Η Κυπριακή Δημοκρατία, παρά τις απειλές της Τουρκίας και τα όσα καταγράφονται με τις παραβιάσεις της ΑΟΖ μας, συνεχίζει να υλοποιεί το ενεργειακό πρόγραμμα της και θα έχει επαφές το επόμενο διάστημα με τις Ευρωπαϊκές Αρχές, δήλωσε  ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και το πώς μπορεί η Κύπρος να συμμετάσχει στην προσπάθεια παροχής ενέργειας προς την Ευρώπη.

Ο ΠτΔ υπενθύμισε ότι η εταιρεία ΕΝΙ συνεχίζει στο γειτονικό κοίτασμα με το πρόσφατο εύρημα,τις γεωτρήσεις, στην παρουσία μάλιστα και ιταλικού πολεμικού σκάφους.

Συμπλήρωσε πως όπως έχει σχεδιαστεί και η TOTAL με την Qatar Petroleum θα προχωρήσουν στις έρευνες και ήδη προβαίνουν σε σεισμικές έρευνες.

Ο ΠτΔ τόνισε πως αυτό που απομένει είναι σε συζήτηση που θα υπάρξει με τις ευρωπαϊκές Αρχές, αυτές επιτέλους, να εντάξουν και την Κύπρο στους σχεδιασμούς απεξάρτησης της Ευρώπης από τις ανάγκες που έχει σήμερα, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία».

Ερωτηθείς αν χρονικά μπορεί να επισπευσθεί η αξιοποίηση των κοιτασμάτων, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν είναι θέμα που μπορεί να το καθορίσει η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά οι εταιρείες, οι οποίες θα επενδύσουν αναλόγως και των ευρημάτων.