακοίνωση των ηγετών της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας, όμως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για «γρήγορα εξελισσόμενες απειλές» και την ανάγκη να ενισχυθεί η ασφάλεια και η στρατιωτική αποτροπή στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού.
Ο Μόρισον τόνισε σήμερα ότι το σύμφωνο αυτό «είναι προς το συμφέρον όλων, περιλαμβανομένης της Κίνας», και έχει στόχο να διατηρήσει ασφαλή και σταθερή την περιοχή.
Εξάλλου τόνισε ότι η Αυστραλία έχει δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις βάσει των συμφερόντων της και πρόσθεσε ότι η Κίνα διαθέτει «ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών υποβρυχίων».
Πηγή: Newsbeast.gr