Ισχυρότερη διμερή και διατλαντική σχέση στη βάση κοινών αξιών, επισημαίνουν ΗΠΑ και Ελλάδα σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε το γραφείο του εκπροσώπου Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χθες βράδυ για τον τρίτο στρατηγικό διάλογο των κυβερνήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον, στις 14 Οκτωβρίου 2021.

Στο κοινό έγγραφο γίνεται αναφορά και στην Κύπρο στο πλαίσιο της βούλησης των δύο χωρών να ενισχύσουν τη συνεργασία μέσω της μορφής 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, συν τις Ηνωμένες Πολιτείες) σε ενεργειακά θέματα, οικονομική ανάπτυξη, αντιτρομοκρατική και κλιματική κρίση και συναφείς ανθρωπιστικές προκλήσεις που έπληξαν πρόσφατα την περιοχή.

Περιφερειακή Συνεργασία
 
Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα υπογράμμισαν τη συνεχιζόμενη σημασία της συνεργασίας για την ενίσχυση της ειρήνης και της ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή. Οι δύο κυβερνήσεις αντάλλαξαν απόψεις για την Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, τα ευρωπαϊκά και διατλαντικά ιδρύματα και τη μετανάστευση. Οι δύο χώρες συζήτησαν επίσης ευρύτερα διεθνή θέματα, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην Ρωσία και την Κίνα.

Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες ενίσχυσαν τη δέσμευσή τους για ένα σύστημα βασισμένο στους κανόνες και τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών υποχρεώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επαινούν την επανέναρξη διερευνητικών συνομιλιών και τόνισαν τη σημασία της αποφυγής αποσταθεροποιητικών ενεργειών.

Τόνισαν τη σημασία της διπλωματίας, των σχέσεων καλής γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ των χωρών. Και οι δύο σημείωσαν τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας, και των υφιστάμενων περιφερειακών πλαισίων για την πρόληψη των μελλοντικών εντάσεων.

Επανέλαβαν επίσης την αφοσίωσή τους στην ενίσχυση της στενής συνεργασίας τους, χρησιμοποιώντας όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για τη διαφύλαξη της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χειροκρότησαν τις πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας για εμβάθυνση των σχέσεων με τους γείτονες στην Ανατολική Μεσόγειο για την ενίσχυση της σταθερότητας.

Οι δύο πλευρές επανέλαβαν την επιθυμία τους να ενισχύσουν τη συνεργασία μέσω της μορφής 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, συν τις Ηνωμένες Πολιτείες) σε ενεργειακά θέματα, οικονομική ανάπτυξη, αντιτρομοκρατική και κλιματική κρίση και συναφείς ανθρωπιστικές προκλήσεις που έπληξαν πρόσφατα την περιοχή. Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν τη σημασία της πλήρους, συνεπούς και καλόπιστης εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και τα δύο μέρη αποφάσισαν να υποστηρίξουν τη συνεχή ολοκλήρωση, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη υποδομών των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων.
 
 
Άμυνα και Ασφάλεια
 
Επίσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα χαιρέτισαν την πρόσφατη ενημέρωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία συμβάλλει σημαντικά στην ασφάλεια και των δύο εθνών και αντικατοπτρίζει τη μακροπρόθεσμη, εμβάθυνση και επέκταση, στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας και τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στη συμβολή για τη σταθερότητα της περιοχής.

Και οι δύο πλευρές επανέλαβαν την αποφασιστική τους αμοιβαία αποφασιστικότητα για τη διαφύλαξη και την προστασία της ασφάλειας, της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών τους και τόνισαν τη σημασία των διμερών ασκήσεων και δραστηριοτήτων κατάρτισης σε όλη την Ελλάδα που ενίσχυαν την ικανότητά να αντιμετωπίζουν περιφερειακά ζητήματα ασφάλειας.

Και οι δύο χώρες εξέφρασαν ενδιαφέρον για την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας στα Δυτικά Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και τις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, και από την άποψη αυτή οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν τη σημασία της Ελλάδας στην προώθηση της σταθερότητας και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιφέρεια.

Όπως αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν οι δύο κυβερνήσεις εξέφρασαν την κοινή επιθυμία να αλληλοβοηθηθούνται στη διατήρηση ισχυρών και ικανών στρατιωτικών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν έμφαση στις αναβαθμίσεις των F-16, S-70B και P-3B και την προμήθεια από την Ελλάδα αντι-υποβρυχίων ελικοπτέρων MH-60R.
 
Επιβολή του Νόμου και Αντιτρομοκρατική πολιτική
 
Επίσης οι δύο πλευρές τόνισαν τη δέσμευσή τους για συνέχιση της στενής συνεργασίας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, των πολύπλοκων οικονομικών εγκλημάτων, της παράνομης χρήσης κρυπτονομισμάτων, της κακοήθους επιρροής και της τρομοκρατίας.

Οι δύο κυβερνήσεις επανέλαβαν το κοινό ενδιαφέρον τους για τη συνέχιση της εκπαίδευσης για την επιβολή του νόμου για τη διευκόλυνση των αιτημάτων αμοιβαίας δικαστικής βοήθειας και τις εκδόσεις, και την ενίσχυση των επιχειρήσεων που σχετίζονται με ποινικές έρευνες και μεταρρυθμίσεις για την εθνική ασφάλεια. Ο

Εμπόριο και Επενδύσεις

 
Σε σχέση με το εμπόριο και τις επενδύσεις ΗΠΑ και Ελλάδα χαιρέτισαν την αρχική ανάκαμψη των οικονομιών τους από την πανδημία του COVID-19 και προσβλέπουν στην ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων σε διάφορους τομείς. Και οι δύο κυβερνήσεις υπογράμμισαν τη σημασία του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων σύμφωνα με τα ευρύτερα πολυμερή πλαίσια όπως η εμπορική πολιτική ΗΠΑ-ΕΕ. 

Μεταξύ άλλων, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα σημείωσαν ότι προσβλέπουν στην ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις τάσεις και τις πρακτικές αναφορικά με τον έλεγχο των επενδύσεων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τόνισαν τη νέα πρωτοβουλία Build Back Better World ως πιθανό τομέα συνεργασίας για τις επενδύσεις σε οικ
 
Ενέργεια και Περιβάλλον
 
Οι δύο χώρες δεσμεύθηκαν εκ νέου για τους κοινούς τους στόχους, την αύξηση της διαφοροποίησης και της ασφάλειας της ενέργειας, την προώθηση της δίκαιης πρόσβασης σε πιο πράσινες πηγές ενέργειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω πολιτικών απαλλαγής από τον άνθρακα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαίνεσαν την Ελλάδα για τον αυξανόμενο ρόλο της ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου και χαιρέτισαν την ολοκλήρωση του Διαδριατικού Αγωγού και την πρόοδο στο Interconnector Greece Bulgaria, που πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το 2022.

Η Ελλάδα μοιράστηκε τις εξελίξεις σε άλλα περιφερειακά ενεργειακά έργα που θα διαφοροποιήσουν περαιτέρω περιφερειακούς ενεργειακούς εφοδιασμούς και θα υποστηρίζουν τη σταδιακή διακοπή του άνθρακα, όπως η προγραμματισμένη διασύνδεση Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας και η μονάδα εξαερισμού Floating Storage στην Αλεξανδρούπολη.

Και οι δύο πλευρές γιόρτασαν την ολοένα και πιο αλληλένδετη ενεργειακή σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, τόσο από πλευράς διμερούς εμπορίου και επενδύσεων όσο και ως θετικού μοχλού προόδου προς την ενεργειακή ασφάλεια και στόχους διαφοροποίησης. Η Ελλάδα επεσήμανε τη σημασία των εξορύξεων φυσικού αερίου από το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο ως πολύτιμη διαφοροποιημένη πηγή ενέργειας για τη νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη.
 

Ανθρωπιστικές κρίσεις και ετοιμότητα για καταστροφές
 
Σύμφωνα με έγγραφο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα αναγνώρισαν τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή, ιδιαίτερα οι πρόσφατες πυρκαγιές στην περιοχή της Μεσογείου, και δεσμεύτηκαν να δημιουργήσουν έναν νέο πυλώνα στρατηγικού διαλόγου για τις ανθρωπιστικές κρίσεις και την ετοιμότητα για καταστροφές.

Η Ελλάδα τόνισε την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις επιδεικνύοντας τη δημιουργία του νέου Υπουργείου Κλίματος και Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να αναπτύξουν ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ των αντίστοιχων οργανισμών τους που είναι υπεύθυνοι για την ετοιμότητα στην πρόληψη καταστροφών, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης και αποκατάστασης από τις πυρκαγιές.
 
Διαπροσωπικοί δεσμοί
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επιβεβαίωσαν τις ουσιαστικές σχέσεις που προάγουν την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των λαών και των δύο εθνών. Και οι δύο χώρες αναγνώρισαν τις προκλήσεις που θέτει η πανδημία και παραμένουν αφοσιωμένες στην υποστήριξη των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ανταλλαγών, ιδίως μέσω του προγράμματος Fulbright. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν τη στήριξη των προσπαθειών της Ελλάδας να δημιουργήσει νέες συνεργασίες μεταξύ αμερικανικών και ελληνικών πανεπιστημίων.
Πηγή: ΚΥΠΕ