Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από τον υπερκαταναλωτισμό και την αύξηση απορριμμάτων στο φυσικό περιβάλλον. Πολλά προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά έχουν απαγορευτεί, λόγω της αρνητικής τους επίδρασης στο περιβάλλον. Κάτι που τα παλαιότερα χρόνια ήταν αδιανόητο.

Ένα από αυτά είναι τα «πλαστικά μικροσφαιρίδια» που περιέχονται σε μεγάλο αριθμό καλλυντικών. Ένα μπουκάλι κρέμας μπορεί να περιέχει τόση ποσότητα πλαστικού σε μικροσφαιρίδια όσο και στη συσκευασία. Τα μικροσφαιρίδια καταλήγουν στα υδάτινα σώματα και εισάγονται στις τροφικές αλυσίδες. Το υλικό αυτό έχει απαγορευτεί στην Αμερική και ως υποκατάστατο χρησιμοποιούνται κόκκοι άλατος, ζάχαρης κλπ.

Ένα άλλο προϊόν καθημερινής χρήσης που έχει απαγορευτεί σε ορισμένες πολιτείες της Αμερικής, είναι τα πλαστικά μπουκάλια νερού που είναι μικρότερα του 1l, αφού 1500 μπουκάλια νερού χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ ανά δευτερόλεπτο και κάθε χρόνο καταναλώνονται περίπου 17 εκ. βαρέλια πετρελαίου για την κατασκευή των μπουκαλιών αυτών.

Άλλο προϊόν που έχει απαγορευτεί είναι οι πλαστικές σακούλες. Παγκόσμια, 1 εκ. πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούνται ανά λεπτό, ενώ έχουν απαγορευτεί εξολοκλήρου στην Μπαγκλαντές, αφού ενοχοποιούνται για φαινόμενα πλημμυρών, στη Γαλλία, σε ορισμένα νησιά της Ελλάδας και σε άλλες χώρες. Σε πολλές χώρες έχουν αρχίσει σταδιακά να αντικαθίστανται οι πλαστικές σακούλες από υφασμάτινες ή χάρτινες σακούλες από ανακυκλωμένο χαρτί.

Τα πλαστικά ποτήρια από πολυστερίνη έχουν επίσης απαγορευτεί σε πολλές χώρες, αφού προκαλούν ασφυξία σε πολλούς θαλάσσιους οργανισμούς όταν καταναλώνονται ως τροφή. Μόνο στις ΗΠΑ απορρίπτονται κάθε χρόνο περίπου 25 εκ. ποτήρια από πολυστερίνη. Ως εναλλακτικά υλικά χρησιμοποιούνται το χαρτί και το πολυπροπυλένιο που η κατασκευή τους στοιχίζει μεν περισσότερο, όμως χαρακτηρίζονται ως πιο περιβαλλοντικά φιλικά.

 

Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού