Μεγάλη ταλαιπωρία υπέστησαν το πρωί γονείς και μαθητές από την μονόωρη στάση εργασίας που πραγματοποίησαν από τις 7.30 ως τις 8.25, τα μέλη της ΠΟΕΔ.

Αρκετοί γονείς αναγκάζονταν να αφήσουν τα παιδιά τους στα πεζοδρόμια για να προλάβουν να μεταβούν στις εργασίες τους έγκαιρα, ενώ άλλοι γονείς μετέβησαν στις εργασίες τους με καθυστέρηση.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, όπως ανέφερε το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ο Πρόεδρος των οργανωμένων γονέων δημοτικής εκπαίδευσης, Φρίξος Ζεμπύλας, δάσκαλοι είχαν μεταβεί στα σχολεία από τις επτά το πρωί και ανέλαβαν τη φύλαξη των παιδιών, και έτσι οι γονείς μπόρεσαν να πάνε στην εργασία τους.

Τα αιτήματα της ΠΟΕΔ αφορούν τη λήψη ουσιαστικών μέτρων στα Νηπιαγωγεία και στα Ειδικά Σχολεία, την υιοθέτηση μόνιμων μέτρων για αντιμετώπιση της υποστελέχωσης και τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος εγκατάστασης συστημάτων εξαερισμού στις αίθουσες.

Οι δάσκαλοι έχουν προειδοποιήσει πως θα προχωρήσουν σε περαιτέρω μέτρα εάν δεν εξευρεθούν εντός δεκαπέντε ημερών ικανοποιητικές λύσεις στα προβλήματα που έχουν προκύψει στα σχολεία λόγω της πανδημίας και σε δυο βδομάδες θα συνέλθει εκ νέου το Διοικητικό Συμβούλιο για αξιολόγηση της κατάστασης.

Το Υπουργείο Παιδείας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή, εξέφρασε «απαρέσκεια, θλίψη, αλλά και προβληματισμό» για τη σημερινή στάση εργασίας, σημειώνοντας ότι οι λόγοι που προβάλλει η ΠΟΕΔ «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» και παρέθεσε τα μέτρα τα οποία έχει λάβει σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία. 

Η ΠΟΕΔ με ανακοίνωσή της χθες κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας σε διάλογο, απευθύνοντας έκκληση προς τους γονείς να στηρίξουν τη στάση διαμαρτυρίας.

Από την πλευρά της, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε την Κυριακή, εξέφρασε τη λύπη και την έντονη δυσαρέσκειά της για την απόφαση της ΠΟΕΔ και ζήτησε ανάκληση της απόφασης.