Απώτερος στόχος είναι να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες στο ΓεΣΥ, θέτοντας τον ασθενή και τα θεμιτά δικαιώματά του, καθολικά στο επίκεντρο της πολιτικής του με ταυτόχρονες λήψεις μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του σχεδίου, δήλωσε την Πέμπτη η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη, σε χαιρετισμό στο ”Cyprus HealthCare Conference”.
Ανάμεσα στις προκλήσεις η Υπουργός συμπεριέλαβε τον έλεγχο και εποπτεία της χρήσης του Συστήματος, τόσο από τους παρόχους όσο και από τους δικαιούχους, σε ό,τι αφορά στην αποφυγή καταχρήσεων αλλά και στη διασφάλιση και αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Η Υπουργός μίλησε για την αναγκαιότητα για διαφοροποίηση των μοντέλων αποζημίωσης των παρόχων στη βάση ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών απόδοσης, προώθηση κινήτρων και αντικινήτρων όπου υπάρχει στρέβλωση της σχέσης ζήτησης – προσφοράς, καθιέρωση κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών με τη σταδιακή ανάπτυξη θεραπευτικών πρωτοκόλλων και αξιοποίηση λογισμικών εφαρμογών για την ενίσχυση της ταχύτητας και ακρίβειας στον εντοπισμό καταχρήσεων ή/και ασυνήθιστων συμπεριφορών.
Η κ. Κανάρη αναφέρθηκε επίσης στην πρόκληση για επάρκεια φαρμακευτικών και ιατροτεχνολογικών προϊόντων και πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα.
Σύμφωνα με την Υπουργό, ο ΟΑΥ, ως διά νόμου οργανισμός υπεύθυνος για την εφαρμογή παρακολούθησης και διαχείρισης του συστήματος έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις και ταυτόχρονα να αξιολογήσει τον αναμενόμενο σφαιρικό προϋπολογισμό του και την αυξανόμενη προσυπολογιζόμενη Γενική Κρατική Συνεισφορά.
Σε ότι αφορά τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας είπε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει είναι αυτή της οικονομικής και διοικητικής αυτονομίας.
Ο ΟΚΥπΥ, σύμφωνα με την κ. Κανάρη, θα πρέπει να εντατικοποιήσει τις ενέργειές του για την οικονομική και διοικητική του αυτονόμηση. Πρόσθεσε ότι η εφαρμογή αποτελεσματικότερων μηχανισμών οργάνωσης και ελέγχων είναι επιβεβλημένη και ότι ο ΟΚΥπΥ έχει αναλάβει την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων στα Δημόσια Νοσηλευτήρια με χρηματοδότηση από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους περίπου 47.7 εκατομμυρίων, σταδιακά μέχρι το 2026.
Για την συμβολή του Υπουργείου Υγείας η κ. Κανάρη είπε ότι είναι επιβεβλημένη για την επίτευξη δράσεων όπως εισαγωγή νομοθετικών ρυθμίσεων, στρατηγικός προγραμματισμός σε θέματα υγείας βάσει διεθνών επιστημονικών προτύπων αλλά και τοπικών δεδομένων, διαπίστευση νοσηλευτηρίων, αντικατάσταση και αγορά νέου καινοτόμου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και διαχρονική αξιολόγηση των αναγκών υγείας και της επάρκειας των διαθέσιμων πόρων για την κάλυψή τους.
Η Υπουργός διαβεβαίωσε ότι στόχος είναι η παροχή υπηρεσιών που να έχουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και να υπηρετούν όχι απλά τη διαχείριση ασθένειας, αλλά κυρίως, την προαγωγή της υγείας.
Σημείωσε ότι αρωγός και πρωτοστάτης σε αυτή την προσπάθεια θα είναι το Υπουργείο Υγείας, με μοναδικό του στόχο την επίτευξη της ύψιστης αποστολής του, που είναι η διασφάλιση και η διαχρονική βελτιστοποίηση του επιπέδου της παρεχόμενης φροντίδας υγείας για τους πολίτες της χώρας μας.
Πηγή: ΚΥΠΕ