Κύπρος και Λουξεμβούργο συνδέονται από κοινές αξίες και μπορούν να εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις τους εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τομείς της ενέργειας και του διαστήματος, δήλωσε την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός της χώρας Σαβιέ Μπετέλ, ύστερα από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
O κ. Μπετέλ εξέφρασε επίσης τη στήριξη της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου στο ψήφισμα για ανανέωση της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, εξήρε τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για την επίλυση του Κυπριακού και την επικράτηση της ειρήνης στο νησί, ενώ ευχήθηκε στις μελλοντικές γενιές της Κύπρου να μπορέσουν να ζουν γνωρίζοντας πως δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος.
Στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου έγινε δεκτός το πρωί της Πέμπτης στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον κ. Μπετέλ για τη συνεργασία του στις συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και για τη στήριξη που προσέφερε στην Κύπρο καθ’ όλη τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του.
Όπως τόνισε, το Λουξεμβούργο αποτελεί μοντέλο μικρής χώρας, επιδεικνύοντας αξιοθαύμαστη πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως η επίσκεψη του κ. Μπέτελ σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στις ήδη εξαιρετικές σχέσεις των δύο χωρών.
Αναφερόμενος στα γεγονότα της Ουκρανίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως η διατήρηση της ενότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο «παραμένει επιτακτική στην προσπάθεια να ασκηθεί σημαντική πίεση, οικονομική και πολιτική, στη Ρωσία για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος, ένας πόλεμος που μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω ουσιαστικού διαλόγου και αποτελεσματικών διπλωματικών μέσων».
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε επίσης την επείγουσα ανάγκη να προχωρήσει η Ευρώπη σε ενεργειακή ανεξαρτησία, σε αυτό το ταχέως μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον», προσέθεσε, συμπληρώνοντας πως στο πλαίσιο αυτό «η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Κύπρο μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου μας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ένωσης με τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών του ενεργειακού μας εφοδιασμού, με την προοπτική ενός διαδρόμου από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη να αποκτά νέα δυναμική τους τελευταίους μήνες».
Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Λουξεμβούργου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέδειξε νέους τομείς περαιτέρω συνεργασίας, όπως η εκπαίδευση, ο τουρισμός, ο χρηματοοικονομικός τομέας, η έρευνα και η καινοτομία, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στο πλαίσιο και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Άλλοι τομείς κοινού ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τη μετανάστευση, την κλιματική αλλαγή, την ενεργειακή κρίση, την άμυνα και την ασφάλεια, αλλά και την ψηφιακή μετάβαση.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι οι Κύπριοι αντιλαμβάνονται πλήρως όσα βιώνουν οι Ουκρανοί σήμερα, αφού είναι θύματα της τουρκικής εισβολής και κατοχής εδώ και δεκαετίες, σημειώνοντας ότι ενημέρωσε τον Λουξεμβούργιο πρωθυπουργό για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυβέρνηση για εξεύρεση λύσης, καθώς και για τις προτάσεις του για τολμηρά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
«Επανέλαβα την προσήλωση μου να συνεχίσω να εργάζομαι άοκνα για την επανένωση της Κύπρου και του λαού της στα πλαίσια μιας λειτουργικής, βιώσιμης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ», είπε ο Πρόεδρος.
Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να τερματίσει άμεσα τις προκλήσεις και παράνομες ενέργειες της επί του εδάφους όσο και στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για επανέναρξη διαλόγου, ενώ σημείωσε επίσης ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και η Κύπρος η τελευταία διαιρεμένη χώρα μέλος της ΕΕ, εκφράζοντας παράλληλα ευχαριστίες προς τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου για τη στάση αρχών της χώρας του στο Κυπριακό.
Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι δύο χώρες έχουν κοινές θέσεις και αξίες και πως, παρότι δεν βρίσκονται κοντά απο γεωγραφική άποψη, είναι μέλη της ίδιας οικογένειας.
Αναφερόμενος στο Ουκρανικό, ο κ. Μπετέλ είπε ότι η ρωσική εισβολή αποτελεί πρόκληση για την ΕΕ, και ιδιαίτερα «όταν είμαστε γινόμαστε μάρτυρες του τι συμβαίνει στη χώρα δεν είναι δυνατόν να μην αποφασίσουμε ως ΕΕ να δείξουμε αλληλεγγύη στην Ουκρανία και να αναλάβουμε δράση κατά της Ρωσίας».
Γνωρίζουμε, πρόσθεσε, «ότι οι κυρώσεις έχουν συνέπειες, αλλά δεν μπορούμε να βάλουμε τιμή στις κυρώσεις».
Επιπλέον, ανέφερε ότι κάθε φορά που συναντά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταδίδει το συναίσθημα του πώς είναι να ζει κανείς σε μια διαιρεμένη χώρα. «Δεν χρειάζεται να κοιτάζουμε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, όταν γύρω από το τραπέζι μας έχουμε μια χώρα όπου οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι μπορεί να συμβεί αύριο», ανέφερε.
Ο κ. Μπετέλ δήλωσε ακόμα ότι το Λουξεμβούργο τάσσεται υπέρ της εξεύρεσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας της Ευρώπης, τονίζοντας πως η απάντηση στην ενεργειακή κρίση «πρέπει να είναι ευρωπαϊκή, πρέπει να είμαστε πιο ανεξάρτητοι ως ΕΕ».
Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, o κ. Μπετέλ είπε πως οι δύο χώρες μπορούν να εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο τη συνεργασία τους εντός της ΕΕ και σε τομείς πέραν της ενέργειας, όπως π.χ. στο διάστημα όπου παρουσιάζονται πολλές ευκαιρίες.
Τέλος, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είπε ότι η χώρα του στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για επίλυση του προβλήματος και χαιρέτισε το ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
«Εύχομαι στις επόμενες κυπριακές γενιές να μπορέσουν να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ