Σε απέραντο σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί η Μεσόγειος, σύμφωνα με τελευταία έρευνα. Η λεκάνη της Μεσογείου -και ιδιαίτερα το βορειοδυτικό τμήμα της, δηλαδή κυρίως οι θάλασσες της Γαλλίας, Ισπανίας και Ιταλίας- έχει τη θλιβερή πρωτιά της πιο μολυσμένης, με πλαστικά και σκουπίδια κάθε είδους, θάλασσας του κόσμου!

Στη Μεσόγειο η συγκέντρωση πλαστικών απορριμμάτων υπολογίζεται σε 2.000 ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, κυρίως σακούλες και μπουκάλια, τα οποία χρειάζονται 450 χρόνια για να αποσυντεθούν.

Τραγικά, επίσης, για το οικοσύστημα της Μεσογείου είναι και τα πορίσματα μιας άλλης, πρόσφατης έρευνας, σύμφωνα με την οποία το 75% του πληθυσμού της χελώνας καρέτα-καρέτα έχουν καταπιεί τουλάχιστον μία φορά μια πλαστική σακούλα στη ζωή τους!

Μια άλλη έρευνα, που αφορά στην ανίχνευση ρυπαντών σε ιστούς της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus που ζει στην Ανατολική Μεσόγειο, έδειξε ότι οι ρυπαντές αυτοί επηρεάζουν αρνητικά την αναπαραγωγική ικανότητα των ζώων εμποδίζοντας την επαρκή παραγωγή ορμονών και αδυνατίζουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα καθιστώντας τα ευπαθή σε πολλά μικρόβια.

Η Μεσόγειος, αυτή η περίκλειστη θάλασσα, που είναι γνωστή ως η κοιτίδα των πολιτισμών, χρειάζεται την προστασία μας.


Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού