Χωρίς άσπρο καπνό ολοκληρώθηκε η συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.
Το Υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα απέρριψαν σχεδόν το σύνολο των 19 προτάσεων διαφόρων κομμάτων που κατατέθηκαν στη Βουλή σε σχέση με την δημιουργία πλαισίου προστασίας από μαζικές εκποιήσεις.
Οι περισσότερες αναφέρονται στην επαναφορά του δικαιώματος των δανειοληπτών να προσφεύγουν στην δικαιοσύνη και να εξασφαλίζουν διάταγμα αναστολής της εκποίησης, στις περιπτώσεις που το δάνειο τους περιλαμβάνει καταχρηστικές χρεώσεις.
Η οικονομική διευθύντρια του Υπουργείου Οικονομικών, Αυγή Χρυσοστόμου Λαπαθιώτη, ανέφερε ότι ετοιμάστηκε πρόταση από το Υπουργείο Οικονομικών για τη σύσταση ειδικής δικαιοδοσίας στα επαρχιακά δικαστήρια που θα εξετάζει χρηματοοικονομικές διαφορές μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών οι οποίες αφορούν δάνεια με υποθήκη την κύρια κατοικία αξίας μέχρι 350 χιλ. ευρώ. Για να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο όπως είπε, απαιτείται χρόνος.
Θα πρέπει όπως ανέφερε να εγκριθεί η πρόταση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου, το Υπουργικό Συμβούλιο, να σταλεί στην Νομική Υπηρεσία για έλεγχο και ακολούθως να οδηγηθεί στην Βουλή για συζήτηση και ψήφιση.
Το Υπουργείο Οικονομικών έκανε αποδεκτή μόνο μια πρόταση, βουλευτών του ΔΗΚΟ και του ΔΗΣΥ που προβλέπει ότι οι τράπεζες θα πρέπει σε κάθε επιστολή που στέλνουν σε δανειολήπτες, να στέλνουν μαζί και την πλήρη εξέλιξη του δανείου.
Ενδιαφέρουσα βρήκε η Κεντρική Τράπεζα και την πρόταση βουλευτών του ΑΚΕΛ, που αναφέρει πως σε περίπτωση ανταλλαγής ακινήτου, να λαμβάνεται υπόψιν η τρέχουσα αξία του ακινήτου.
Όσον αφορά το σχέδιο Ενοίκιο αντί Δόσης, η εκπρόσωπος του Υπουργείου επανέλαβε ότι ακόμη αναμένεται η απάντηση της Κομισιόν.
Απογοήτευση εξέφρασαν με δηλώσεις τους οι περισσότεροι βουλευτές, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα ξεκίνησε το 2018, όταν δόθηκε η δυνατότητα εκποιήσεων, πριν να οδηγηθούν υποθέσεις στα δικαστήρια.
To Υπουργείο Οικονομικών απέρριψε πάντως και το ενδεχόμενο οι αποφάσεις του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα , προκαλώντας αντίδραση του Επιτρόπου Παύλου Ιωάννου.
Εκπρόσωποι των δανειοληπτών έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου. Ο πρόεδρος του Κινήματος «Ενεργώ» Λευτέρης Γεωργίου δήλωσε ότι «η κατάσταση στην κοινωνίας μυρίζει μπαρούτι και θα πρέπει οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους».