Ως καταλυτική θεωρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, την ενεργό και πρωταγωνιστική παρουσία της ΕΕ στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να βγει το κυπριακό πρόβλημα από το αδιέξοδο.

Αυτό ανέφερε σήμερα μιλώντας σε στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στην Αθαλάσσα, όπου βρέθηκε για να ευχηθεί στους οπλίτες και τα στελέχη του στρατοπέδου, ενόψει των εορτών του Πάσχα.

Τον Πρόεδρο συνόδευσαν στην επίσκεψη ο Υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλα, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Δόξα Κωμοδρόμου.

Ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι «μόνο μέσα από μια πιο ενεργό παρουσία της ΕΕ, μια πιο πρωταγωνιστική παρουσία της ΕΕ στην προσπάθεια μας αυτή, ειδικότερα στην παρούσα φάση που ο στόχος είναι να σπάσει το αδιέξοδο, μπορούν να δημιουργηθούν εκείνα τα δεδομένα για να οδηγηθούμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή κατάσταση πραγμάτων». Επανέλαβε, δε, ότι δεν τίθεται θέμα συμβιβασμού «με τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων, την παράνομη, την απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «η δική μας προσπάθεια, πάντα σε συντονισμό με την ελληνική Κυβέρνηση, και ως νέα Κυβέρνηση στην Κύπρο που έχουμε πολύ πρόσφατα λάβει τη λαϊκή εντολή από τον κυπριακό λαό, είναι να δημιουργήσουμε εκείνα τα δεδομένα για να σπάσουμε το αδιέξοδο στο Κυπριακό, να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν και να πετύχουμε τον πολυπόθητο στόχο της απελευθέρωσης και της επανένωσης της πατρίδας μας».

Σημείωσε, ακόμα, ότι «γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τα δεδομένα, γνωρίζουμε τις δυσκολίες, ακούμε καθημερινά τις δηλώσεις που γίνονται από τουρκικής πλευράς», προσθέτοντας ότι «δεν προσεγγίζουμε το Κυπριακό ως ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών, δεν προσεγγίζουμε το Κυπριακό ως ένα επικοινωνιακό παιγνίδι».

«Για μας είναι ζήτημα επιβίωσης, ζήτημα ύπαρξης και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχουμε αυτό που και εσείς με την παρουσία σας, από της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας υπερασπίζεστε: την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

«Η παρουσία σας στην Κύπρο μέσα στο πλαίσιο των Συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου για προάσπιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι κάτι το οποίο όχι μόνο αναγνωρίζεται, αλλά εκτιμάται ιδιαίτερα από την Κυπριακή Δημοκρατία και από τον κυπριακό λαό», είπε προς τους οπλίτες και τα στελέχη του στρατοπέδου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Ευχήθηκε, δε, η φιλοξενία που δέχονται στην Κύπρο να αμβλύνει τη δυσκολία του να περνάνε τις γιορτές μακριά από τις οικογένειές τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ