Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρία ενέκρινε το Νομοθετικό Πακέτο (δύο Νομοσχέδια και τροποποίηση Κανονισμών) για την απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση των Συσκευών Προσωπικής Κινητικότητας, γνωστών ως σκούτερς (scooters ή e- scooters). Τα σκούτερς είναι υπό ανάπτυξη ανά το Παγκόσμιο, αρχικά ως μέσο αναψυχής, ενώ σταδιακά και ανά περίπτωση μετατρέπονται σε μέσο διακίνησης στην κατηγορία της μικροκινητικότητας.
Οι εξελίξεις έχουν προλάβει τη διεθνή κοινότητα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή ή διεθνής αντιμετώπιση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι χώρες να σπεύδουν ξεχωριστά να ρυθμίσουν τη διακίνηση των σκούτερ, βάζοντας στη ζυγαριά την οδική ασφάλεια, την κινητικότητα, αλλά και τα δεδομένα επί του εδάφους της κάθε χώρας.
Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, βάζοντας ως προμετωπίδα σε αυτή την προσπάθεια την οδική ασφάλεια, έχει προχωρήσει στην ετοιμασία τριών Νομοθετημάτων, ως ακολούθως:
– Νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της διακίνησης των ποδηλάτων και άλλων συσκευών προσωπικής κινητικότητας (τροποποιεί το Νόμο για τη διακίνηση ποδηλάτων).
– Περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Κανονισμοί (διαδικαστικά ζητήματα σε σχέση με προδιαγραφές κράνους).
– Νομοσχέδιο του περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων Νόμου (για ρύθμιση με εξώδικο αδικημάτων του κύριου Νόμου).
Για τα Νομοθετήματα έχει πραγματοποιηθεί δημόσια διαβούλευση το Σεπτέμβριο του 2020 και εκτεταμένη διαβούλευση με εμπλεκόμενους Φορείς (Τοπική Αυτοδιοίκηση κτλ.).
Η «Συσκευή Προσωπικής Κινητικότητας» θα ορίζεται ως μια αυτοκινούμενη με οποιασδήποτε μορφής ενέργεια, κατασκευή, η οποία δύναται να μεταφέρει, ένα καθήμενο ή ιστάμενο πρόσωπο, για την οδήγηση της οποίας, η συσκευή διαθέτει ένα τιμόνι και τουλάχιστον έναν κινητήριο άξονα, καθώς και τουλάχιστο δύο τροχούς, ως σημεία επαφής, στο δρόμο. Οτιδήποτε δεν εμπίπτει στον ορισμό του Νόμου για τις Συσκευές Προσωπικής Κινητικότητας θα απαγορεύεται να διακινείται σε δημόσιο χώρο/ δρόμο (π.χ. hoverboard- πατίνια).
Βασικές Παράμετροι και Επιλογές σε σχέση με την κυκλοφορία των Συσκευών Προσωπικής Κινητικότητας καταγράφονται πιο κάτω:
– Χώρος διακίνησης: ποδηλατόδρομος, ποδηλατολωρίδα ή σε χώρο που αποτελεί προέκταση ποδηλατοδρόμου (χώρος κοινής χρήσης από ποδηλάτες και πεζούς). Σε πλατεία ή πεζόδρομο, μόνο μετά από απόφαση του οικείου Δήμου ή Κοινότητας.
– Ηλικία χρηστών: δεκαέξι (16) ετών και άνω.
– Μέσα ατομικής προστασίας χρήστη: υποχρεωτική χρήση κράνους.
– Ασφαλιστική κάλυψη: καθολική ασφάλεια έναντι τρίτου για ενοικιαζόμενα μόνο.
– Ελάχιστος εξοπλισμός συσκευής: σύστημα φρένων, φανοί μπροστά και πίσω, καμπανάκι, ελαστικά.
– Μέγιστη ταχύτητα συσκευής: Eκ κατασκευής αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα δεκαπέντε (15) χιλιομέτρων ανά ώρα. Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, στις επιλογές τους, αν θέλουν να τα χρησιμοποιούν σε δημόσιο χώρο με τη ψήφιση του Νόμου.
Το κύριο Νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης:
– Ρύθμιση αγοράς: ειδικές υποχρεώσεις εισαγωγέων / κατασκευαστών / πωλητών σε σχέση με ελάχιστο εξοπλισμό και μέγιστη ταχύτητα.
– Αδειοδότηση εταιρειών ενοικίασης συσκευών: Από Δήμο ή Κοινότητα μέσα από συγκεκριμένο πλαίσιο και υποχρεώσεις.
– Κανόνες Κυκλοφορίας των Συσκευών Προσωπικής Κινητικότητας.
– Κανόνες Κυκλοφορίας των άλλων μέσων κυκλοφορίας, περιλαμβανομένων πεζών έναντι των Συσκευών Προσωπικής Κινητικότητας.
– Αδικήματα και ποινές.
Έχοντας λάβει την έγκριση των Νομοθετημάτων από το Υπουργικό Συμβούλιο, το Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων θα τα καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων για συζήτηση και ψήφιση, ενώ παράλληλα θα προγραμματιστεί και ενημερωτική καμπάνια των πολιτών / ενδιαφερόμενων για εφαρμογή των Νομοθετημάτων.