Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 69 χρόνων, ο γνωστός καθηγητής Μιχάλης Πιερής, ένας από τους εμπνευστές του Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου, με πλούσια δράση στο Αρχοντικό Αξιοθέας.
Το Πολιτιστικό Κέντρο και το Θεατρικό Εργαστήρι του πανεπιστημίου Κύπρου, με ανακοίνωσή τους αποχαιρετούν τον ιδρυτή τους.
Οι σημαίες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Μιχάλη Πιερή, κυματίζουν μεσίστιες.
Βιογραφικό
Ο Μιχάλης Πιερής γεννήθηκε το 1952 στην Εφταγώνια. Σπούδασε φιλολογία και θέατρο στη Θεσσαλονίκη [Βασικές σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, (1972-1976) στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (Θεατρικές Σπουδές, 1976). Μεταπτυχιακές σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (M.A., 1976-1978) και στο Σίνδεϋ (Ph.D.,1983)⌋ και δημοσίευσε αρκετές φιλολογικές και κριτικές μελέτες.
Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές στην εκδοτική σειρά του περιοδικού Πλανόδιον. Την τελευταία πενταετία εξέδωσε δύο ποιητικές συλλογές (Αφήγηση, εκδόσεις Ιστός, 2002 και Τόποι γραφής, Ίκαρος, 2005) και ένα βιβλίο-συλλογή πεζών, με τίτλο “Μες το ρυθμό του Φονικού” (Πλανόδιον, 2004), που τα περισσότερα χαρακτηρίζονταν από τον ίδιο ως “ποιήματα σε πεζό”. Δημοσίευσε (και με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Μιχάλης Εφταγωνίτης) ποιήματα και διηγήματα (τα οποία μαζεύτηκαν στο προαναφερθέν βιβλίο-συλλογή πεζών) σε περιοδικά της Κύπρου και της Ελλάδας. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, ιταλικά, καταλανικά, ρωσικά και τουρκικά.
Επίσης, ήταν συνιδρυτής και μέλος της συντακτικής ομάδας που εκδίδει το λογοτεχνικό περιοδικό Ύλαντρον (πρόσφατα είχε κυκλοφορήσει το “Ύλαντρον 8-9”, που περιλαμβάνει ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στον Κώστα Μόντη).
Έζησε για μεγάλα χρονικά διαστήματα στη Λεμεσό, τη Θεσσαλονίκη, στο Σίδνεϋ, στην Αθήνα, στο Ρέθυμνο, στη Μελβούρνη και ταξίδεψε σε πολλές χώρες. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Λέκτορας και Αναπληρωτής Καθηγητής, 1983-1985, 1987-1992) και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Επίκουρος Καθηγητής, 1988). Από το 1992 δίδασκε στο Πανεπιστήμιο Kύπρου (Καθηγητής,1993) στη Λευκωσία.
Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Φιλοσοφικής Σχολής, του Σχολείου Ελληνικής γλώσσας και του Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Υπήρξε ιδρυτής του “Greek Theatrical Workshop” στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ, μέλος της “Θεατρικής Ομάδας Πανεπιστημίου Κρήτης” και πρωτεργάτης στη δημιουργία του “Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου” [ΘΕΠΑΚ].
Διασκεύασε θεατρικά τόσο το μεσαιωνικό Χρονικό της Κύπρου του Λεοντίου Μαχαιρά, όσο και τον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου, τα οποία δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Επίσης, ανέβασε στη σκηνή τη Λυσιστράτη, σε μετάφραση Κώστα Μόντη.