«Εάν θες να δεις αιματηρό σχέδιο, δες το σχέδιο Ακρίτας» ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, σχολιάζοντας την αναφορά στο διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι  οι Τουρκοκύπριοι προσπάθησαν να καταστρέψουν την Κυπριακή Δημοκρατία με ένα αιματηρό σχέδιο.
 
«Η συμβουλή μου στον Αναστασιάδη: να μην προσκολλάται σε εξωπραγματικούς ισχυρισμούς, ν’ αποδεχθεί τις πραγματικότητες της Κύπρου και να ανταποκριθεί θετικά στις εκκλήσεις μας για διάλογο», ανέφερε.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε γραπτή του δήλωση ο κ. Τατάρ έκανε λόγο για εκτός πραγματικότητας ισχυρισμούς και κατηγορίες του Προέδρου Αναστασιάδη προς την τ/κ πλευρά και την Τουρκία, κατηγορώντας ο ίδιος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι διαστρεβλώνει τις υφιστάμενες πραγματικότητες στην Κύπρο, τις κρύβει και προσπαθεί να εξαπατήσει τη διεθνή κοινότητα.
 
Η αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη, είπε, σε αιματηρά σχέδια των Τ/κ με τα οποία άρχισαν τα επεισόδια για να μπορέσουν να διαλύσουν την ΚΔ, είναι «ένας ψέμα παντελώς και εκτός πραγματικότητας. Το τι συνέβη και η ιστορία φαίνονται σε έγγραφά με τρόπο που δεν μπορεί να κρυφτεί». Η ε/κ ηγεσία, ανέφερε, που θεωρούσε την ίδρυση της ΚΔ ως «εφαλτήριο για την Ένωση» και ήθελε να εξαφανίσει – όπως γράφει – τον τ/κ «λαό» που τον έβλεπε ως μέρος του τουρκικού έθνους, ετοίμασε το σχέδιο Ακρίτας, στο πλαίσιο του οποίου στις 21 Δεκεμβρίου 1963 έγινε η επίθεση «ματωμένα Χριστούγεννα».
 
«Σε αυτές τις επιθέσεις, ενώ τα παιδιά μας σφαγιάστηκαν στο μπάνιο, 103 χωριά κάηκαν και καταστράφηκαν και οι ανυπεράσπιστοι άνθρωποι μας θάφτηκαν σε λάκκους σφαγής. Μέχρι το 1974 ο λαός μας ήταν πολιορκημένος στα γκέτο, τα οποία αντιπροσώπευαν το 3% του νησιού. Απορρίπτω κατηγορηματικά αυτούς τους άσχημους και αναληθείς ισχυρισμούς του κ. Αναστασιάδη», είπε.
 
Ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε την θέση του ότι ο Τ/κ αποκλείστηκαν δια της βίας από την ΚΔ και τη φράση που φέρεται να είπε ο τότε Πρόεδρος της Βουλής, Γλαύκος Κληρίδης στους Τ/κ Υπουργούς και Βουλευτές που ήθελαν να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, “αν έρθετε, δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε την ασφάλειά σας, αν έρθετε, θα σας πετάξουμε έξω’.
 
Επανέλαβε επίσης ότι ο τ/κ «λαός» στηρίζει την πολιτική για μια λύση δύο κρατών και γι’ αυτό “εξέλεξε” τον ίδιο. «Πρώτη φορά αυτή η πρότασή μας τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δεν υπάρχει πλέον πισωγύρισμα. Και η πλειοψηφία του λαού μας αυτό θέλει», είπε.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ανέφερε ο κ. Τατάρ, που μιλά για ομοσπονδιακή λύση, λέει επίσης για συνέχιση της ΚΔ και κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων. «Δεν είναι εφικτό να τα δεχθούμε αυτά. Όπως δεν θα γίνουμε μπάλωμα στην ΚΔ που έχει μετατραπεί σε ε/κ κράτος», έτσι και δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε το κράτος μας, την κυριαρχία μας και τις εγγυήσεις της Τουρκίας» σημείωσε.
 
«Προσωπικός αντιπρόσωπος» ΓΓ
 ———————————————
Σε ανακοίνωση της «προεδρίας» αναφέρεται ότι η ε/κ πλευρά έκανε πίσω από τα συμφωνήθεντα στον διορισμό «προσωπικού απεσταλμένου» του ΓΓ του ΟΗΕ.
 
Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι στην Γενεύη τουρκική και τ/κ πλευρά δεν θεώρησαν σωστό, χωρίς να έχει εξευρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών, να διοριστεί από τον ΓΓ Ειδικός Απεσταλμένος για την Κύπρο. Υπενθυμίζεται επίσης ότι η κ. Λουτ απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά της από την επιτροπή δεοντολογίας του ΟΗΕ μετά τον διορισμό της στην εταιρεία Shell.

Έπειτα από αυτό, προστίθεται, η τ/κ πλευρά στήριξε τον διορισμό προσωπικού απεσταλμένου  (personal envoy) στη θέση της κ. Λουτ, ο οποίος θα είχε καθήκον να εξακριβώσει μέσα σε ένα χρονικό διάστημα, κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος ή όχι για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων στην Κύπρο και σε κάθε περίπτωση δεν θα έπρεπε οι αρμοδιότητες αυτού του ατόμου να ξεπερνούν εκείνες τις Τζέιν Χολ Λουτ.
 
Αυτό, αναφέρεται, είχε στηρίξει και στη συνάντηση 5 + ΗΕ στην Γενεύη και η Τουρκία.
 
Στην ανακοίνωση του «προεδρικού» αναφέρεται ότι το θέμα είχε συζητηθεί στην Νέα Υόρκη τόσο στις διμερείς συναντήσεις του ΓΓ με τους δύο ηγέτες, όσο και στην άτυπη τριμερή, προσθέτοντας ότι στο προσχέδιο της ανακοίνωσης που είχε δοθεί από τα ΗΕ στις δύο πλευρές για αξιολόγηση γινόταν λόγος ξεκάθαρα στο ότι ο ΓΓ είχε αποδεχθεί τον διορισμό ενός  «προσωπικού απεσταλμένου».
 
«Τι κρίμα που η ε/κ πλευρά, μετά την συνάντηση, διαστρεβλώνοντας τα όσα έγιναν, έκανε βήμα πίσω από τα όσα είχαν συμφωνηθεί», αναφέρεται. Υπενθυμίζεται δε ότι στη Γενεύη ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε δηλώσει πως δεν υπάρχει κοινό έδαφος και είχε τονίσει την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει τις προσπάθειες.
 
Η “προεδρία” υποστηρίζει ότι στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα είναι εμφανής η ανάγκη για ένα άτομο που θα απευθύνεται απευθείας στον ΓΓ και θα έχει τα ίδια καθήκοντα, αρμοδιότητες και ευελιξία με την κ. Λουτ για να συνεχιστεί η διεργασία διαπίστωσης κατά πόσο υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος.
 
Επαναλαμβάνει ότι η τ/κ πλευρά έχει όραμα που προβλέπει τη θεσμική συνεργασία στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος, θα στηρίξει στην διευκόλυνση της καθημερινής ζωής στο νησί και τη δημιουργία εμπιστοσύνης μεταξύ των «δύο λαών». Θα συνεχίσει, προστίθεται, «τις προσπάθειές της για ανάπτυξη της συνεργασίας από τη βάση προς την κορυφή με αποφασιστικότητα».
 
Χάρτης
 
Εξάλλου μιλώντας σε τουρκικό κανάλι, ο κ. Ταταρ επανέφερε το θέμα του χάρτη που ο Μουσταφά Ακιντζί είχε δώσει στα ΗΕ για το εδαφικό λέγοντας πως δεν γνωρίζει «τι έχει δοθεί. Εγώ ακόμα δεν γνωρίζω τι περιλαμβάνει αυτός ο χάρτης», είπε.
 
Δόθηκε ένας χάρτης, στο «προεδρικό» δεν είναι, ανέφερε ο κ. Ταταρ παρά το ότι ο «υφυπουργός παρά τω προέδρω», επί θητείας Ακιντζί, Γκιουρντάλ Χιουντάογλου, είχε πει ότι είχε δώσει ο ίδιος τον χάρτη σε αυτόν που πήρε τη θέση του όταν ανέλαβε καθήκοντα ο Ερσίν Τατάρ.