Με επίκληση στη σημασία της τριμερούς συνεργασίας σε ενεργειακά θέματα, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι στη Λευκωσία η τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.
Σε δήλωσή του ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, αναφέρθηκε στην ενεργειακή συνεργασία των τριών χωρών και στη σημασία της για τη σταθερότητα στην περιοχή, ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επαναβεβαίωσε τις στενές σχέσεις με τις δύο χώρες και είπε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για το Κυπριακό και την πρόσφατη πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη.
Στις δηλώσεις του ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία και στις μακρόχρονες, άρρηκτες σχέσεις των τριών χωρών. Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για το καλύτερο κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις με την Τουρκία μετά τους σεισμούς, λέγοντας ωστόσο ότι δεν αναμένουν ότι όλα θα αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη.
Ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Eli Cohen αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις των τριών χωρών και ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη συνδρομή της στην πρόσφατη εξάρθρωση τρομοκρατική ενέργειας κατά εβραϊκών στόχων. Αναφερόμενος στα ενεργειακά είπε ότι οι τρεις χώρες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο την περιοχή. Πρόσθεσε ότι η χώρα του στηρίζει τον μηχανισμό 3+1 με τις ΗΠΑ και ανέφερε ότι μίλησε χθες βράδυ με τον ομόλογό του των ΗΠΑ για να ορίσουν συνάντηση στο πλαίσιο του μηχανισμού.
Παράλληλα στη σημερινή τριμερή των ΥΠΕΞ, προετοιμάστηκε η τριμερής που θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο ηγετών των τριών χωρών, την οποία θα φιλοξενήσει η Λευκωσία τέλος του χρόνου.
Kόμπος: Δυναμική στρατηγική συμμαχία μεταξύ εταίρων που μοιράζονται κοινές δημοκρατικές αξίες
Η τριμερής πλατφόρμα Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ έχει εξελιχθεί σημαντικά από την έναρξή της και πρόκειται αναμφίβολα για μια δυναμική στρατηγική συμμαχία μεταξύ εταίρων που μοιράζονται κοινές δημοκρατικές αξίες και το κοινό όραμα σταθερότητας, ευημερίας και ασφάλειας στην περιοχή μας και πέρα από αυτήν, δήλωσε ο ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κόμπος.
Είπε ότι σήμερα με τους ομολόγους του επιβεβαιώθηκε η δέσμευση για προώθηση της συνεργασίας σε νέους τομείς, προσθέτοντας ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις και σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η τριμερής συνεργασία και οι συνέργειες παρέχουν μια πολύ αναγκαία πλατφόρμα για έναν κώδικα δεοντολογίας που βασίζεται σε κανόνες και αποτελεσματική διπλωματία.
Ο κ. Κόμπος είπε ότι είναι χρήσιμος ο μηχανισμός 3+1 με τις ΗΠΑ, με στόχο την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι εξετάστηκαν τρόποι για περαιτέρω ανάπτυξη των συνεργειών 3+1 με απτά έργα και επιπλέον συμμετέχοντες.
Για την ενέργεια ο Κύπριος ΥΠΕΞ είπε πως το ξεκλείδωμα του πλήρους δυναμικού της περιοχής μας θα αλλάξει το παιχνίδι.
«Προσπαθούμε να προωθήσουμε έναν αξιόπιστο και βιώσιμο ενεργειακό διάδρομο από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη. Ο EuroAsia Interconnector και ο EastMedPipeline, παραμένουν δύο σημαντικές στρατηγικές επιλογές στην ενεργειακή μας ατζέντα. Είμαστε βέβαιοι ότι η υλοποίησή τους θα συνεπάγεται πρόσθετη πρακτική και γεωστρατηγική αξία για την Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε.
Στη συνάντηση συζητήθηκε και ο συντονισμός για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών και της τρομοκρατίας και ότι η Κύπρος και η Ελλάδα καταδίκασαν με τον πιο έντονο τρόπο τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο Ισραήλ και το λαό του.
Ειδικά, είπε ο κ. Κόμπος, ενόψει των θρησκευτικών εορτών του Εβραϊκού Πάσχα, του Ραμαζανιού και του Πάσχα εκφράστηκε ανησυχία για την αύξηση της βίας και η σημασία για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και της διαφύλαξης του ιστορικού status quo στους Ιερούς Τόπους της Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανικών ορθόδοξων χώρων λατρείας.
Ο ΥΠΕΞ είπε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων βάσει του συμφωνημένου πλαισίου διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα και ότι κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να φύγουμε από το απαράδεκτο αδιέξοδο.
Έχει σημασία η εδραίωση ενός περιφερειακού πλαισίου ενεργειακής ασφάλειας είπε ο Δένδιας
Στις δικές του δηλώσεις ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, καταδίκασε αρχικά με τον πιο έντονο τρόπο τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ.
Ανέφερε ότι συζήτησαν την τριμερή συνεργασία και τις συνέργειες που έχουν ήδη δημιουργηθεί σε πολλές πτυχές, όπως η τεχνολογία, η καινοτομία, θέματα υδάτινων πόρων, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η ενέργεια.
Είπε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για τον στόχο της Ελλάδας να γίνει ενεργειακός κόμβος για την τροφοδοσία της ίδιας της χώρας και της περιοχής σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
Ο κ. Δένδιας είπε ότι η ανατολική Μεσόγειος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως διάδρομος εναλλακτικής ενέργειας και μίλησε για τον αγωγό Εast Μed και τη στρατηγική σημασία αυτού καθώς και του Euroasia Interconnector, για την εδραίωση ενός περιφερειακού πλαισίου ασφάλειας.
O Yπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είπε ακόμη ότι το Φόρουμ Φυσικού Αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο παρέχει ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι συμμετέχουσες χώρες χρησιμοποιούν την ενέργεια ως καταλύτη για την ειρήνη και τη συνεργασία.
«Από αυτή την άποψη, είμαστε ανοιχτοί στην αποδοχή νέων μελών όπως η Τουρκία, φυσικά υπό συνθήκες σεβασμού του διεθνούς δικαίου», ανέφερε.
Εξέφρασε την σθεναρή υποστήριξη της Ελλάδας στον μηχανισμό 3+1.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό το χαρακτήρισε κορυφαία εθνική προτεραιότητα και μίλησε για στενή συνεργασία με την Κύπρο.
Ο κ. Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη σε υποστήριξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το νησί, με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ, λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Τουρκία , μια χειρονομία για ανθρωπιστικούς λόγους σε περιόδους τεράστιων δυσκολιών. «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις περνούν σε μια ήρεμη περίοδο, αλλά φυσικά τα πράγματα δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη», ανέφερε.
Στην ατζέντα είπε ότι βρέθηκε και η κατάσταση στη Λιβύη και η ανάγκη για επιστροφή στην κανονικότητα, η διαδικασία της Μέσης Ανατολής και η ανησυχία για κλιμάκωση της κρίσης, το Ουκρανικό και οι σχέσεις ΕΕ -Ισραήλ με την επανέναρξη μετά από 6 χρόνια του πολιτικού διαλόγου των δύο πλευρών.
Στενότατες οι τριμερείς σχέσεις και θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο είπε ο Cohen
Ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ μίλησε για σταθερές σχέσεις και γόνιμη συνεργασία και για τις κοινές αξίες της ελευθερίας και δημοκρατίας που μοιράζονται οι τρεις χώρες κάτι που αποδεικνύεται και από την συχνότητα των επισκέψεων και συναντήσεων.
Αναφέρθηκε στη σημασία του σχήματος 3+1 και ότι ψες συνομίλησε με τον ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν για να συνομιλήσουν για τις σημαντικές ευκαιρίες στην περιοχή και για μια ημερομηνία νέας συνάντησης.
«Αυτή η συνεργασία είναι σημαντική για εμάς και θέλουμε να την προωθήσουμε και σε άλλους στρατηγικούς και οικονομικούς τομείς», είπε.
Ο κ. Cohen αναφέρθηκε στην ανάπτυξη και την εμβάθυνση των σχέσεων με άλλες χώρες της περιοχής που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως άλλος παράγοντας για την προώθηση της σταθερότητας, τονίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη είναι σημαντική αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση εις βάρος των σχέσεων με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Για το Κυπριακό επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας του στην διαπραγματευτική διαδικασία για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική λύση με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο, εκφράζοντας ελπίδα ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Κύπριου Προέδρου για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα είναι επιτυχής και θα αναζωογονήσει τη δυναμική της διαδικασίας.
Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και αυτός στη σημασία της ενεργειακής συνεργασίας ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ευχαρίστησε την Ελλάδα για την αποτροπή της τρομοκρατικής επίθεσης κατά εβραϊκών στόχων.
Είμαι ευγνώμων στην Ελλάδα, είπε, για τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας που κατόρθωσαν να αποτρέψουν τρομοκρατικές επιθέσεις, και τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ των φορέων θα παραμείνει για τη σταθερότητα της περιοχής και για την τουριστική βιομηχανία.
Ανέφερε ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι κορυφαία προτεραιότητα και επέκρινε και πάλι το Ιράν λέγοντας ότι το ιρανικό καθεστώς δεν είναι πλέον μόνο ένα περιφερειακό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Είπε ακόμη ότι πρέπει σταματήσει η ιρανική πυρηνική κούρσα και αυτό θα πρέπει να γίνει μέσω διπλωματικών και οικονομικών πιέσεων.
Ο Ισραηλινός Υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη περαιτέρω ενδυνάμωσης των τουριστικών σχέσεων των τριών χωρών και είπε οι Ισραηλινοί απολαμβάνουν τις όμορφες τοποθεσίες και την ιστορία της Κύπρου και της Ελλάδας.
Πηγή: ΚΥΠΕ