Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2022 δημοσιοποίησε την Πέμπτη με ανακοίνωσή του το Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού.
Το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για εκδόσεις του έτους 2022, με κατά πλειοψηφίαν απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στον Παναγιώτη Νικολαΐδη για το έργο του “Ριμαχό” (εκδόσεις Σμίλη). Στο σκεπτικό βράβευσης σημειώνεται ότι στα ποιήματα της συλλογής “Ριμαχό” του Παναγιώτη Νικολαΐδη το προσωπικό βίωμα διαπλέκεται με το συλλογικό δράμα. “Ο ποιητής, κληρονόμος του τραύματος του 1974, καθώς ανήκει σε μια νεότερη ποιητική γενιά, με έμμεση βιωματική σχέση με την εισβολή, διαμορφώνει έναν ιδιωτικό ποιητικό κώδικα υψηλού τόνου και ελεγειακής πυκνότητας, ρεαλιστικό και συγχρόνως μεταφορικό, χρησιμοποιώντας μια γλώσσα σύγχρονη, η οποία ενσωματώνει λειτουργικά και την κυπριακή διάλεκτο”, επισημαίνεται. Καταληκτικά, αναφέρεται ότι ο “Ριμαχό” του Παναγιώτη Νικολαΐδη “είναι μια πολυδιάστατη ποιητική σύνθεση, η οποία ανακαλεί ποιητές και εντόπιους ποιητικούς μύθους, διαλέγεται μαζί τους και δίνει λειτουργικές προεκτάσεις”.
Το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για εκδόσεις του έτους 2022, μετά από κατά πλειοψηφίαν απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στην Κωνσταντία Σωτηρίου για το έργο της “Brandy Sour” (εκδόσεις Πατάκη). Σύμφωνα με το σκεπτικό της βράβευσης, το βιβλίο αποτελεί “ένα πυκνό, σπονδυλωτό μυθιστόρημα 22 ευσύνοπτων κεφαλαίων με επίκεντρο το περιώνυμο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας, ενεργοποιεί, συγκινητικά και ανάλαφρα, τροπές και τραύματα της συλλογικής κυπριακής μνήμης”. Προστίθεται ότι το βιβλίο “χωρίς να είναι πειραματικό στο επίπεδο της εκφοράς και της αφηγηματικής τεχνικής, είναι θραυσματικό ως προς τη δομή του”. Υπογραμμίζεται ότι οι μικροϊστορίες του βιβλίου “ξεχωρίζουν για την πρωτότυπη και ευρηματική ευστροφία τους, τη γλωσσική ευκινησία τους, και την ευσύνοπτη αλλά εύστοχη διαγραφή των χαρακτήρων”.
Το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας για εκδόσεις του έτους 2022, με κατά πλειοψηφίαν απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στη Μαρία Α. Ιωάννου για το έργο της “Οι ενδιάμεσοι” (εκδόσεις Νεφέλη). Το σκεπτικό της βράβευσης αναφέρει ότι στο εν λόγω βιβλίο “τα πάντα κινούνται στο μεταίχμιο ειδών, γλωσσών, θεματικών και αφηγηματικών τρόπων”, προσθέτοντας ότι ο “πειραματισμός στα μικροδιηγήματα της συλλογής διατρέχει την αφηγηματική επιφάνεια και την αφηγηματική σύνταξη, εμποτίζει τη ρητορική και υπηρετεί τη θεματική”. Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι “τα θέματα είναι πολλά, αλλά πάντα ενδιαφέροντα, παρά τη συνοπτική τους προβολή” και ότι “οι σύντομες αφηγήσεις της Ιωάννου αποκαλύπτουν προοδευτικά υποφωτισμένες περιοχές της πραγματικότητας, ενώ η διακριτική, κατά τόπους, χρήση του ιδιώματος αποδεικνύει τη σημασία του και στη σύγχρονη λογοτεχνία”.
Η Επιτροπή αποφάσισε ότι το Κρατικό Βραβείο Μελέτης (Μονογραφίας)/Δοκιμίου για τη Λογοτεχνία για εκδόσεις του έτους 2022 δεν απονέμεται.
Το Κρατικό Βραβείο Νέου Λογοτέχνη για εκδόσεις του έτους 2022, μετά από ομόφωνη απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στον Παύλο Ανδρέου για το έργο του “Παγωτό δακρυγόνο” (εκδόσεις Θράκα). Σύμφωνα με το σκεπτικό της βράβευσης, η ποιητική συλλογή “αποτελείται από σύντομα ποιήματα υπαρξιακής αναζήτησης, δομημένα με λιτότητα στην έκφραση, η οποία εστιάζει σε στιγμές εσωτερικής έντασης και σε μια πορεία αυτογνωσίας και αυτοσυνειδητότητας”. Επισημαίνεται ότι “η ποίηση του Ανδρέου μάς εισάγει σε ένα πεδίο αναφορών που την ίδια στιγμή είναι καινοφανές, δηλαδή πρωτότυπο και ακόμα νεανικό”. Ακόμη, αναφέρεται ότι “ο ποιητικός του λόγος εντυπωσιάζει με τη δύναμή του, με την κυριολεξία και την τόλμη του”..
Την Κριτική Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας 2021 αποτέλεσαν οι Παντελής Βουτουρής (Πρόεδρος), Αλέξης Ζήρας, Μαίρη Κουτσελίνη, Αριστοτέλης Σαΐνης και Ίλια Χατζηπαναγιώτη.
Το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μικρά Παιδιά για εκδόσεις του έτους 2022, μετά από ομόφωνη απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στη Δέσποινα Ηρακλέους για το έργο της “Πού πήγαν τα φαντάσματα;” (εκδόσεις Διάπλαση). Το σκεπτικό της βράβευσης σημειώνει ότι “χωρίς ποτέ να κατονομάσει την κοινωνική απομόνωση, τη μοναξιά ή τη γονεϊκή απουσία, που σαν σύγχρονα φαντάσματα στοιχειώνουν τις ζωές των παιδιών, το βιβλίο με χιούμορ αναφέρεται σε μια ευρέως διαδεδομένη προβληματική κατάσταση και σκιαγραφεί την επίλυσή της”. Προστίθεται ότι το βιβλίο “φαίνεται να απευθύνεται συγχρόνως στα μικρά παιδιά αλλά και στους γονείς τους, ίσως για να τους υπενθυμίσει ότι η υπερβολική κάλυψη των υλικών αναγκών δεν είναι το σημαντικότερο που έχουν να τους προσφέρουν”.
Το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους για εκδόσεις του έτους 2022, μετά από ομόφωνη απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στον Πέτρο Πανάου για το έργο του “Επιχείρηση Λόγος: Το μυστήριο του κινητού” (εκδόσεις Τελεία). Το σκεπτικό της βράβευσης αναφέρει ότι το βιβλίο “μιλάει για τη δύναμη του λόγου, για αυτούς που δεν έχουν φωνή και για τους άλλους που δημαγωγούν μέσα σε κλίμα μίσους και ξενοφοβίας”. “Σε ένα μυθιστόρημα με έντονα στοιχεία αστυνομικής πλοκής και επιστημονικής φαντασίας, το αναπάντεχο χιούμορ μιας πρωτοπρόσωπης εφηβικής αφηγηματικής φωνής, σε ύφος ρέον και αυτοσαρκαστικό, περιγράφει τον συναισθηματικό κυκεώνα που βιώνει ένας έφηβος, και συγχρόνως κατασκευάζει μια κοινωνία τεχνολογικά προηγμένη, η οποία παραδόξως δεν δημιουργεί καμία ανοικείωση στον αναγνώστη, έφηβο ή ενήλικο”, προστίθεται.
Την Κριτική Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας για Παιδιά και Εφήβους 2022 αποτέλεσαν οι Αγγελική Γιαννικοπούλου (Πρόεδρος), Αγγέλα Καϊμακλιώτη, Ρεβέκκα Νικολαΐδου-Πιερή, Μαρίζα Ντεκάστρο και Γιάννης Παπαδάτος.
Το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης Λογοτεχνικού Βιβλίου για Παιδιά και Εφήβους για εκδόσεις του έτους 2022, μετά από κατά πλειοψηφίαν απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στη Χρύσω Χαραλάμπους για την εικονογράφηση του έργου “1000 τρόποι να στύψεις ένα λεμόνι” (συγγραφέας: Δανάη Δάσκα, εκδόσεις Παπαδόπουλος). Σύμφωνα με το σκεπτικό της βράβευσης, “η Χρύσω Χαραλάμπους αξιοποιεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό το απλό, αλλά χιουμοριστικό κείμενο της Δανάης Δάσκα”. Ακόμη, σημειώνεται ότι “η υπόθεση ότι μπορεί κανείς να στύψει το λεμόνι οπουδήποτε πυροδοτεί μια σειρά ποικιλόμορφων, έξυπνων και ευφάνταστων εικόνων” και προστίθεται ότι “οι εικόνες προσκαλούν τον αναγνώστη/ακροατή να δημιουργήσει νέες ιδέες για το πού αλλού θα μπορούσε κάποιος να στύψει το λεμόνι”.
Την Κριτική Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Εικονογράφησης Βιβλίου για Παιδιά και Εφήβους 2021 αποτέλεσαν οι Κωνσταντίνος Γεωργίου (Πρόεδρος), Elizabeth Hoak-Doering, Τερέζα Λαμπριανού, Κώστας Μάντζαλος και Σάββας Ξιναρής.
Σημειώνεται ότι τα βραβεία θα επιδοθούν από την Υφυπουργό Πολιτισμού, Βασιλική Κασσιανίδου, σε ειδική τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 5 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 7:00 μ.μ., στο Κινηματοθέατρο Παλλάς. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Πηγή: ΚΥΠΕ