Αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο ανακάλυψαν δύο εργαστήρια ταρίχευσης ανθρώπων και ζώων, καθώς και δύο τάφους, που ανακαλύφθηκαν στη νεκρόπολη Σακάρα νότια του Καΐρου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση το Σάββατο.
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο τεράστιος χώρος ταφής, στην αρχαία αιγυπτιακή πρωτεύουσα Μέμφιδα, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και φιλοξενεί περισσότερες από δώδεκα πυραμίδες, τάφους ζώων και παλιά κοπτικά χριστιανικά μοναστήρια.
Ο Μουσταφά Ουαζίρι, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, είπε στους δημοσιογράφους ότι τα εργαστήρια ταρίχευσης, όπου μουμιοποιήθηκαν άνθρωποι και ζώα, «χρονολογούνται από την 30η δυναστεία» που βασίλεψε πριν από περίπου 2.400 χρόνια.
Οι ερευνητές «βρήκαν πολλά δωμάτια εξοπλισμένα με πέτρινα κρεβάτια όπου ο νεκρός ξάπλωσε για μουμιοποίηση», δήλωσε το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.
Κάθε κρεβάτι κατέληγε σε υδρορροές για να διευκολυνθεί η διαδικασία της μουμιοποίησης, με μια συλλογή από πήλινες γλάστρες εκεί κοντά για να συγκρατούν τα εντόσθια και τα όργανα, καθώς και μια συλλογή οργάνων και τελετουργικών αγγείων.
Οι πρώτες μελέτες του άλλου εργαστηρίου υποδηλώνουν ότι χρησιμοποιήθηκε για τη “μουμιοποίηση ιερών ζώων”.
Η ανακάλυψη περιλαμβάνει επίσης τους τάφους δύο ιερέων που χρονολογούνται στον 24ο και 14ο αιώνα π.Χ., αντίστοιχα.
Το πρώτο ανήκε στον Νε Χεσούτ Μπα, ο οποίος υπηρέτησε την πέμπτη δυναστεία ως επικεφαλής γραμματέων και ιερέας των θεών Ώρου και Μάατ.
Οι τοίχοι του τάφου είναι διακοσμημένοι με απεικονίσεις «καθημερινής ζωής, γεωργίας και σκηνών κυνηγιού», δήλωσε ο Μοχάμεντ Γιούσεφ, διευθυντής του αρχαιολογικού χώρου Σακάρα.
Ο δεύτερος τάφος, αυτός ενός ιερέα ονόματι Μεν Χεμπέρ, ήταν λαξευμένος σε βράχο και απεικονίζει τον ίδιο τον νεκρό στους τοίχους του τάφου, καθώς και σε ένα αλάβαστρινο άγαλμα μήκους ενός μέτρου, είπε ο Γιούσεφ στους δημοσιογράφους.
Η Αίγυπτος έχει κάνει μια σειρά από σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις τα τελευταία χρόνια.
Οι επικριτές λένε ότι η αναταραχή των ανασκαφών έχει δώσει προτεραιότητα στα ευρήματα που αποδεικνύεται ότι τραβούν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης έναντι της σκληρής ακαδημαϊκής έρευνας.
Οι ανακαλύψεις αποτέλεσαν βασικό συστατικό των προσπαθειών της Αιγύπτου να αναζωογονήσει τη ζωτικής σημασίας τουριστική της βιομηχανία εν μέσω μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης.
Η κυβέρνηση ξεκίνησε πρόσφατα μια στρατηγική «με στόχο την ταχεία αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού» σε ποσοστό 25-30% ετησίως, δήλωσε ο Υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, Αχμέτ Ίσα, στον χώρο το Σάββατο.
Η Αίγυπτος στοχεύει να προσελκύσει 30 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως έως το 2028, από 13 εκατομμύρια πριν από την πανδημία του Covid.
Το επιστέγασμα της στρατηγικής της κυβέρνησης είναι τα εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου στους πρόποδες των πυραμίδων στη Γκίζα που καθυστερούν πολύ.