Η Κύπρος, χάρη στη θέση της σε ένα γεωγραφικό, ιστορικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό σταυροδρόμι, μπορεί να προωθήσει ενεργά την ειρήνη, ανέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος στην εκδήλωση προς τους εκπροσώπους των Αρχών, του Διπλωματικού Σώματος και της Κοινωνίας των Πολιτών, στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Ας γίνει ένα ανοικτό εργοτάξιο οικοδόμησης της ειρήνης στη Μεσόγειο», είπε, προσθέτοντας ότι η ειρήνη συχνά δεν γεννιέται από τις πράξεις μεγάλων προσωπικοτήτων, αλλά από την καθημερινή αποφασιστικότητα των πιο απλών των πιο μικρών ανθρώπων.
Πρόσθεσε ότι η ευρωπαϊκή ήπειρος έχει ανάγκη από τη συμφιλίωση και την ενότητα, χρειάζεται θάρρος και ώθηση για να προχωρήσει διότι τα τείχη φόβου και οι αρνησικυρίες που υπαγορεύονται από εθνικιστικά συμφέροντα δεν θα τη βοηθήσουν να προχωρήσει μπροστά, ούτε η οικονομική ανάκαμψη από μόνη της θα εγγυηθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητά της.
« Ας θυμηθούμε την ιστορία της Κύπρου και θα δούμε πώς η συνάντηση και η υποδοχή των άλλων έχουν αποφέρει ευεργετικούς καρπούς μακροπρόθεσμα. Όχι μόνο σε ό,τι αφορά την ιστορία του Χριστιανισμού, για τον οποίο η Κύπρος υπήρξε το «εφαλτήριο» για εξάπλωση στην ήπειρο, αλλά και ως προς την οικοδόμηση μιας κοινωνίας που έχει βρει τον πλούτο της στην ενσωμάτωση. Αυτό το πνεύμα της διεύρυνσης, αυτή η ικανότητά εκείνου που βλέπει πέρα από τα σύνορα του μπορεί μόνο να τον αναζωογονεί και επιτρέπει την ανάκτηση της χαμένης ακτινοβολίας», είπε.
Ανέφερε ακόμα ότι είναι χαρά για τον ίδιο να διασχίζει την ιστορία και τη ψυχή αυτής της γης κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, καθώς επιθυμεί ο πόθος της για την ενότητα και το μήνυμα ομορφιάς που στέλνει να συνεχίσουν να καθοδηγούν την πορεία της. «Ο Θεός να ευλογεί την Κύπρο!», είπε.
Ο Πάπας Φραγκίσκος εκφράζονται τη χαρά του για την παρουσία του στην Κύπρο, ανέφερε ότι ήρθε ως προσκυνητής σε μια χώρα που είναι μικρή γεωγραφικά αλλά μεγάλη ιστορικά, σε ένα νησί που στο πέρασμα των αιώνων δεν χώρισε τους λαούς αλλά τους ένωσε, σε ένα νησί που το σύνορό της είναι η θάλασσα, σε έναν τόπο που αποτελεί την πύλη της Ευρώπης προς την Ανατολή και την πύλη της Μ. Ανατολής προς τη Δύση.
«Είστε μια ανοιχτή πύλη και ένα λιμάνι που ενώνει. Η Κύπρος, σταυροδρόμι πολιτισμών έχει μέσα της μια έμφυτη κλίση προς τη συνάντηση που τρέφεται από τον φιλόξενο χαρακτήρα των Κυπρίων», ανέφερε.
Ο Επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ανέφερε ότι ακριβώς εδώ, όπου συναντώνται η Ευρώπη και η Ανατολή, ξεκίνησε η εισαγωγή του Ευαγγελίου στην ήπειρο. Πρόσθεσε ότι είναι συναρπαστικό για τον ίδιο να ανατρέχει στα βήματα των πρώτων μεγάλων ιεραποστόλων, ιδιαίτερα των Αποστόλων Παύλου, Βαρνάβα και Μάρκου.
Παράλληλα είπε ότι η Κύπρος έλαβε μια ιδιαίτερη κληρονομιά, «είναι αγγελιαφόρος της ομορφιάς», ανάμεσα στις ηπείρους.
«Η Κύπρος ακτινοβολεί ομορφιά στην επικράτειά της, η οποία πρέπει να προστατευθεί και να διαφυλάξετε με κατάλληλες περιβαλλοντικές πολιτικές, σε συμφωνία με τους γείτονές της», είπε. Πρόσθεσε ότι η ομορφιά λάμπει επίσης στην αρχιτεκτονική της, την τέχνη της και ιδιαίτερα στη θρησκευτική της τέχνη και στους πολλούς αρχαιολογικούς της θησαυρούς.
Είπε ότι αυτό το νησί μοιάζει με ένα μαργαριτάρι μεγάλης αξίας στην καρδιά της Μεσογείου. Ωστόσο ανέφερε ότι ένα μαργαριτάρι γίνεται αυτό που είναι χάρη στην πάροδο του χρόνου και είπε ότι η ομορφιά αυτής της γης πηγάζει από τους πολιτισμούς που διασταυρώθηκαν και αναμείχθηκαν κατά την πάροδο των αιώνων.
Αναφέρθηκε επίσης στην παρουσία πολλών μεταναστών στην Κύπρο, λέγοντας ότι δεν είναι εύκολο να διατηρηθεί και να προστατευθεί η πολύχρωμη και πολυεδρική αυτή ομορφιά του συνόλου, αλλά απαιτεί χρόνο και υπομονή και μια ευρεία προοπτική που να αγκαλιάζει την πληθώρα των πολιτισμών και να ατενίζει το μέλλον με διορατικότητα και είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε και να προάγουμε κάθε συνιστώσα της κοινωνίας, ιδιαίτερα τις μειονότητες.
Παράλληλα αναφέρθηκε σε διάφορους καθολικούς φορείς που θα επωφελούνταν από την κατάλληλη θεσμική αναγνώριση, ώστε η συνεισφορά τους στην κοινωνία μέσω των έργων τους και ιδίως των εκπαιδευτικών και φιλανθρωπικών να ορίζεται σαφώς από την κυπριακή νομοθεσία.
Αναφερόμενος στην πανδημία είπε ότι το μαργαριτάρι της Κύπρου έχει επισκιαστεί από την πανδημία που έχει εμποδίσει πολλούς επισκέπτες να έρθουν, επιδεινώνοντας τις επιπτώσεις της οικονομικής χρηματοπιστωτικής κρίσης. Παράλληλα είπε ότι σε περίοδο οικονομικής ανάκαμψης αυτό που θα εγγυηθεί σταθερή και μακροχρόνια ανάπτυξη είναι η δέσμευση για προώθηση της αναγέννησης της κοινωνίας, ιδιαίτερα μιας αποφασιστικής καταπολέμησης της διαφθοράς και των κοινωνικών πληγών που υπονομεύουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Αναφέρθηκε επίσης σε μεγάλο τραύμα που βίωσε η Κύπρος τις τελευταίες δεκαετίες, αναφέροντας ότι συλλογίζεται τον πόνο αυτών που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στους χώρους λατρείας τους. Προσεύχομαι, ανέφερε, για τη δική σας ειρήνη και για την ειρήνη ολόκληρου του νησιού με όλες μου τις δυνάμεις.
«Η οδός προς την ειρήνη που θεραπεύει τις συγκρούσεις και αναγεννά την ομορφιά της αδελφοσύνης χαρακτηρίζεται από μια λέξη, το διάλογο», είπε.
«Γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολος ο δρόμος, είναι μακρύς και γεμάτος καμπές, δεν υπάρχει όμως εναλλακτική επιλογή για την επίτευξη της συμφιλίωσης. Ας στρέψουμε την ελπίδα μας στη δύναμη των χειρονομιών αγάπης, αντί να αποθέτουμε τις ελπίδες μας σε χειρονομίες δύναμης», είπε.
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν χειρονομίες που προετοιμάζουν την ειρήνη και όχι χειρονομίες δύναμης, απειλών, αντιποίνων και επίδειξης ισχύος, αλλά έργα αποκλιμάκωσης, αγάπης και διαλόγου.
Τόνισε τη σημασία της επιστροφής στον λαό των ιερών του μερών και των ιερών του αντικειμένων και εξέφρασε την εκτίμηση και στήριξή του προς το “Religious Track of the Cyprus peace project” που είναι ο διάλογος των θρησκευτικών ηγετών της Κύπρου που προωθείται από την πρεσβεία της Σουηδίας.
Πρόσθεσε ότι σε δύσκολες στιγμές για τον διάλογο δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να κυριαρχήσει το μίσος και να εγκαταλειφθεί η επούλωση των πληγών και να ξεχαστεί το δράμα των αγνοουμένων
Πηγή: ΚΥΠΕ