Η Ανατολική Μεσόγειος είναι κρίσιμης σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια, δηλώνει στο ΚΥΠΕ η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών για την Ενεργειακή Διπλωματία των ΗΠΑ Λόρα Λόχμαν, σημειώνοντας παράλληλα ότι μέσω ενδεχόμενων διασυνδέσεων μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Αιγύπτου θα μπορούσε να διοχετευθεί φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Σε συνέντευξή της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Λόχμαν, η οποία έκανε στην Κύπρο το πρώτο της ταξίδι από την ανάληψη των καθηκόντων της, αναφέρει ότι υπάρχει μεγάλη προοπτική στην περιοχή μας, όχι μόνο σε σχέση με τους πόρους των υδρογονανθράκων αλλά σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές».
Η κ. Λόχμαν επεσήμανε ότι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας αυτή την στιγμή είναι σημαντική για πολλούς λόγους και η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης.
Απαντώντας σε ερώτηση για την αύξηση των τιμών ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τι πιστεύει ότι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί, αναφέρει ότι «η αύξηση των τιμών της ενέργειας άρχισε πριν την εισβολή στην Ουκρανία» καθώς ελπίζαμε να εξέλθουμε από την οικονομική ύφεση του κορωνοϊού.
Οπότε, προσθέτει, «καθώς άρχισε να αυξάνεται η ζήτηση για την ενέργεια, η προσφορά καθυστερούσε λίγο. Γι’ αυτό είχαμε ήδη κάποιες αυξήσεις. Υπήρξε και η εισβολή στην Ουκρανία, πρόσθεσε, η οποία επιδείνωσε αυτή την κατάσταση σημαντικά.
Σε ερώτηση για τα κοιτάσματα εντός της κυπριακής ΑΟΖ και το ρόλο της Κύπρου στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, η κ. Λόχμαν εκφράζει την ελπίδα ότι κάποιες από τις ανακαλύψεις και ενδεχόμενα κοιτάσματα εδώ στην Κύπρο θα έχουν θετική έκβαση «και θα εμπορευματοποιηθούν έτσι ώστε το φυσικό αέριο της Κύπρου να ενσωματωθεί στην περιφερειακή ενεργειακή εικόνα».
Σύμφωνα με την αξιωματούχο των ΗΠΑ «μπορεί κανείς να δει ότι μπορούν να γίνουν πολλές διασυνδέσεις και το αέριο που αναπτύσσεται σε αυτή την περιοχή να προμηθεύσει όχι μόνο την περιοχή, αλλά επίσης την Ευρώπη, ιδιαίτερα την Νοτιοανατολική Ευρώπη και να μειώσει την εξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες», σημειώνει.
Κληθείσα να πει αν οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν αμφιβολίες για τον αγωγό EastMed εξηγεί ότι «σίγουρα υπάρχει ανάγκη για λύσεις αμέσως σε αυτή την ανισορροπία μεταξύ προμήθειας και ζήτησης στην ενέργεια».
Σε σχέση με το ενδεχόμενο κατασκευής τερματικού LNG στην Κύπρο απαντάει ότι «αυτή θα ήταν μια εμπορική απόφαση στη βάση της ποσότητας φυσικού αερίου που θα ανακαλυφθεί στην Κύπρο και κατά πόσο θα έχει νόημα με οικονομικούς όρους να γίνει κάτι τέτοιο ή πάλι κατά πόσο θα αξιοποιείτο κάποια υφιστάμενη υποδομή, δηλαδή να μεταφέρονται τα κοιτάσματα και οι ενεργειακοί πόροι που βρέθηκαν σε άλλα μέρη της περιοχής, για παράδειγμα στην Αίγυπτο, όπου υπάρχουν υφιστάμενα τερματικά».
Απαντώντας σε ερώτηση για την θέση των ΗΠΑ αναφορικά με την καθαρή ενέργεια, η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι η «διακυβέρνηση Μπάιντεν έχει επικεντρωθεί πολύ στην ανάγκη να γίνει αυτή η μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας».
Σε σχέση με την πυρηνική ενέργεια, αναφέρει ότι οι ΗΠΑ προωθούν ιδιαίτερα μικρούς αντιδραστήρες οι οποίοι θα αποτελούν μέρος του ενεργειακού μείγματος, προσθέτοντας ότι «είναι ενέργεια χωρίς εκπομπές».
Ερωτηθείσα αν τέτοιοι αντιδραστήρες θα βρίσκονται στις ΗΠΑ απαντάει καταφατικά, προσθέτοντας ότι «εργαζόμαστε επίσης με διεθνείς εταίρους γι αυτό, περιλαμβανομένης της Ευρώπης.
Πηγή: ΚΥΠΕ