Από τα πιο άφθονα έντομα στη φύση είναι τα μυρμήγκια και είναι κατανεμημένα σ’ όλο τον πλανήτη, εκτός από τους δύο πόλους. Σ’ όλο τον κόσμο υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή 7.600 γνωστά είδη μυρμηγκιών. Πιστεύεται, όμως, πως ο πραγματικός αριθμός των ειδών διαφορετικών μυρμηγκιών είναι γύρω στις 12 με 14 χιλιάδες.
Η κοινωνία των μυρμηγκιών είναι εξαιρετικά εκπαιδευμένη, πειθαρχημένη και προσηλωμένη, τόσο στο κτίσιμο μιας φωλιάς όσο και στη μεταφορά της τροφής. Στον κόσμο των μυρμηγκιών υπάρχουν διάφορα επίπεδα, ας πούμε, “πολιτισμού”. Τα πιο πρωτόγονα είδη είναι κυνηγοί.
Τα μυρμήγκια του γένους Anomma, ή “λεγεωνάριοι”, είναι αποκλειστικά σαρκοφάγα και καταβροχθίζουν κάθε ζώο, νεκρό ή ζωντανό, που βρίσκουν στον δρόμο τους. Οι “λεγεωνάριοι” δεν κατασκευάζουν φωλιές, γιατί κάνουν νομαδική ζωή. Μερικά είδη του γένους Atta ασχολούνται με τη “γεωργία”, γιατί καλλιεργούν μανιτάρια για τη διατροφή τους. Άλλα είναι “βοσκοί”, όπως η Ormica polyctena, δηλαδή έχουν στη διάθεσή τους μικρά κοπάδια από μικρότερα έντομα, όπως οι Aphides, που απορροφούν τους χυμούς διαφόρων φυτών.
Τα μυρμήγκια κάθε τόσο “αρμέγουν” αυτά τα έντομα-“αγελάδες”, χτυπώντας τα ελαφρά στην κοιλιά με τις κεραίες τους.
Άξιος θαυμασμού είναι και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί μια κοινωνία μυρμηγκιών για την εξεύρεση τροφής αφού, όπως αποδείχτηκε από πολλές έρευνες, τα μυρμήγκια χρησιμοποιούν για την επικοινωνία τους πολύπλοκους διαδικτυακούς αλγόριθμους, που κινούνται στην ίδια φιλοσοφία με τους σύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και την κυκλοφορία δεδομένων στο ίντερνετ!
Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού