Iσχυρότατα μηνύματα για ενότητα, αδελφοσύνη, υπομονή, καρτερικότητα και ευσπλαχνία έστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος στην αντιφώνησή του στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων, σε εκδήλωση το απόγευμα που περιλάμβανε ψαλμωδίες στα ελληνικά και τα αραβικά.
Ο Πάπας είπε ότι είναι ιδιαίτερα ευτυχής και ευγνώμων για τη φιλοξενία και τα λόγια που είπαν οι εκπρόσωποι των διαφόρων εκκλησιών και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τις αδελφές που με το έργο τους στα σχολεία ρίχνουν γέφυρες και είναι κοντά στους μετανάστες.
Αναφέρθηκε στα βήματα των Αποστόλων Βαρνάβα και Παύλου στο νησί και για το γεγονός ότι ο Βαρνάβας κήρυξε το Ευαγγέλιο και πέρασε από όλες τις κοινότητες, μίλησε για τη χάρη του Ιησού και τους ζήτησε να παραμείνουν πιστοί στον Κύριο.
“Έρχομαι με αυτή την επιθυμία να δω τη χάρη του Κυρίου στη γη σας, Σας καλώ ακάματοι να συνεχίσετε την προσπάθεια σας και να μην αποθαρρύνεστε”, είπε ο Ποντίφικας.
Αναφέρθηκε στην κατάσταση στο Λίβανο και ευχήθηκε η κρίση και τα δεινά να τερματιστούν και είπε ότι ο ίδιος προσεύχεται για ειρήνη.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του μίλησε για την ευσπλαχνία του Κυρίου, τονίζοντας ότι ο προσηλυτισμός είναι στείρος. Οι ρίζες μας είπε, είναι στην ευσπλαχνία, ο Κύριος δεν μας απογοητεύει. Ανέφερε επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρχουν τείχη στην Εκκλησία αλλά συνύπαρξη των διαφόρων απόψεων.
Τόνισε ότι στη διαφορετικότητα υπάρχει το πνεύμα της ενότητας και αρμονίας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην προσωπικότητα του Αποστόλου Βαρνάβα, στην αρετή της υπομονής και το γεγονός ότι πήρε μαζί του και προστάτευσε τον Απόστολο Παύλο τον οποίο φοβόντουσαν όλοι για τον πρότερό του βίο.
Ο Ποντίφικας είπε ότι χρειαζόμαστε μια Εκκλησία με υπομονή που να δέχεται με ηρεμία τις αλλαγές.
Επίσης είπε ότι πρέπει να διαβάζουμε τα σημεία των καιρών και της κρίσης και να κοιτάμε το Ευαγγέλιο.
Ο Πάπας αναφέρθηκε επίσης και στην παραβολή του Ασώτου Υιού και τον ρόλο της ευσπλαχνίας.
Η Εκκλησία είπε, δεν θέλει να ισοπεδώσει αλλά να ενσωματώσει και αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι να συζητάμε χωρίς να επιβάλλουμε. Κάποιος είπε, πρέπει να είναι καχύποπτος με όσους δεν συζητάνε γιατί έχουν κρυφές ατζέντες.
Ο Πάπας σε άλλο σημείο αναφέρθηκε και στις διάφορες ευαισθησίες στην Κύπρο και τόνισε ότι δεν πρέπει να νοιώθουμε την διαφορετικότητα ως απειλή στην ταυτότητά μας γιατί έτσι αυξάνεται ο φόβος και οδηγεί σε καχυποψία και η καχυποψία σε πόλεμο.
Εκπρόσωποι των Λατίνων και των Μαρωνιτών στην Κύπρο μίλησαν για τις κοινότητές τους και την ιστορία στο νησί και για το γεγονός ότι δεν μπορούν οι Μαρωνίτες να επιστρέψουν στα κατεχόμενα χωριά τους. Αναφορά έγινε στα τρία καθολικά σχολεία στην Κύπρο και στο ρόλο των αδελφών μοναχών. Αναφορά έγινε στο έργο τους για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μεταναστών εργαζομένων στην Κύπρο, τη βοήθεια στην απασχόληση και στην εκπαίδευση για μια κοινωνία πιο ανθρώπινη,
Ο Πάπας Φραγκίσκος έφτασε στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων στη Λευκωσία γύρω στις 4 το απόγευμα, προερχόμενος από το παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου τον υποδέχθηκε η Πρόεδρος της Βουλής.
Στον Ναό της Παναγίας των Χαρίτων τον υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών στην Κύπρο Ιωσήφ Σουέϊφ και ο Πατριάρχης των Μαρωνιτών εκ Λιβάνου, Μπεσάρα Μπούτρος Αλ Ράι.
Στην τελετή έλαβαν προσκλήσεις για να παρευρεθούν γύρω στα 200 άτομα. Υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη στην περιοχή κατά την άφιξη και αποχώρησή του και πλήθος κόσμου έσπευσε να τον δει από μακριά.
Στην συνέχεια ευλόγησε τέσσερα παιδιά και αναχώρησε για το Προεδρικό Μέγαρο.