Με την πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου να κλείνει την συζήτηση με την φράση «θα μείνει στην ιστορία το επίπεδο της Βουλής», ψηφίστηκε τελικά από την Ολομέλεια η πρόταση νόμου του προέδρου του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπου Θεοπέμπτου με την οποία καθίσταται υποχρεωτική η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα δημόσια σχολεία.

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 39 παρόντες βουλευτές, 4 ψήφισαν εναντίον που ήταν οι βουλευτές του ΕΛΑΜ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ενώ υπήρξαν και 8 αποχές από τους βουλευτές του ΔΗΚΟ.

Υπενθυμίζεται ότι για το κατά πόσο θα συζητηθεί το θέμα αυτό υπήρξε παρέμβαση του Υπουργού Παιδείας ο οποίος απέστειλε στην Πρόεδρο της Βουλής, γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας η οποία κάνει λόγο για αντισυνταγματικότητα της πρότασης νόμου.

Η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου με απαντητική της επιστολή, την οποία εξασφαλίσαμε, κάνει λόγο για εξόφθαλμη αντιθεσμική και αντιδεοντολογική πράξη του Υπουργού Παιδείας Πρόδρομου Προδρόμου, αφού όπως αναφέρει είχε ολοκληρωθεί η συζήτηση του θέματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ανθρωπίνων και όταν μια πρόταση οδηγηθεί στην Ολομέλεια δεν επιτρέπεται η παρέμβαση της Εκτελεστικής Εξουσίας.

Η κ. Δημητρίου στην επιστολή της αναφέρει ότι αρμόδιο όργανο για κρίση της Συνταγματικότητας ενός νομοθετήματος είναι το Ανώτατο Δικαστήριο.

Σημειώνεται πως κατά την συζήτηση της πρότασης οι λειτουργοί του Υπουργείου Παιδείας εξέφρασαν τις απόψεις τους, συμφωνώντας επί της ουσίας με την προωθούμενη αλλαγή.

Τα αίματα άναψαν κατά την συζήτηση του θέματος κατά την ομιλία του ανεξάρτητου βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους ο οποίος επιδόθηκε σε ένα ρατσιστικό παραλήρημα με διάφορους χαρακτηρισμούς, ενώ καταφέρθηκε εναντίον των ομοφυλόφιλων.

Παρενέβησαν βουλευτές του ΑΚΕΛ, εγείροντας θέμα τάξης. Κάλεσαν την πρόεδρο της Βουλής να παρέμβει. Αφού ολοκλήρωσε την ομιλία του κ. Θεμιστοκλέους η συζήτηση εντάθηκε με αντεγκλήσεις μεταξύ βουλευτών, με την πρόεδρο της Βουλής να αναφέρει τρείς φορές ότι θα διακόψει την συνεδρία.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ κάλεσε τον κ. Θεμιστοκλέους να ανακαλέσει συγκεκριμένη αναφορά του, ενώ ο γ.γ. του ΑΚΕΛ τον χαρακτήρισε τραμπούκο της πολιτικής. Ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αποσύρει ούτε ένα “ι”.

Ξεχώρισε η επίθεση του προέδρου του ΕΛΑΜ Χρίστου Χρίστου προς την πρόεδρο της Βουλής. Ο κ. Χρίστου απευθυνόμενος στην κ. Δημητρίου την κάλεσε να σέβεται το ΕΛΑΜ, αφού είναι ένα από τα κόμματα του την στήριξαν για να βρίσκεται στην θέση της.

Εντονότατη ήταν η αντίδραση της κ. Δημητρίου η οποία χαρακτηριστικά είπε ότι δεν χρωστά τίποτε σε κανένα, ούτε στον ΔΗΣΥ που την ψήφισε, ούτε στο ΑΚΕΛ που την καταψήφισε και επιτελεί έναν θεσμικό ρόλο.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον νόμο που ψήφισε η Βουλή ο οποίος προβλέπει αναστολή των εκποιήσεων μέχρι την 31η Ιανουαρίου.

Ακολούθησε η ομιλία του Υπουργού Οικονομικών για την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού. Ο κ. Πετρίδης είπε μεταξύ άλλων ότι μπαίνουμε σε μια νέα εποχή όπου τίποτε δεν είναι δεδομένο για την οικονομία.

Επειδή υπάρχουν δεκάδες ακόμα θέματα να εξεταστούν η Ολομέλεια δεν θα ολοκληρωθεί σήμερα. Θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη νωρίς το πρωί πριν την έναρξη της τριήμερης συζήτησης και ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμό του 2023.