Για να μην επαναληφθεί ξανά το περιστατικό διαρροής νερού στο υπόγειο του Υπουργείου Οικονομικών, ο Υφυπουργός Καινοτομίας, Φίλιππος Χατζηζαχαρίας ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο ότι έλαβε την απόφαση για μεταστέγαση, του εξοπλισμού διακομιστών servers, μέσω των οποίων παρέχεται πρόσβαση στο διαδίκτυο για τις κρατικές ιστοσελίδες.

Για τον σκοπό αυτό, όπως είπε, η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβούλευση με την CYTA ώστε να μεταφερθούν τα μηχανήματα σε δικές της εγκαταστάσεις. Ο Υφυπουργός αποκάλυψε μάλιστα ότι υπογράφηκε επί προηγούμενης κυβέρνησης και μνημόνιο συναντίληψης με την CYTA στις 14 Φεβρουαρίου. Ανέφερε ότι η απόφαση αυτή θα προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν, ωστόσο πληροφορίες από την CYTA αναφέρουν ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να εξευρεθεί κατάλληλος χώρος.

Ο Υφυπουργός Καινοτομίας εξέφρασε την λύπη του και απολογήθηκε για την ταλαιπωρία, ενώ χαρακτήρισε πρωτόγνωρη της κατάσταση με το συμβάν διαρροής νερού. Διαβεβαίωσε ότι επαναλειτούργησαν όλες οι ιστοσελίδες του δημοσίου, εκτός από την πύλη του Κτηματολογίου.

Ερωτήθηκε ο κ. Χατζηζαχαρία κατά πόσον θα αποδοθούν ευθύνες και απάντησε ότι δόθηκαν οδηγίες για να γίνει μια έρευνα γεγονότων, για να εξακριβωθεί που βρίσκεται η απόφαση του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου του Νοεμβρίου του 2022, για δημιουργία διεθνούς κέντρου δεδομένων με τις κατάλληλες προδιαγραφές για να φιλοξενήσει όλα τα ψηφιακά συστήματα της κρατικής μηχανής.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός απέρριψε το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών και σημείωσε ότι η απόφαση για τοποθέτηση των servers σε χώρο που γειτνιάζει με τα ντεπόζιτα νερού, χρονολογείται από το 2003.

Ερωτηθείς για τις ζημίες, απάντησε ότι καταγράφονται και πως υπάρχουν κάποια συστήματα που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αντικαταστάθηκαν, ενώ δεν έχουν χαθεί δεδομένα, όπως είπε, αφού πρόκειται για συστήματα που παρέχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Σε ό,τι αφορά στο πως προέκυψε το πρόβλημα ο κ. Χατζηζαχαρία απάντησε ότι υπήρξε διαρροή δίπλα από τον χώρο όπου βρίσκονται οι servers. Δεν λειτούργησε όπως είπε, η μπάλα μιας δεξαμενής, η οποία θα ειδοποιούσε ότι προέκυψε η διαρροή και η υπερχείλιση του νερού.