Στη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πλανήτης με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως και στις τρομακτικές συνέπειες που θα βιώσει η ανθρωπότητα και ολόκληρη η υφήλιος εάν συνεχιστεί ο ρυθμός επιδείνωσης της κατάστασης, αναφέρθηκαν σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής και ο Σύμβουλος του Προέδρου και Ειδικός Απεσταλμένος του για την Κλιματική Αλλαγή Δρ Κώστας Παπανικόλας.
Οι παρεμβάσεις τους έγιναν στο πλαίσιο εκδήλωσης στο περιθώριο της κλιματικής διάσκεψης COP26 στη Γλασκώβη, κατά την οποία παρουσίασαν την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, για αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Ο κ. Καδής παρουσίασε την πτυχή που αφορά τη λήψη αποφάσεων αναφορικά με την Πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του ο Δρ Παπανικόλας παρουσίασε τα επιστημονικά ευρήματα έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Κύπρου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας, την οποία έχουν υιοθετήσει συνολικά 18 χώρες της περιοχής.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού το Υπουργείο Γεωργίας, η Γραμματεία της Ένωσης για τη Μεσόγειο και άλλοι φορείς.
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο κ. Καδής είπε, μεταξύ άλλων, ότι το μήνυμα της επιστημονικής κοινότητας είναι η άμεση ανάγκη για συντονισμένη δράση, ώστε να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικότητα οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή μας.
Τόνισε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει λάβει αυτό το μήνυμα με αποτέλεσμα η Κύπρος να αναλάβει μια διεθνή πρωτοβουλία και να αναπτύξει Σχέδιο Δράσης για αντιμετώπιση των προκλήσεων των χωρών της περιοχής και για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής μέσω επιστημονικών πρακτικών, ευθυγραμμισμένων με τη Συμφωνία του Παρισιού.
Πρόσθεσε ότι το επιστημονικό μέρος της Πρωτοβουλίας έχει ανατεθεί στο Ινστιτούτο Κύπρου, σημειώνοντας ότι έχουν συσταθεί περιφερειακές ομάδες δράσεις για τη μελέτη και έρευνα των ενεργειακών συστημάτων, των υδάτινων πόρων, του θαλάσσιου περιβάλλοντος και άλλων.
Επισήμανε επιπλέον ότι η Πρωτοβουλία της Κύπρου έχει εξασφαλίσει στήριξη από αριθμό αρχηγών κρατών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, καθώς και από διεθνείς οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Δρ Παπανικόλας είπε ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής χαρακτηρίζεται ως ένα από τα επίκεντρα της κλιματικής κρίσης, με συνέπειες που θα παρουσιαστούν κατά τρόπο ακόμη πιο έντονο, όπως οι καύσωνες, η έλλειψη υδάτινων πόρων, η κατάρρευση της αγροκαλλιέργειας, οι μεταναστευτικές ροές και άλλα φαινόμενα.
Πρόσθεσε ότι οι επηρεαζόμενες χώρες της περιοχής είναι η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ, το Ιράν, η Ιορδανία, το Ισραήλ, το Κατάρ, το Κουβέιτ, ο Λίβανος, το Μπαχρέιν, το Ομάν, η Παλαιστίνη, η Σαουδική Αραβία, η Συρία, η Τουρκία και η Υεμένη.
Ο Δρ Παπανικόλας υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι κακή και επιδεινώνεται, σημειώνοντας ότι αν συνεχίσουν αυτοί οι ρυθμοί τότε θα υπάρξει κατάρρευση χωρίς αναστροφή και δυνατότητα προσαρμογής.
Επισημαίνοντας ότι επιβάλλεται η άμεση περιφερειακή συνεργασία, ο Δρ Παπανικόλας είπε ότι ανάμεσα στα επόμενα βήματα περιλαμβάνεται η Υπουργική Συνάντηση για την Κλιματική Αλλαγή που θα φιλοξενήσει η Κύπρος τον Φεβρουάριο του 2022, η Σύνοδος των Ηγετών το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου και στη συνέχεια η εφαρμογή των εισηγήσεων και μέτρων που αναμένεται να γίνει στα έτη 2022 με 2030.
Πρόκειται, είπε, για μια πρωτοβουλία-πρόκληση σε μία από τις πλέον ευαίσθητες περιοχές στον κόσμο, της οποίας η επιτυχία θα φέρει αποτελέσματα σε παγκόσμιο επίπεδο