Ο Υπουργός Επικρατείας της βρετανικής Κυβέρνησης, Μάικλ Γκόουβ, δήλωσε το πρωί στο ραδιόφωνο του BBC ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διακοπή στην αλυσίδα προμήθειας εμβολίων από την AstraZeneca, παρά το αίτημα της ΕΕ να λάβει από την εταιρεία ποσότητα από τα εμβόλια που παρασκευάζονται επί βρετανικού εδάφους.
Κατά τον κ. Γκόουβ, η Βρετανία πρέπει να εξασφαλίσει ότι θα συνεχίσει να επιταχύνει το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του κορωνοϊού. «Αυτό εξαρτάται από την τήρηση του προγράμματος προμήθειας την εμβολίων που έχει συμφωνηθεί. Αυτό είναι το πρώτιστο και το πιο σημαντικό πράγμα», είπε.
Συνέχισε αναφερόμενος στη σημασία του διαλόγου, της συνεργασίας και της φιλίας ώστε να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες και στις χώρες της ΕΕ. Ερωτηθείς όμως αν η Κυβέρνηση θα επιτρέψει την παράδοση στην ΕΕ εμβολίων της AstraZeneca που έχει παραγγείλει πρώτο το Λονδίνο, ο κ. Γκόουβ απάντησε «όχι».
Η εφημερίδα Times επικαλείται κορυφαίες πηγές της βιομηχανίας φαρμάκων που απορρίπτουν το αίτημα της ΕΕ για την απόκτηση «βρετανικών» εμβολίων ως «πολιτική ρητορική» εκ μέρους των Βρυξελλών.
«Δεν μπορούν να σταματήσουν εμβόλια για τα οποία υπάρχει συμβόλαιο παράδοσης. Κάποια από αυτά τα εμβόλια έχουν ήδη δοθεί σε ανθρώπους που είναι στη σειρά για να λάβουν τη δεύτερη δόση τους. Θα ήταν ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για εκατομμύρια ανθρώπους αν σταματούσε αυτή η διαδικασία», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι αξιωματούχοι των φαρμακοβιομηχανιών στους Times.
Προσθέτουν ότι η Βρετανία έχει εξασφαλίσει ποσότητες εμβολίων που υπερβαίνουν τις ανάγκες κάλυψης του πληθυσμού, επομένως ούτως ή άλλως ορισμένα εμβόλια θα διατεθούν σε άλλες χώρες όταν επιτευχθούν οι στόχοι του εθνικού εμβολιαστικού προγράμματος.
Ο διακεκριμένος ερευνητής σερ Τζέρεμι Φάραρ, μέλος της επιστημονικής επιτροπής SAGE που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση, είπε στο BBC ότι δυστυχώς βλέπουμε φαινόμενα «εμβολιαστικού εθνικισμού» που πρέπει να αποφευχθούν.
Σημείωσε ότι ο μόνος τρόπος να μειωθούν οι λοιμώξεις είναι τα εμβόλια να διατεθούν σε όλες τις χώρες, ώστε να καταπολεμηθούν και ενδεχόμενες νέες μεταλλάξεις. «Αυτό είναι προς το εθνικό μας συμφέρον, είναι ένα συμφέρον ισοτιμίας και ηθικής και είναι προς το συμφέρον όλου του κόσμου», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με την προοπτική πιθανών περιορισμών στην εξαγωγή προς το Ηνωμένο Βασίλειο του εμβολίου της Pfizer από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Βέλγιο, βουλευτές και μέλη της Κυβέρνησης φέρονται να έχουν σχολιάσει κατ’ ιδίαν ότι θα επρόκειτο για μια κατάδηλη κίνηση «εμβολιαστικού εθνικισμού» που «θα έκανε τον Τραμπ να κοκκινίσει».