Η Γερμανία, ως φίλη της Κύπρου και του λαού της, στηρίζει και βοηθά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού, τόνισε την Παρασκευή η νέα Πρέσβειρα της Γερμανίας, Άνκε Σλιμ επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.
“Είναι οδυνηρό ότι η Κύπρος είναι διχοτομημένη από την τουρκική εισβολή του 1974 και ότι ακόμη δεν έγινε κατορθωτό να επουλωθεί αυτή η διαίρεση” , πρόσθεσε.
Δεχόμενος τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβειρας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τη βαθιά εκτίμησή του για τη στάση αρχών που τηρεί η Γερμανία στο Κυπριακό και την συνεχή στήριξη στις προσπάθειες της Κύπρου για μια βιώσιμη και συνολική διευθέτηση, με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι σε μια περιοχή με προκλήσεις από ασύμμετρες απειλές μια βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα που θα επανενώσει το νησί, τους ανθρώπους του, την οικονομία του και τους θεσμούς του, θα έχει απήχηση όχι μόνο στη χώρα αλλά και στην περιοχή και ευρύτερα.
Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, είπε ότι εξελίσσονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, δίνοντας αναμφίβολα μια σταθερή βάση πάνω στην οποία μπορεί να εμβαθυνθεί περαιτέρω η συνεργασία των δύο χωρών ειδικά στους τομείς του εμπορίου, της άμυνας, των υπηρεσιών, της εκπαίδευσης και του τουρισμού.
Εξάλλου, στην ομιλία της, η Πρέσβειρα είπε ότι η Γερμανία ελπίζει ότι τα εμπλεκόμενα μέρη θα εργαστούν για να ξεκινήσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ που έχουν υιοθετηθεί μέχρι σήμερα, τα οποία προβλέπουν για την Κύπρο μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και ότι οι άτυπες συνομιλίες 5+1 που ξεκίνησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα οδηγήσουν σε επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Επεσήμανε ότι “ένα κρίσιμο μέρος αυτής της διαδικασίας θα είναι η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή κοινότητα να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τη φύση της μελλοντικής συνύπαρξής τους στο νησί και να βρουν μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Αυτό θα δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας για την Κύπρο, την Ευρώπη και ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο”.
Επιπλέον, είπε ότι η πιθανότητα συμφιλίωσης στη διαμάχη για τα θαλάσσια όρια και το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο συνδέεται στενά με το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι η Γερμανία υποστηρίζει συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης που θα συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.
Είπε ότι η επίτευξη συμφωνίας για την οριοθέτηση των διεκδικήσεων στη Μεσόγειο Θάλασσα θα απαιτήσει μια ρεαλιστική και ευέλικτη προσέγγιση και σημείωσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να διερευνήσει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και συγκεκριμένες ευκαιρίες συνεργασίας με όλα τα μέρη που εμπλέκονται σε αυτήν τη διαμάχη για τα θαλάσσια όρια.
Αναφερόμενη στις διμερείς σχέσεις, είπε ότι επιθυμεί να επεκτείνει και να εμβαθύνει τις σχέσεις στον επιχειρηματικό και εμπορικό τομέα, καθώς και στον τουρισμό, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Τελειώνοντας, είπε ότι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαδικασία συμφιλίωσης των δύο κοινοτήτων.