Ο ΠΑΣΠ εξέδωσε ανακοίνωση, όπου τονίζει πως θα ήταν λάθος να γίνει ολικό lockdown στον αθλητισμό.

Αναλυτικά: 

Με αφορμή την παραφιλολογία περί… κλεισίματος όλου του αθλητισμού – συμπεριλαμβανομένων όλων των κατηγοριών του ποδοσφαίρου – στο επικείμενο lock down της κυπριακής κυβέρνησης εξαιτίας της πανδημίας, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών (ΠΑ.Σ.Π.) θέλει να ξεκαθαρίσει ότι μια τέτοια ενέργεια θα αποτελούσε ένα αχρείαστο επιπλέον βαρίδιο στην ήδη ταλαιπωρημένη οικονομία, θέτοντας χιλιάδες εργαζομένους εκτός εργασίας, από ένα χώρο που δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση απειλή για τη δημόσια υγεία.

Οι ποδοσφαιριστές/τριες, οι αθλητές όλων των αθλημάτων και το υποστηρικτικό προσωπικό, όπως προπονητές, γυμναστές, φυσιοθεραπευτές, μασέρ, φροντιστές, λογιστές, γραφειακό προσωπικό, καθώς και άλλα τόσα παρεμφερή επαγγέλματα, όπως αυτά των δημοσιογράφων, υπηρετούν τον αθλητισμό και συντηρούν οικονομικά χιλιάδες οικογένειες. Ειδικά, οι αθλητές των μικρότερων ομάδων και κατηγοριών (Β’, Γ’, Επίλεκτη ΣΤΟΚ και Γυναικείο), οι οποίοι με ελάχιστο εισόδημα, κρατάνε τις οικογένειες τους ζωντανές.

Σε χώρες με ολικό lock down ο επαγγελματικός αθλητισμός συνεχίζει κανονικά, καθώς παραμένει ένα ελάχιστο βάλσαμο σε όλους όσους ταλαιπωρούνται από την πανδημία. Μένοντας κλεισμένος στο σπίτι, με όλα τα προβλήματα που μπορεί να σου έχει φέρει η πανδημία και με τα όρια της ψυχικής υγείας να δοκιμάζονται, το να μπορείς να παρακολουθήσεις την αγωνιστική δράση, τις ποδοσφαιρικές ειδήσεις και να δεις φάσεις και παιχνίδια στην τηλεόραση και το διαδίκτυο είναι μια νοητική διέξοδος από την κακή ψυχολογία του εγκλεισμού, τις τραγικές ειδήσεις και την απαισιοδοξία.

Οι ποδοσφαιριστές, στην προκειμένη, με τον ψυχαγωγικό τους ρόλο προσφέρουν στην κοινωνία, αφού στέλνουν τα σωστά μηνύματα στη νεολαία, στηρίζουν τα σωματεία τους και εν μέσω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, βοηθάνε τον κόσμο να ξεχάσει έστω και λίγο το άγχος και τις ταλαιπωρίες της καθημερινότητας που ζούμε αυτή την περίοδο.

Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: Οι ποδοσφαιριστές εργάζονται σε εξωτερικό χώρο και βρίσκονται στις ομάδες ελάχιστου κινδύνου για νοσηλεία, απόδειξη του οποίου είναι το γεγονός ότι ουδείς ποδοσφαιριστής/τρια νοσηλεύτηκε από την έναρξη της κρίσης, επιβαρύνοντας το σύστημα υγείας. Σχεδόν όλα τα κρούσματα στον αθλητισμό, ήταν μεμονωμένα και προήλθαν από άλλες κοινωνικές συναθροίσεις και όχι μέσα από το γήπεδο.

Σε μία εποχή όπου ο κόσμος δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει και η κούραση όλων των ανθρώπων έχει ξεπεράσει κάθε όριο, και με τα οικονομικά του κράτους στο κόκκινο, είναι άκρως υπερβολικό να συζητάμε για κλείσιμο τομέων που δεν επιβαρύνουν το σύστημα υγείας και δεν αποτελούν υγειονομικό κίνδυνο. Ας μην βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας.