Όσες φορές η Τουρκία προειδοποίησε ότι θα κάνει κάτι, συνήθως το κάνει πράξη, τόνισε ο νομικός Αχιλλέας Δημητριάδης στο Κανάλι 6 και στην εκπομπή «Ελεύθερα κι Ωραία», αναφερόμενος στις προθέσεις της Τουρκίας για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.
Εξέφρασε την άποψη ότι οι νόμιμοι κάτοικοι των Βαρωσίων, που διαθέτουν τα περίπου έξι χιλιάδες τεμάχια στην Αμμόχωστο, πρέπει να αρχίσουν μαζικές προσφυγές στην Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας.
Με αυτό τον τρόπο εξήγησε ο νομικός, μπορούν αποτραπούν οι μεθοδεύσεις της Τουρκίας, αφού όπως η ίδια αναφέρει θα τύχουν διαφορετικής μεταχείρισης οι 280 υποθέσεις για τις οποίες έχουν ήδη γίνει προσφυγές.
Ο Αχιλλέας Δημητριάδης ανέφερε ότι θα πρέπει οι προσφυγές να γίνουν ιδιαίτερα από τους ιδιοκτήτες 425 τεμαχίων στο παραλιακό μέτωπο, το οποίο επιθυμεί να εκμεταλλευτεί η Τουρκία.
Είπε ακόμα ότι οι φορείς της Αμμοχώστου πρέπει να αναλάβουν την οργάνωση αυτών των μαζικών προσφυγών.
«Το τι θα κάνουμε με το Βαρώσι, θα αποτελέσει προμήνυμα για τι θα γίνει στο Κυπριακό πρόβλημα στο σύνολό του» υπέδειξε ο κ. Δημητριάδης. Υποστήριξε επίσης ότι αν δεν υπάρχουν ορθά νομικά θεμέλια για να επιλυθεί το ζήτημα του περιουσιακού, δεν θα έχει γερές βάσεις μια συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος.
Εάν δεν κάνουμε τίποτε, σημείωσε o κ. Δημητριάδης, πολύ απλά θα επικρατήσει η θέση των Τουρκοκυπρίων ότι το Βαρώσι ανήκει στο ΕΒΚΑΦ.
Κανένας δεν μπορεί να επικρίνει όσους διεκδικούν την περιουσία τους
Η λειτουργία της Επιτροπής Αποζημιώσεων της Τουρκίας είναι ελαττωματική καθώς ο χρόνος εξέτασης των υποθέσεων είναι τεράστιος και δυσανάλογος, ανέφερε ο κ. Δημητριάδης.
Πρόσθεσε ακόμα ότι επηρεάζεται η ελεύθερη δικαιοσύνη κάτι που αποτελεί και απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε ωστόσο ότι δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε αυτή την επιτροπή, αλλά μπορούμε να την προσπαθήσουμε να την κάνουμε να λειτουργεί με τρόπο που να συνάδει με τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως μέσω προσφυγών στο ΕΔΑΔ.
Όπως ανέφερε ο νομικός, μέχρι στιγμής στην Επιτροπή Αποζημιώσεων, έχουν γίνει συμβιβασμοί της τάξης των 300 εκατ. στερλινών, ενώ τα 200 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν σε πολίτες.
Πρόκειται κυρίως για κόσμο με οικονομικά προβλήματα, σημείωσε ο κ. Δημητριάδης, τον οποίο κανένας δεν μπορεί να επικρίνει. Είναι άδικο να καλλιεργούν κάποιοι ενοχές στον προσφυγικό κόσμο ο οποίος για 46 χρόνια υπομένει την κατοχή, είπε ακόμη και πρόσθεσε ότι το κράτος θα μπορούσε να δώσει λύσεις για τους άνθρωπους που έχασαν τις περιουσίες τους.