Έξι στους δέκα πολίτες που συμμετείχαν σε έρευνα της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου συμφωνούν με τη νομιμοποίηση της ευθανασίας ή της υποβοηθούμενης από γιατρό αυτοκτονίας, δήλωσε σε σημερινή διάσκεψη Τύπου που παρέθεσε η Ειρήνη Χαραλαμπίδου.
Το 79% υποστηρίζει, όπως είπε η βουλεύτρια, να υπάρχει το δικαίωμα αυτό σε ασθενείς με ανίατες και πολύ σοβαρές, βασανίστηκες χρόνιες ασθένειες.
Η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε σε σχετική πρόταση νόμου που ονομάζεται «Ο περί του Ιατρικώς Υποβοηθούμενου Τερματισμού της Ζωής», η οποία θα συζητηθεί προσεχώς στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Χαρακτηρίζοντας το θέμα ως εξαιρετικά δύσκολο, καθώς στο επίκεντρο είναι ο θάνατος» η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι προβληματίστηκε για πώς να το χειριστεί, αφού χιλιάδες είδαν δικούς τους ανθρώπους να υποφέρουν και να θέλουν να φύγουν και να μην μπορούν, ανέφερε.
Επεξηγώντας την πρόταση νόμου η κ. Χαραλαμπίδου εξήγησε ότι αφορά ανθρώπους που βρίσκονται σε μια καταληκτική κατάσταση. Δεν είναι απόφαση μεταξύ ζωής και θανάτου, είπε. Απλώς σεβόμαστε το δικαίωμα του ανθρώπου να φύγει με τον τρόπο που επιθυμεί», ανέφερε η κ. Χαραλαμπίδου και πρόσθεσε ότι η πρόταση δεν αφορά στους ανήλικους, καθώς θα επρόκειτο για απόφαση που έπρεπε να λάβει ο κηδεμόνας. «Δεν μπορεί, επίσης, να εφαρμοστεί σε άτομα που είναι σε κόμμα», είπε.
«Ο ασθενής παίρνει την απόφαση για τον εαυτό του. Κανένας άλλος, ούτε συγγενείς, ούτε μέλος του οικογενειακού του κύκλου μπορεί να το αποφασίσει ή να το αποτρέψει», διευκρίνισε.
Η κ. Χαραλαμπίδου εξήγησε ότι θα πρέπει, ο ασθενής, να περάσει από ιατροσυμβούλια και από αξιολογήσεις ψυχιάτρων για να διασφαλιστεί ότι δεν είναι ψυχική η αιτία που τον οδηγεί στην απόφαση του υποβοηθητικού τερματισμού της ζωής.
Ανέφερε ακόμα ότι στην Κύπρο πολλοί καταφεύγουν στην Ελβετία για τον σκοπό αυτό. Σύμφωνα δε με έρευνα μεταξύ των κοινοβουλίων, από τις 29 χώρες που απάντησαν στις 12 εφαρμόζεται είτε ευθανασία, είτε υποβοηθούμενη αυτοκτονία. «Σε άλλες τέσσερις χώρες, την Αγγλία, την Γαλλία, την Ιρλανδία και τη Σλοβενία, γίνεται συζήτηση».