Το πρόβλημα πρόσβασης σε αξιοπρεπή στέγη είναι παγκύπριο αλλά στη Λεμεσό είναι πολύ πιο έντονο, γι’ αυτό το ΑΚΕΛ παραθέτει δέκα συγκεκριμένες προτάσεις, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Στέγη για όλους», ανέφερε σήμερα ο ΓΓ του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου.
Μετά την ημερίδα για τη στεγαστική πολιτική, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ παρέθεσε διάσκεψη Τύπου στη Λεμεσό, όπου επικεντρώθηκε στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η επαρχία, με τις υψηλές τιμές για εξασφάλιση στέγης.
Επαναλαμβάνοντας την πρόταση του ΑΚΕΛ για μια ολοκληρωμένη-συγκροτημένη στεγαστική πολιτική, σημείωσε ότι σημαντικό στοιχείο για την υλοποίηση της είναι η αναβάθμιση του Οργανισμού Ανάπτυξης Γης σε κεντρικό φορέα στεγαστικής πολιτικής του κράτους, «που να έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει στρατηγικά, να εφαρμόζει πολιτική, να συντονίζει τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και υπηρεσίες, να παρακολουθεί και να ελέγχει την υλοποίηση των στεγαστικών προγραμμάτων».
Μέχρι να γίνει αυτό, συνέχισε, ο ΚΟΑΓ θα πρέπει να ενισχύσει τα προγράμματα του για να μπορέσει να «δίνει διεξόδους προσιτής στέγης στα μικρομεσαία στρώματα της κοινωνίας», ενώ αναφερόμενος στο ρόλο του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης, εξέφρασε τη θέση πως «θα πρέπει να τύχει της στήριξης του κράτους και να πάει πίσω στον αρχικό ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε».
Πρόσθεσε δε ότι ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης «έχει μετατραπεί σε τράπεζα» και προειδοποίησε πως «εάν μείνει στο ρόλο που του έδωσε η προηγούμενη Κυβέρνηση, φοβούμαστε ότι δεν θα επιβιώσει, θα χρεοκοπήσει και θα χάσουμε ένα εργαλείο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να χρηματοδοτούνται τα μικρομεσαία στρώματα, τα νέα ζευγάρια, όλοι όσοι έχουν ανάγκη στήριξης του κράτους για να αποκτήσουν στέγη».
Στις προτάσεις του κόμματος για τη Λεμεσό, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι προτείνεται, συντονισμός όλων των εμπλεκομένων φορέων, του κράτους, του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης και του Δήμου Λεμεσού, για την ανέγερση των 600 κατοικιών στην περιοχή Αγίου Νικολάου και Αγίου Ιωάννη. Σημειώνεται ότι το σχέδιο «Προσιτή στέγη για όλους» που είχε συμφωνήσει ο Δήμος Λεμεσού με τον ΚΟΑΓ, παραμένει σε εκκρεμότητα και εκτός των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν αρχικά σχεδιαστεί.
Το ΑΚΕΛ προτείνει ακόμη την αξιοποίηση κρατικής γης πέραν των 100 σκαλών στον πρώην βρετανικό οικισμό «Βερεγγάρια» στα Κάτω Πολεμίδια, με τη συνεργασία του κράτους, της Τοπικής Αρχής και του ΚΟΑΓ, ως επίσης και άμεση προώθηση της ανέγερσης των 500 φοιτητικών εστιών στον συγκεκριμένο οικισμό.
Ο Στέφανος Στεφάνου είπε, επίσης, ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί χαλίτικη – κρατική γη, για την απόκτηση προσιτής στέγης μέσω προγραμμάτων κοινωνικής στέγασης, ενώ Τ/κ περιουσίες θα μπορούσαν να παραχωρηθούν για συντήρηση και αποκατάσταση, ώστε να στεγάσουν προσφυγικό κόσμο. Προτείνεται ακόμη αξιοποίηση γης σε Δήμους και κοινότητες με προσφυγικούς οικισμούς και κυβερνητικούς οικισμούς, για ανέγερση προσφυγικών πολυκατοικιών.
Επιπρόσθετα, το ΑΚΕΛ προτείνει την παροχή κινήτρων σε ιδιοκτήτες γης για τη δημιουργία οικιστικών μονάδων για χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, την αγορά οικοπέδων, από τον φορέα – που θα δημιουργηθεί – και τα οποία θα εντάσσονται σε προγράμματα σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, για την ανέγερση οικιστικών μονάδων, στην πόλη και στην ύπαιθρο, σε προσιτές τιμές.
Η υιοθέτηση ειδικής δανειοδοτικής πολιτικής από τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης για αγορά διαμερίσματος ή κατοικίας, είναι η ένατη πρόταση του ΑΚΕΛ για τη Λεμεσό, ενώ προκρίνεται επίσης η αξιοποίηση του οικιστικού δυναμικού που βρίσκεται σε αδράνεια, στις πόλεις και τα χωριά.
«Στόχος μας είναι να καταστήσουμε την απόκτηση στέγης, όχι προνόμιο αλλά δικαίωμα, όπως καθορίζεται από το Σύνταγμα», είπε ο κ.Στεφάνου και τόνισε ότι το κράτος πρέπει «να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο για να μπορέσουμε, ξεκινώντας από τα κάτω διαζώματα της κοινωνίας, τις ευάλωτες ομάδες, τα νέα ζευγάρια, να τους δώσουμε στέγη».
Υπενθύμισε ακόμη ότι τα αποτελέσματα της εκστρατεία του ΑΚΕΛ και οι προτάσεις του για στεγαστική πολιτική θα συζητηθούν στις 13 Ιουνίου, σε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών.