
Δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τους Takata, ένα πόρισμα 210 σελίδων, το οποίο περιλαμβάνει τις μαρτυρίες 45 προσώπων.
Στο πόρισμα υπάρχουν αυτούσια τα πορίσματα της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας τα οποία αναφέρονται στους θανάτους του Κυριάκου Όξυνου και της Στυλιανής Γιωργαλλή και έναν σοβαρό τραυματισμό του Αλέξανδρου Λούγκου που οφείλονται σε εκρήξεις αερόσακων.
Η Αστυνομία, αναφέρει ο κ. Γιαβρή είχε την υποχρέωση αυτά τα θέματα, να τα φέρει ενώπιον του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, για να ληφθούν εκεί τα απαραίτητα μέτρα, είναι το κατάλληλο μέρος που συμμετέχουν όλοι.
Γίνεται ειδική αναφορά στην περιβόητη εγκύκλιο του 2017 με την οποία οι διανομείς στην Κύπρο, απαλλάχθηκαν από τις ευθύνες τους για τα μεταχειρισμένα ή γκρίζα οχήματα που έρχονται από τρίτες χώρες, όπως Ιαπωνία και Συγκαπούρη, χωρίς να καθορίζεται οποιαδήποτε εναλλακτική διαδικασία.
Η Επιτροπή σημειώνει ότι διατηρεί επιφυλάξεις κατά πόσον ο τότε Διευθυντής του Τμήματος Οδικών Μεταφορών είχε την αρμοδιότητα να εξαιρέσει τους διανομείς από την ευθύνη ενημέρωσης.
Η εγκύκλιος, αναφέρει η Επιτροπή κοινοποιήθηκε στον τότε Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, ο οποίος δεν έδωσε καμία σημασία με αποτέλεσμα να προκύψει αυτό το κενό, και δεν ενημέρωσε τον αρμόδιο τότε Υπουργό.
Σημείο κλειδί που εντοπίσαμε στην έκθεση είναι η μαρτυρία του κυρίου Γιώργου Λουκά νυν διευθυντή του Τμήματος Οδικών Μεταφορών ο οποίος είπε ότι και το Υπουργείο ήταν ενήμερο κάτι που προκύπτει από τα πρακτικά που τηρήθηκαν τότε, από τα οποία «…φαίνεται ότι δίνονταν και κάποιες οδηγίες από τον τότε Υπουργό, τον κύριο Δημητριάδη δηλαδή, για διάφορα θέματα που αφορούσαν το συγκεκριμένο θέμα».
Το Τμήμα Οδικών Μεταφορών έτυχε ενημέρωσης από συμπολίτες μας από το 2015 και το 2016 μέσω επιστολών, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη παγκόσμια εκστρατεία για ανάκληση φονικών αερόσακων… κι όμως το Τμήμα αγνόησε το περιεχόμενο των δύο αυτών επιστολών, και δεν ενημέρωσε κανέναν. Ο τότε Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Αλέκος Μιχαηλίδης υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένες επιστολές δεν προωθήθηκαν ποτέ στο Υπουργείο.
Στο πόρισμα φαίνεται ότι υπάρχει ένας ακήρυχτος πόλεμος οικονομικών συμφερόντων που δεν επιτρέπει τη οποία συνεργασία, μεταξύ του Συνδέσμου Εισαγωγέων Μηχανοκινήτων Οχημάτων και της Παγκύπριας Συντεχνίας Εμπορίας Αυτοκινήτων, δηλαδή των αντιπροσωπειών.
Στα συμπεράσματα:
Δεν βρίσκει σύμφωνη την Επιτροπή η θέση του διευθυντή του ΤΟΜ μέχρι το 2019 κύριου Κολέτα αλλά και του Γενικού Διευθυντή του Υπ. Μεταφορών Γιάννη Νικολαΐδη από το 2020 μέχρι το 2022 ότι βασική ευθύνη για τα μεταχειρισμένα οχήματα ανήκει στον κατασκευαστή.
Στο τελευταίο κεφάλαιο αναφέρεται ότι οι διατελέσαντες Υπουργοί από το 2013 ως το 2023 φέρουν βαριά πολιτική ευθύνη για την αδράνεια, απραξία, αμέλεια και αδιαφορία που επέδειξε το ΤΟΜ … «εάν τα πρόσωπα στην κορυφή της πολιτικής και κοινωνικής πυραμίδας δεν αναλαμβάνουν ευθύνη για τις πράξεις και παραλείψεις τους, τότε ενθαρρύνουν την εδραίωση γενικής και πολιτικής ασυδοσίας», αναφέρεται.
Εισήγηση της επιτροπής είναι ότι έχουν διαπραχθεί σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα από ανώτερους δημόσιους υπαλλήλους για το θέμα της ενημέρωσης, οι υπάλληλοι αυτοί γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν για το θέμα των Takata, ωστόσο δεν έδωσαν την δέουσα βαρύτητα. Τα αδικήματα αφορούν την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, την Αστυνομία και κυρίως το ΤΟΜ.
Σε σχέση με το θέμα της διάπραξης ποινικών αδικημάτων η Επιτροπή τοποθετείται καταφατικά σε σχέση με τέσσερα πρόσωπα. Πρόκειται για ποινικά αδικήματα όπως η κατάχρηση εξουσίας η ανθρωποκτονία και η πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης Σημειώνεται ότι εναπόκειται στον Γενικό Εισαγγελέα να αποφασίσει πως και εάν θα προχωρήσει η περεταίρω διερεύνηση των αδικημάτων.