Εννέα στις δέκα δασικές πυρκαγιές προκαλούνται από ανθρώπινες δραστηριότητες, σύμφωνα με τον Πέτρο Πέτρου Λειτουργό Πυροπροστασίας του Τμήματος Δασών, προσθέτοντας πως για την περίοδο 2000- 2020 εκδηλώθηκαν συνολικά 1.068 δασικές πυρκαγιές, που προκλήθηκαν από ανθρώπινες δραστηριότητες .
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Πέτρου ανέφερε πως οι κύριες αιτίες πρόκλησης των πυρκαγιών είναι το κάψιμο χόρτων από καλάμι, κλαδιών και σκουπιδιών, η ρίψη αναμμένων αποτσίγαρων ή σπίρτων, η χρήση εργαλείων ή μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως ο σμυρίλιος , η ηλεκτροκόληση, η οξυγονοκόλληση και τα λοιπά, καθώς και το άναμμα φωτιάς για παρασκευή φαγητού σε μη κατάλληλα διαρρυθμισμένους χώρους, αλλά και το βραχυκύκλωμα ηλεκτρικών καλωδίων.
Μπορεί σημείωσε η πρόκληση φωτιάς από το βραχυκύκλωμα ηλεκτρικών καλωδίων όπως στην τελευταία πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις περιοχές Τάλας και Κοίλης, να μην είναι από τις σημαντικότερες αιτίες, αλλά είναι αρκετά σημαντική και πρέπει να αναφερθεί.
Επεσήμανε επίσης πως τα τελευταία χρόνια κύρια αιτία είναι οι σκόπιμες πυρκαγιές όπου το 2020 ανήλθαν σε ένα ποσοστό του 45% από το σύνολο των αιτιών.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Πέτρου ανέφερε πως «λαμβάνοντας υπόψη την κύρια αιτία πρόκλησης των πυρκαγιών εννέα στις δέκα είναι οι ανθρώπινες δραστηριότητες πρέπει να επικεντρωθούμε σ’ αυτές». Επομένως, συνέχισε, «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, το κοινό γενικότερα και να αποφεύγει ενέργειες οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά , δηλαδή να δώσουν την σπίθα όπου μπορεί να εξελιχτεί σε μια μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά».
Κληθείς να αναφερθεί στις μεγαλύτερες πυρκαγιές την περίοδο του 2000- 2020, απάντησε, πως το 2001 έλαβε χώρα η μεγάλη πυρκαγιά του Λυθροδόντα με καμμένη έκταση 603 εκτάρια, το 2007 η πυρκαγιά στο Σαϊτά με καμμένη έκταση 1.182 εκτάρια, όπως επίσης και οι δύο μεγάλες πυρκαγιές το 2016 στην Αργάκα με 763 εκτάρια καμμένης έκτασης και στην Σολιά η μεγαλύτερη με 1.886 εκτάρια καμμένης γης το 2016 .
Τα δύο τελευταία χρόνια οι μεγαλύτερες πυρκαγιές που είχαμε ήταν πέρσι στους Ορείτες με καμμένη έκταση 500 εκτάρια , και φέτος στην Αγία Μαρίνα με καμμένη έκταση τα 300 εκτάρια.
Ο κ. Πέτρου είπε πως το Τμήμα Δασών ως αρμόδια αρχή για τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών προβληματίζεται, αναλύει τα στοιχεία και τις αιτίες και προσπαθεί με στοχευμένα μέτρα να τις αντιμετωπίσει. Ενδεικτικά είπε το αυξημένο ποσοστό των σκόπιμων πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια, οδήγησε το Τμήμα Δασών στο να υιοθετήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης με συγκεκριμένα και στοχευμένα μέτρα σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.