Στις προτάσεις που θα παρουσιάσει η Κομισιόν στα κράτη μέλη κατά την έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρθηκε σήμερα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάνοντας λόγο για μέτρα «που μπορούν να εφαρμοστούν αμέσως και που θα στηρίξουν ευάλωτους καταναλωτές και επιχειρήσεις και θα τους βοηθήσουν να προσαρμοστούν», όπως είπε.
Συνοπτικά, οι προτάσεις περιλαμβάνουν μέτρα εξοικονόμησης ηλεκτρισμού με εστίαση στις ώρες μεγάλης ζήτησης, πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρισμού που έχουν χαμηλό κόστος ώστε να αξιοποιηθούν για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ανάλογο μέτρο για τα αναπάντεχα κέρδη από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων, στήριξη στις εταιρείες ενέργειας που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και πλαφόν στη τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.
Οι προτάσεις θα συζητηθούν από τους Υπουργούς Ενέργειας, οι οποίοι αναμένεται πως θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα και θα ζητήσουν συγκεκριμένη νομοτεχνική επεξεργασία αυτών που θα προωθηθούν.
Μιλώντας το μεσημέρι σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες η κ. Φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως η Ευρώπη βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη κατάσταση, προσθέτοντας πως «η Ρωσία είναι αναξιόπιστος προμηθευτής και χειραγωγεί τις αγορές ενέργειας».
Σημείωσε πως μέχρι στιγμής η Ευρώπη έχει καταφέρει μέσω της μείωσης της ζήτησης να φέρει την πληρότητα των χώρων αποθήκευσης φυσικού αερίου στο 82%, ξεπερνώντας τον στόχο του 70% που είχε τεθεί για το τέλος Οκτωβρίου. Επίσης πρόσθεσε πως η ΕΕ διαφοροποίησε τις πηγές φυσικού αερίου κάνοντας στροφή στην αύξηση των προμηθειών από «αξιόπιστους εταίρους», όπως είπε, αναφερόμενη στις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, το Αζερμπαϊτζάν και την Αλγερία, επισημαίνοντας πως σήμερα η Νορβηγία στέλνει περισσότερο φυσικό αέριο στην ΕΕ από ότι η Ρωσία. Την ίδια στιγμή, γίνονται μεγάλες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τις χώρες της ίδιας της ΕΕ.
Όπως σημείωσε, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου στην ΕΕ προερχόταν από τη Ρωσία, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό είναι μόνο 9%.
Ωστόσο, συνέχισε, η κατάσταση είναι δύσκολη λόγω των επιπτώσεων που η ρωσική χειραγώγηση της αγοράς φυσικού αερίου έχει στις τιμές του ηλεκτρισμού, ενώ στην άνοδο στις τιμές συνεισφέρουν και η μείωση της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας εξ αιτίας της ανομβρίας που έχει επηρεάσει αρκετές χώρες.
Τα πάντα μέτρα τα οποία θα καταθέσει στα κράτη μέλη η Κομισιόν είναι, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Κομισιόν:
– Έξυπνες εξοικονομήσεις ηλεκτρισμού: Καθώς υπάρχει έλλειψη ενέργειας παγκόσμια, αυτό που χρειάζεται είναι η «έξυπνη μείωση της ζήτησης», μέσω ενός «υποχρεωτικού στόχου για μείωση της χρήσης ηλεκτρισμού σε ώρες υψηλής δραστηριότητας».
– Πλαφόν στα έσοδα εταιρειών που παράγουν ηλεκτρισμό με χαμηλό κόστος: Καθώς οι παραγωγοί ηλεκτρισμού που χρησιμοποιούν πηγές ενέργειας χαμηλές σε άνθρακα παρουσιάζουν υπερκέρδη που δεν αναλογούν του κόστους παραγωγούς, έσοδα τα οποία όπως είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν δεν περίμεναν και δεν μπορούν να επενδύσουν, η Κομισιόν προτείνει «να ανακατευθύνουμε αυτά τα αναπάντεχα κέρδη για στήριξη ευάλωτων ανθρώπων και εταιριών».
– Συνεισφορά αλληλεγγύης από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων: Σύμφωνα με την κ. Φον ντερ Λάιεν, θα προταθεί αντίστοιχο μέτρο για τις εταιρίες ορυκτών καυσίμων οι οποίες επίσης έχουν τεράστια κέρδη, το οποίο θα έχει την μορφή «εισφοράς αλληλεγγύης», η οποία θα δαπανηθεί από τα κράτη μέλη για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και επένδυσης σε ανανεώσιμες εντός της ΕΕ.
– Στήριξη των εταιρειών παροχής ενέργειας που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας: Όπως σημείωσε, οι εταιρείες παροχής ενέργειας καλούνται τώρα να παρέχουν μεγάλα ποσά, κάτι που απειλεί τη ρευστότητα τους ως επιχειρήσεις και τη σταθερότητα της αγοράς. Ως εκ τούτου, «θα βοηθήσουμε στο να διευκολυνθεί η στήριξη για τη ρευστότητα από τα κράτη μέλη προς τις εταιρίες ενέργειας», μέσω της αναθεώρησης του προσωρινού πλαισίου κρατικής στήριξης ώστε να μπορεί να υπάρξουν γρήγορα κρατικές εγγυήσεις.
– Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου: Η κίνηση αυτή σύμφωνα με την κ. Φον ντερ Λάιεν έχει ως στόχο να περιορίσει τα έσοδα της Ρωσίας από το φυσικό αέριο, έσοδα τα οποία το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί για χρηματοδότηση της εισβολής στην Ουκρανία.
Πηγή: ΚΥΠΕ