Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά μπορούμε να δώσουμε χρώμα στη συμπεριφορά μας, αν εμείς το επιλέξουμε.
Τι ονομάζεται «πράσινη» συμπεριφορά; Πράσινη συμπεριφορά είναι η καλλιέργεια στάσεων και αξιών φιλικών προς το περιβάλλον και η φιλοπεριβαλλοντική συμπεριφορά των ανθρώπων γύρω από θέματα των αγορών, της ανακύκλωσης και συμμετοχής σε προσωπικές περιβαλλοντικές δράσεις.
Ένας τρόπος απόκτησης ή βελτίωσης της «πράσινης» συμπεριφοράς είναι τα διάφορα περιβαλλοντικά προγράμματα.
Τα περιβαλλοντικά προγράμματα σχεδιάζονται στη βάση της βιωματικής μάθησης και ενεργού εμπλοκής των μαθητών μέσω διερευνητικών δραστηριοτήτων. Επιδιώκουν την ενεργοποίηση των εμπλεκομένων σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και στοχεύουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος για τις τωρινές αλλά και μελλοντικές γενεές.
Η καλλιέργεια κριτικής σκέψης και ευαισθητοποίησης ως προς την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος είναι το σημαντικότερο στοιχείο της φιλοσοφίας διαφόρων περιβαλλοντικών προγραμμάτων. Έτσι, παράλληλα εξελίσσεται η «πράσινη» συμπεριφορά των εμπλεκομένων, σημαντικό εφόδιο προσωπικής ανάπτυξης.
Στους περισσότερους, τα πρώτα θέματα των περιβαλλοντικών προγραμμάτων που έρχονται στο μυαλό είναι η ανακύκλωση, η προστασία της φύσης από τα σκουπίδια, η μείωση των καυσαερίων, η εξοικονόμηση ενέργειας και άλλα. Πέραν όμως από αυτά τα περιβαλλοντικά ζητήματα, ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα μπορεί ν’ ασχολείται και με τα διαφορετικά οικοσυστήματα που αποτελούν καταφύγιο ζωής της χλωρίδας και πανίδας του τόπου μας. Όπως για παράδειγμα η μελέτη μίας λίμνης, ενός αμμόλοφου, ενός υγροτόπου, ενός μονοπατιού στη φύση, ενός θαμνώνα που φιλοξενεί δεκάδες είδη της πλούσιας βιοποικιλότητας του τόπου μας.
Με μια ματιά γύρω μας, μπορούμε να ανακαλύψουμε πολλούς χώρους όπου μπορεί να πραγματοποιηθεί ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα: στη μικρή αυλή στον σχολικό χώρο, στο πάρκο της γειτονιάς μας, στην επίσκεψη μας σε ένα δάσος, στην καθημερινή μας βόλτα κοντά στη θάλασσα, σε ένα μονοπάτι της φύσης, σε ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης ή κομποστοποίησης και άλλοι πολλοί. Το φυσικό περιβάλλον μπορεί να ενσωματωθεί με διαφορετικούς τρόπους και για διαφορετικούς σκοπούς στη ζωή μας, ούτως ώστε να αναπτύξουμε μια πράσινη συμπεριφορά
Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού