Άρχισε η συζήτηση στην Βουλή σε σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2022, ο οποίος αναμένεται να τεθεί προς ψηφοφορία περί τα τέλη του έτους.
H Κύπρος μπορεί το συντομότερο δυνατό να προχωρήσει στη θέσπιση του κατώτατου μισθού, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, στο πλαίσιο της παρουσίασης του κρατικού προϋπολογισμού, ο κ. Πετρίδης είπε ότι η Κύπρος οδεύει σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης, τονίζοντας παράλληλα πως η θέσπιση του κατώτατου μισθού τέθηκε ως προτεραιότητα, υπό την προϋπόθεση πως θα υπήρχε πλήρης απασχόληση και η ανεργία θα έφτανε στο 5%.
Ο Υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι για το θέμα του κατώτατου μισθού θα συνέλθει την ερχόμενη εβδομάδα στο εργατικό συμβούλιο, στην παρουσία του ιδίου και της υπουργού Εργασίας.
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα των δημόσιων οικονομικών, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι η οικονομία προχωρεί σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σύμφωνα με τις δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2022-2024.
Το 2021 ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο 5,5%, το 2022 στο 4% και το 2023 στο 3,4%.
Ένα μεγάλο ζήτημα είναι το δημόσιο χρέος, το οποίο για το 2021 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 107,7%, ως ποσοστό του ΑΕΠ, σε σύγκριση με ποσοστό ύψους 119,1% στο τέλος του προηγούμενου χρόνου. Επανέρχεται, ωστόσο, σε πτωτική πορεία από το 2022 και μετά, όπου και προβλέπεται να μειωθεί στο 100,9% και μέχρι το τέλος του 2024 αναμένεται να φθάσει στο 90,2%.
Ερωτήθηκε ο Υπουργός Οικονομικών σε σχέση με την κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Πρόγραμματος, σημείωσε πως ουδέποτε τα χρυσά διαβατήρια αποτελούσαν αναπτυξιακό μοντέλο. Τερματίστηκε το ΚΕΠ, όπως είπε, χωρίς καμία επίπτωση στην οικονομία. Υπέδειξε πως η κυπριακή οικονομία δεν είναι αρπαχτής, τονίζοντας πως πολλοί επενδυτές εμπιστεύονται την Κύπρο, κάτι που, όπως εξήγησε, φαίνεται από τις επενδύσεις εταιρειών τεχνολογίας ξένων συμφερόντων.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για την πράσινη μεταρρύθμιση και την φορολογία για μείωση των ρύπων κατά 55%, ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως σύντομα θα αρχίσει και η δημόσια διαβούλευση για το θέμα.