Όταν ένα είδος δεν περιορίζεται στη περιοχή της φυσικής του εξάπλωσης, αλλά εισβάλλει σε άλλες περιοχές με αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση ή την ανθρώπινη υγεία, ονομάζεται χωροκατακτητικό ξένο είδος ή, πιο απλά, εισβλητικό είδος.

Η Ευρώπη φιλοξενεί περίπου 1.200 με 1.800 εισβλητικά είδη και ο αριθμός τους μεγαλώνει, καθώς οι μετακινήσεις και το εμπόριο γύρω από τον πλανήτη αυξάνονται. Η κλιματική αλλαγή μπορεί επίσης να παράγει νέες ευκαιρίες για τον πολλαπλασιασμό και την εξάπλωση των ξένων ειδών, προκαλώντας βλαβερές συνέπειες στο περιβάλλον οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν για πολλές γενιές.

Το πρόβλημα όχι απλά αυξάνεται, αλλά είναι και δαπανηρό. Μόνο οι ΗΠΑ εκτιμάται ότι δαπανούν περίπου 80 δισεκατομμύρια ετησίως για την καταπολέμηση των βιολογικών εισβολέων. Στην Ευρώπη, το οικονομικό κόστος αυτών των επιδρομών υπολογίζεται σε τουλάχιστον 12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα DAISIE, στην Κύπρο έχουν καταγραφεί πάνω από 386 εισβλητικά είδη. Ένα πολύ γνωστό εισβλητικό είδος, που εισάχθηκε στην Κύπρο από τους Άγγλους, είναι η ακακία που είναι είδος ιθαγενές της Αυστραλίας.

Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού