Ξεκαθάρισε χθες η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ότι το Βερολίνο συνεχίζει να εναντιώνεται στην άρση της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των εμβολίων για την COVID-19, ενώ σήμερα ξεκινά η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου στην Κορνουάλη (θα διαρκέσει ως την Κυριακή).
Στη σύνοδο των ηγετών, αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα για να αντιμετωπιστεί η πανδημία σε παγκόσμια κλίμακα και για να ενισχυθούν τα συστήματα υγείας και πρόνοιας ώστε να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν με πιο επαρκή τρόπο μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις.
Ωστόσο η Μέρκελ παραμένει αντίθετη στην άρση της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των εμβολίων για την COVID-19, κρίνοντας ότι δεν θα βοηθούσε. Πηγές προσκείμενες στη γερμανική κυβέρνηση διατείνονται ότι δεν είναι οι πατέντες αυτές που επιβραδύνουν την παγκόσμια παραγωγή τους. Το Βερολίνο επιχειρηματολογεί πως αυτό το μέτρο, το οποίο ζητούν χώρες όπως η Νότια Αφρική και η Ινδία, θα αποθάρρυνε τις ιδιωτικές φαρμακευτικές εταιρείες να επενδύσουν και να υπάρξουν οι απαιτούμενοι πόροι για την ανάπτυξη εμβολίων όπως αυτό για την COVID-19.
Σχεδόν το 90% των χωρών της Αφρικής δεν θα πετύχει τον παγκόσμιο στόχο να έχει ανοσοποιηθεί τουλάχιστον το ένα δέκατο του πληθυσμού κατά της COVID-19 ως τον Σεπτέμβριο αν δεν διανεμηθούν επειγόντως τουλάχιστον 225 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Η Αφρική έχει καταγράψει επισήμως σχεδόν 5 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορωνοϊού και απειλείται άμεσα από τρίτο κύμα της επιδημίας. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται “εβδομάδα την εβδομάδα”.
“Η πανδημία παρουσιάζει τάση ανόδου σε δέκα αφρικανικές χώρες, ανάμεσά τους τέσσερις στις οποίες την εβδομάδα που πέρασε καταγράφηκε άνοδος μεγαλύτερη του 30%” στον αριθμό των νέων κρουσμάτων, προειδοποίησε ο ΠΟΥ. “Παρά τις πρόσφατες υποσχέσεις, μόνο η Γαλλία αύξησε τις δωρεές της μέσω του COVAX, προσφέροντας 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων σε οκτώ χώρες τον Ιούνιο”, επεσήμανε ο ΠΟΥ.
Ο ΠΟΥ ζήτησε για ακόμη μια φορά από τις πλούσιες χώρες να μοιραστούν εμβόλια κατά της COVID-19: πρόκειται για ζήτημα “ζωής ή θανάτου”, τόνισε η Δρ. Μοέτι.