Ο συντονισμός των ενεργειών που μπορούν να αναληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα για επανέναρξη των συνομιλιών θα συζητηθεί στο Βερολίνο με τον Γερμανό Καγκελάριο, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εξηγήσει αναλυτικά την πρότασή του για τον διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου της ΕΕ, μη αποκλείοντας να υπάρξει κι ανταλλαγή απόψεων για ονόματα.
Βασικός στόχος είναι η οριστική λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, που προνοούν μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σημείωσε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στο περιθώριο ημερίδας του ΡΙΚ για θέματα χρηστής διοίκησης.
Κυπριακό
Κληθείς να σχολιάσει χθεσινές αναφορές του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ για τη δέσμευση του Οργανισμού να εργαστεί με όλους για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Λετυμπιώτης σημείωσε τη δέσμευση των ΗΕ στα δικά του ψηφίσματα που θεωρούνται και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως δικλείδα ασφαλείας και καθορίζουν την επιδιωκόμενη μορφή λύσης της ΔΔΟ.
Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τα καθήκοντά του, είπε, προς αυτή την κατεύθυνση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και να αρθεί το αδιέξοδο. «Προς αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η πρότασή του για ενεργότερη και ουσιαστικότερη εμπλοκή της ΕΕ για να μπορέσουν να ενισχυθούν οι προσπάθειες των ΗΕ».
Προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε, συνεχίζονται όλες οι δράσεις και οι ενέργειες του Προέδρου και του συνόλου της κυβέρνησης, λέγοντας ότι σχετική είναι και η επίσκεψη μεθαύριο στο Βερολίνο και η συνάντησή του με τον Γερμανό Καγκελάριο, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι μετά την πρόσφατη συνάντηση του Κόλιν Στιούαρτ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είχε μιλήσει για μια κοινωνική συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει εκφράσει επανειλημμένα την επιθυμία του να πραγματοποιηθεί «κι αναμένουμε τη θετική ανταπόκριση. Από δικής μας πλευράς, κι από δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να υπάρξει αυτή η στενή συνεργασία, η στενή σχέση μεταξύ των δύο ηγετών, για να καλλιεργήσουμε αυτό το θετικό κλίμα, στο οποίο ο ίδιος ο ΠτΔ συμβάλλει μέσα από τις δηλώσεις του».
Ερωτηθείς εάν μιλάμε μόνο για κοινωνικού περιεχομένου συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε όχι. «Λέμε ότι ο άμεσος στόχος μας είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτό που είχαμε πει είναι να γίνει και μια κοινωνικού περιεχομένου συνάντηση, όπως ήταν και η πρώτη άτυπη συνάντηση του ΠτΔ (με τον κ. Τατάρ) πριν αναλάβει κι επίσημα τα καθήκοντά του». Μιλάμε, συνέχισε, για μια κοινωνικού περιεχομένου συνάντηση, η οποία δεν αναιρεί, ούτε αντικαθιστά τον βασικό στόχο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
«Αυτός είναι ο βασικός στόχος κι ευελπιστούμε ότι αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία θα δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις για να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».
Κληθείς να σχολιάσει το μήνυμα Τατάρ προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για συνεργασία «δύο κρατών» σε διάφορους τομείς προς όφελος των «δύο λαών», ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης είπε ότι «η βάση λύσης την οποία συζητάμε, η βάση λύσης που θα είναι βιώσιμη, που βασίζεται στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, τα οποία είναι και δεσμευτικά – και είναι αυτή που επιθυμούμε – είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».
Κι εμείς, είπε, επιθυμούμε μια στενή συνεργασία σε διάφορους τομείς που ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, «μέσα από την οριστική, βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, στη βάση της ΔΔΟ».
Επίσκεψη στο Βερολίνο
Ερωτηθείς εάν στο Βερολίνο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα μεταβεί με συγκεκριμένο όνομα για την πρότασή του για Ειδικό Απεσταλμένο της ΕΕ, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι ο ΠτΔ έχει ήδη συζητήσει τις βασικές αρχές της πρότασής του με τον Γερμανό Καγκελάριο στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μεθαύριο, ανέφερε, θα συζητήσουν αυτή την πρόταση εκτενέστερα και ειδικότερα τον συντονισμό των ενεργειών που μπορούν να αναληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Θα γίνει ανταλλαγή απόψεων, συνέχισε, και δεν αποκλείεται «κι ως προς τα ονόματα που μπορεί να είναι ο απεσταλμένος από πλευράς ΕΕ». Θα ανταλλάζουν απόψεις, πρόσθεσε, ως προς το προφίλ και τα χαρακτηριστικά, όπως είχε γίνει και κατά τη συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο. «Αυτό που εμείς θέλουμε κι επιθυμούμε, είναι μέσα από αυτή την πιο ενδελεχή παρουσίαση, την πιο συγκεκριμένη συζήτηση που θα έχει με τον Γερμανό Καγκελάριο ο ΠτΔ, να μπορέσουν να εντοπιστούν και να συντονιστούν τα επόμενα βήματα πολύ συγκεκριμένα».
Ερωτηθείς εάν διαπιστώνει η κυβέρνηση την αποδοχή της πρότασης για Ειδικό Απεσταλμένο της ΕΕ από Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι από την παρουσίαση της πρότασης αυτής είτε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είτε σε διμερείς επαφές του ΠτΔ, γίνεται «απολυτά κατανοητή ως προς τα οφέλη που μπορεί να προσδώσει. Μέσα από αυτή την πρόταση κατανοούν όλοι όσοι συζητούμε μαζί τους, κατανοούν ότι μπορεί να επέλθει μια αμοιβαία επωφελής κατάσταση πραγμάτων. Μέσα από αυτή την πρόταση μπορεί να επωφεληθεί και η Τουρκία και οι Τ/κ συμπατριώτες μας, και η ΕΕ, αλλά κυρίως η Κύπρος».
Βλέπουμε ναι, ότι υπάρχει μια θετική ανταπόκριση, δήλωσε ο κ. Λετυμπιώτης σημειώνοντας ότι είναι επικεντρωμένοι στον στόχο που «δεν παύει και πρέπει να είναι η άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, μέσα από αυτή την πρόταση η ενίσχυση των ΗΕ, με ορίζοντα την οριστική επίλυση του κυπριακού προβλήματος».
Πηγή: ΚΥΠΕ