Την απαισιόδοξη εκτίμηση ότι πλέον οι θάνατοι σε Συρία και Τουρκία εξαιτίας των φονικών σεισμών ξεπερνούν τους 16.000, μεταδίδουν την Πέμπτη τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στην Τουρκία χώροι στάθμευσης οχημάτων μετατρέπονται σε προσωρινά νεκροτομεία. 

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο «AFP», σε Τουρκία και Συρία περισσότεροι από 16.000 ανθρώπους έχουν χάσει τη ζωή τους στους φονικούς σεισμούς που έπληξαν την περιοχή. 

Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς οι προσπάθειες διάσωσης ξεπερνούν τις 72 ώρες που οι ειδικοί σε θέματα καταστροφών θεωρούν ως την πιο πιθανή περίοδο για να σωθούν ζωές.

Τα ξένα ενημέρωσης εστιάζουν στις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στις σεισμόπληκτες περιοχές και τις αντίξοες συνθήκες με τις οποίες δίνουν μάχη τα σωστικά συνεργία στα συντρίμμια. 

Στην Τουρκία οι επιζώντες εκφράζουν έντονο προβληματισμό για τα κενά που παρατηρούνται στην προσπάθεια αντιμετώπισης της μεγάλης καταστροφής.  

Την ίδια ώρα, ο υψηλός αριθμός των νεκρών υποχρεώνει τις αρχές να αναζητήσουν καταφύγιο σε γρήγορες λύσεις. Έτσι, σε διάφορα σημεία δημιουργούνται πρόχειρα νεκροτομεία. Οι αρχές χρησιμοποιούν ελευθέρους χώρους, όπως τους χώρους στάθμευσης των νοσοκομείων για να συγκεντρώσουν τις σορούς που καταφθάνουν από τα συντρίμμια. 

Στη γειτονική Συρία, μετά την έκκληση της συριακής κυβέρνησης για παροχή βοήθειας, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην διεθνή κοινότητα και συγκεκριμένα στην ΕΕ. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή “ενθαρρύνει” τις χώρες μέλη της ΕΕ να ανταποκριθούν στο αίτημα της Συρίας για ιατρικές προμήθειες και τρόφιμα, ενώ παράλληλα παρακολουθεί την κατάσταση για να διασφαλίσει ότι η όποια βοήθεια “δεν εκτρέπεται” από την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.