Ανησυχία προκάλεσε η αυξητική τάση του αριθμού θετικών περιστατικών κορωνοϊού, τη βδομάδα που μας πέρασε, με τον Υπουργό Υγείας να απευθύνεται στην ομάδα των επιστημόνων για το ενδεχόμενο διαφοροποίησης των μέτρων κατά της πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα, με επιστολή του προς τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής ο κ. Χατζηπαντέλα, ζητά τις απόψεις των επιστημόνων για την επιδημιολογική κατάσταση και ταυτόχρονα θέτει ερώτημα για το κατά πόσον θα ήταν ορθό να ανακληθεί η απόφαση για μη υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Επί της ουσίας αυτό που εξετάζεται, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», είναι η επαναφορά της μάσκας μόνο για τους εργαζόμενους σε χώρους εστίασης και διασκέδασης και σε φαρμακεία. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να γίνει μια ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους συνωστισμού.

Ο Υπουργός Υγείας αναμένει από τους επιστήμονες τις θέσεις τους μέχρι τις 6 σήμερα το απόγευμα.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Κύπρο, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη παρουσιάζουν σταδιακά επιδείνωση. Υπενθυμίζεται ότι την Κύπρο, την περασμένη εβδομάδα, είχαν εντοπιστεί συνολικά 7.263 νέα κρούσματα. Το ποσοστό θετικότητας έφτασε στο 9,77%, ενώ οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό, την περασμένη Παρασκευή έφτασαν τους 47 με αυξητική τάση. Θετικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εξακολουθεί να είναι πολύ μικρός.

Σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση, ο πνευμονολόγος Μιχάλης Βονιάτης, ανέφερε πως είναι θετικό το γεγονός ότι δεν προκαλούνται βαριές νοσηλείες παρά την αύξηση των κρουσμάτων. Σημείωσε ακόμα ότι αναμένεται το ερχόμενο φθινόπωρο, εταιρείες όπως η Moderna να έχουν έτοιμο ένα νέο μονοδοσικό, ενισχυτικό εμβόλιο το οποίο θα αντιμετωπίζει τις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού.

Σε σημερινή ανακοίνωση του το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει ότι συνεχίζεται η χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου σε άτομα άνω των 60 ετών, σε άτομα που διαμένουν ή εργάζονται σε στέγες ευγηρίας και κλειστές δομές, σε επαγγελματίες υγείας, σε ανοσοανεπαρκείς και ανοσοκατασταλμένους ασθενείς, σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη και σε άτομα με σοβαρή παχυσαρκία.