Τέλος στην αγωνία για χιλιάδες μαθητές που παρακάθισαν στις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης για τα Πανεπιστήμια της Κύπρου και στις Στρατιωτικές σχολές.

Τα αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας γύρω στις εννέα το πρωί, ενώ για το θέμα προέβη σε δηλώσεις η Υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου.

Στις φετινές Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης, όπως είπε, υπέβαλαν αρχικά αίτηση συμμετοχής, 5351 Υποψήφιοι, διεκδικώντας πρόσβαση στη Δημόσια Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση της Κύπρου και της Ελλάδας. Με τη σημερινή κατανομή διατίθενται 2993 θέσεις, από τις οποίες 1589 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, 1298 στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και 106 στις Στρατιωτικές Σχολές Ελλάδας.

Μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή όπως δήλωσε ο Προϊστάμενος Υπηρεσίας Εξετάσεων, Δημήτρης Χανδριώτης θα ανακοινωθεί και ο Γενικός Βαθμός Πρόσβασης κάθε υποψηφίου για τα Ανώτατα Επιστημονικά Ιδρύματα της Ελλάδας , καθώς και λεπτομέρειες για τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων.

Σε ό,τι αφορά στα σημερινά αποτελέσματα, συνολικά δώδεκα υποψήφιοι έλαβαν το απόλυτο 20 στις εξετάσεις.
Πρόκειται για οκτώ κορίτσια και τέσσερα αγόρια. Οι πρώτοι των πρώτων κατανέμονται ανά επαρχία ως εξής: Τέσσερις απόφοιτοι λυκείου από την Πάφο, τρείς από την Λευκωσία, δύο από την Λεμεσό, δύο από την Λάρνακα και ένας μαθητής στην Ελεύθερη Αμμόχωστο.

Η Χαρά Αλκμίνη Αλβανιτοπούλου μιλώντας στην τηλεόραση του Αντ1 δήλωσε χαρούμενη και βαθιά συγκινημένη αφού εξασφάλισε με βαθμολογία 20 μια θέση στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η Αντωνία Παναγιώτου από το λύκειο Αγίου Ιωάννη στην Λεμεσό, εξασφάλισε μια θέση επικοινωνίας και σπουδών διαδικτύου στο ΤΕΠΑΚ, ωστόσο σκοπεύει να μεταβεί στην Γερμανία για σπουδές πληροφορικής.

Η Χριστίνα Χριστοφίδου δήλωσε ότι θα αποδεχθεί την θέση κλασικών σπουδών και φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ έστειλε μήνυμα στα παιδιά που δεν πήγαν τόσο καλά ότι οι εξετάσεις είναι απλά ένας σταθμός και πως μπορούν να προσπαθήσουν ξανά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χαμηλότερες βαθμολογίες καταγράφηκαν στα μαθηματικά με μέσο όρο 5,5 από τα 20. Για το δοκίμιο των Μαθηματικών το οποίο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις λόγω του βαθμού δυσκολίας του, η Υπουργός Παιδείας είπε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις του Υπουργείου, για τις κυρώσεις προς τους θεσμοθέτες. Αναμένεται όπως είπε, ότι θα αποκλειστούν για ένα διάστημα από την θεματοθέτηση μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε.

Στα Νέα Ελληνικά ο μέσος όρος ήταν 11,21 , στην Ιστορία 9.23, στην Πληροφορική 13.39 και στην Φυσική 10.86. Οι ψηλότεροι μέσοι όροι καταγράφηκαν κυρίως σε ξένες γλώσσες όπως τα Γερμανικά με 19,32, τα Ρωσικά με 17 και τα Ιταλικά με 16,31.