Συνολικά 658 υποψήφιοι διεκδικούν την ψήφο 557.589 εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές, οι οποίες διεξάγονται σήμερα στην Κύπρο για την ανάδειξη των 56 μελών του κοινοβουλίου. Από τους 658 υποψήφιους οι 160 είναι γυναίκες.

15:21 Ο Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ), Χρίστος Χρίστου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα καλώντας όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα τους νέους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες.

Εξερχόμενος του Δημοτικού Σχολείου της κοινότητας Πολιτικού στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, δήλωσε ότι «σήμερα ο λαός αποφασίζει ποιοι θα είναι οι επόμενοι αντιπρόσωποί του στο Κοινοβούλιο».

Κάλεσε «όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και να επιλέξουν ποιους θεωρούν καλύτερους για αυτούς και τα παιδιά τους» για τη νέα Βουλή.

15:11 Έκκληση προς τους Κύπριους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών, απηύθυνε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Λύκειο Ακροπόλεως στη Λευκωσία ο κ. Θεοπέμπτου δήλωσε ότι «σήμερα είναι η μέρα της δημοκρατίας, σήμερα είναι η μέρα κατά την οποία όποιος έχει άποψη και νοιάζεται για τον τόπο του είναι η ημέρα που θα πάει να ψηφίσει και θέλω να καλέσω όλους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα». Πρόσθεσε πως «είναι εξαιρετικά σοβαρό θέμα οι εκλογές, οι Βουλευτικές ιδιαίτερα, για αυτό τον λόγο πρέπει να κατανοήσει ο κόσμος την ανάγκη να πάει να ψηφίσει».

15:05 Κάποια ελλείμματα δημοκρατίας έχουν παρατηρηθεί σε αυτές τις εκλογές και πρέπει όλοι όσοι θα είναι στην επόμενη Βουλή, να δουλέψουν για να εξαλείψουν κάθε ίχνος αντιδημοκρατικότητας, ανέφερε η Πρόεδρος του Κινήματος «Αλληλεγγύη» Ελένη Θεοχάρους, προσθέτοντας ότι η αποχή από τη ψηφοφορία σημαίνει συνενοχή.

Σε δηλώσεις της μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου (Κέντρο Δ’), η κ.Θεοχάρους είπε πως η ψήφος είναι «ένα από τα ιερότερα δικαιώματα που έχει ο κάθε πολίτης σε κάθε ευνομούμενη χώρα».

«Εύχομαι να εκλεγούν πατριώτες, δημοκρατικοί πολίτες, που θα είναι αφοσιωμένοι πέραν για πέρα, στον ασίγαστο πόθο για την απελευθέρωση του τόπου μας», είπε η Ελένη Θεοχάρους, προσθέτοντας ότι «κάποια ελλείμματα δημοκρατίας έχουν παρατηρηθεί σε αυτές τις εκλογές».  Γι’ αυτό, συνέχισε, «πρέπει όλοι μας, όσοι θα είναι στην επόμενη Βουλή, να δουλέψουμε με ζήλο, με αυταπάρνηση, για να εξαλείψουμε κάθε ίχνος αντιδημοκρατικότητας που μπορεί να παρατηρείται».

14:50  Την ελπίδα ότι η αποχή αυτή την φορά θα μειωθεί, εξέφρασε η Γενική Συντονίστρια της «Αλλαγής Γενιάς», Άννα Θεολόγου, σε δηλώσεις της μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος στο Λύκειο Λατσιών, στη Λευκωσία.
«Έχω ασκήσει το εκλογικό μου καθήκον γιατί πλέον δεν μπορούμε να το αποκαλούμε ούτε καν δικαίωμα. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε όλοι και όλες ότι έχουμε καθήκον όπως προασπιζόμαστε τη δημόσια υγεία να προασπιστούμε και το μέλλον των παιδιών μας σε αυτό τον τόπο», πρόσθεσε.
Καταλήγοντας, η κ. Θεολόγου είπε πως «θέλω να ελπίζω ότι η αποχή αυτή την φορά θα μειωθεί, ότι ο κόσμος αναγνωρίζει την ευθύνη που έχει ο καθένας στα χέρια του, να συμμετέχει και να καθορίζει ο ίδιος την πορεία αυτού του τόπου».

12:53 Στην εντιμότητα, καθαρότητα και αγνότητα στηρίχθηκε ο αγώνας των ανθρώπων που ήταν δίπλα στους Ενεργούς Πολίτες – Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών, ανέφερε ο Πρόεδρος του Νικόλας Προδρόμου.
Σε δηλώσεις αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, ο Νικόλας Προδρόμου ανέφερε ότι «έχουμε φτάσει στην ολοκλήρωση ενός αγώνα, ενός αγώνα εθελοντισμού που έγινε από τη μεγάλη προσπάθεια των Ενεργών Πολιτών – Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών, ένα αγώνα ο οποίος στηρίχθηκε στην εντιμότητα, στην καθαρότητα και την αγνότητα όλων αυτών των ανθρώπων που ήταν δίπλα μας».
Ο κ. Προδρόμου ευχαρίστησε «από καρδιάς και τους 36 υποψηφίους του Κινήματος αλλά και όλους όσοι υποστηρίζουν αυτή την τεράστια προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια».

12:49 Ο πολίτης να ψηφίσει για να καθορίσει ο ίδιος το μέλλον του, είπε ο Πρόεδρος της «Αμμόχωστος για την Κύπρο», Χριστάκης Νικήτας, σε δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Γυμνάσιο Καλογεροπούλου, στη Μέση Γειτονιά, στη Λεμεσό.

Αναφέρθηκε στα καίρια ζητήματα τα οποία τίθενται ενώπιον της κοινωνίας σήμερα και ευχήθηκε καλή ψήφο σε όλους.

12:19 Με μήνυμα κατά της αποχής προσήλθε στις κάλπες και ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος λέγοντας ότι σήμερα οι πολίτες καλούνται να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους για την επόμενη πενταετία.
Αντιλαμβανόμαστε είπε τον θυμό και την απογοήτευση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης του ’13 και των επιπτώσεων της πανδημίας.
«Αυτό δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε λανθασμένες αποφάσεις και επιλογές. Καλούμε τους πολίτες να ασκήσουν με σύνεση το εκλογικό τους δικαίωμα. Με την αποχή δεν αλλάζει τίποτα, με την αποχή διαιωνίζεις την κατάσταση που υπάρχει σήμερα. Οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν αυτούς που μπορούν να τους εκπροσωπήσουν καλύτερα», επεσήμανε ο Προέδρου της ΕΔΕΚ.

11:33 Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ανέφερε ότι οι σημερινές εκλογές είναι μια από τις λίγες ευκαιρίας που έχουν οι πολίτες για να εκφράσουν την άποψη τους. «Η κοινωνία μας είναι απογοητευμένη, αναζητεί ελπίδα και θέλει αλλαγή. Ο μόνος τρόπος να αλλάξουμε πράγματα ως κοινωνία και ως πολίτες είναι να πάρουμε αποφάσεις και να συμμετέχουμε στις εκλογικές διαδικασίες. Αν θέλουμε να έχουμε μια βουλή τα επόμενα πέντε χρόνια με βουλευτές που να είναι έντιμοι, ικανοί και άξιοι και να έχουν ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία τότε πρέπει όλοι οι πολίτες με την ώριμη και υπεύθυνη ψήφο μας να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να πάει η χώρα μας μπροστά», είπε χαρακτηριστικά.

11:24 Σήμερα ο λαός θα αποφασίσει ελεύθερα ποιοι θα τον κυβερνούν, σήμερα είναι μέρα γιορτής διότι οι Κύπριοι έχουν το προνόμιο της Δημοκρατίας, που δυστυχώς δεν το έχουν πολλές χώρες στον κόσμο, είπε ο Πρόεδρος του Πατριωτικού Συνασπισμού Χρίστος Ρότσας.

Ο κ. Ρότσας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις 10.15 π.μ. στο Γυμνάσιο Έγκωμης στο Κέντρο Ζ, Έγκωμη.

Σε δήλωση του, ο κ. Ρότσας ανέφερε ότι ο Πατριωτικός Συνασπισμός απευθύνει έκκληση στον λαό να κρίνει όλους τους υποψηφίους, όλα τα υποψήφια κόμματα, με δίκαια ζυγιά προς όφελος της Κύπρου.

11:23 Την ανάγκη όλοι να πάνε να ψηφίσουν, εξέφρασε ο Πρόεδρος της «Αφύπνισης 2020» Φοίβος Μαυροβουνιώτης, σε δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος το πρωί, στο Επαρχιακό Ταχυδρομείο Λεμεσού.

«Θέλω να τονίσω την ανάγκη ότι όλοι πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε. Έχουμε εθνικό καθήκον και ιερό χρέος να πάμε στις κάλπες», είπε .

11:18 Στη Λεμεσό άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο απερχόμενος Πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου.
Μιλώντας για μια γιορτή της δημοκρατίας, ο κ. Αδάμου κάλεσε τους επόμενους βουλευτές να συμπεριφερθούν και να λειτουργήσουν ως υπηρέτες του λαού και να δώσουν λύσεις στα προβλήματα του μέσα από τη βουλή.
Πρέπει να τρέξουν πάρα πολλά νομοσχέδια τα οποία έχουν μείνει ημιτελή τόνισε ο κύριος Αδάμου, προσθέτοντας ότι η αποχή δεν είναι λύση διότι όσοι δεν πάνε αφήνουν του υπόλοιπους να αποφασίσουν.
«Όλοι να έχουν κατά νου ότι είμαστε υπηρέτες του λαού και έτσι πρέπει να συμπεριφερόμαστε. Ο σκοπός δεν επιτυγχάνεται όταν κάτσουν στην καρέκλα αλλά θα επιτευχθεί όταν έρθουν κοντά στον κόσμο και τα προβλήματα του. Πρέπει να δίνουμε λύσεις μέσα από το κοινοβούλιο», είπε.

11:09 Η αποχή δεν είναι η απάντηση, αλλά οι πολίτες να ασκήσουν το ιερό τους δικαίωμα και να προσέλθουν στις κάλπες ενδυναμώνοντας την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου, Κυριάκος Κυριάκου.

Ο κ. Κυριάκου άσκησε στις 10.00 το πρωί το εκλογικό του δικαίωμα στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Αποστόλου Ανδρέα ( Κέντρο Γ’), στη Λεμεσό.

«Η αποχή δεν είναι η απάντηση, αλλά οι πολίτες ν’ ασκήσουν το ιερό τους δικαίωμα, τη ψήφο, αυτό που ανέδειξε η Δημοκρατία και ταυτόχρονα, να ενδυναμώσουμε την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο και να δώσουμε ελπίδα στις επόμενες γενιές», είπε.

Ως άνθρωποι, συνέχισε, χρειάζεται «να γίνουνε περισσότερο ανθρωπιστές και όχι εγωιστές, χρειαζόμαστε περισσότερη συμπόνια και λιγότερο μίσος και να φύγουμε από το εγώ και να πάμε στο εμείς».

Ανέφερε, τέλος ότι «χρειαζόμαστε ένα χαμόγελο, μια ελπίδα κι ένα καλύτερο αύριο προς τον άνθρωπο, τα ζώα και τη φύση, με υγεία και ευημερία».

10:47 Η συμμετοχή όλων στην εκλογική διαδικασία είναι απαραίτητη καθώς η αποχή είναι ανοχή, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Πνοή Λαού, Δημήτρης Τριμιθιώτης.

Στη σύντομη δήλωση του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο κ. Τριμιθιώτης είπε ότι «σήμερα γιορτάζει η Δημοκρατία. Ο κυπριακός λαός θα ασκήσει το ιερό εκλογικό του δικαίωμα, και θα επιλέξει και θα εκλέξει τους νέους εκπροσώπους του στην κυπριακή Βουλή. Η παρουσία όλων μας στην (εκλογική διαδικασία) είναι απαραίτητη. Η αποχή είναι ανοχή».

10:43 «Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τη χώρα μας οι πολίτες αποφασίζουν για την επόμενη μέρα. Καλή ψήφο σε όλους». Αυτή ήταν η σύντομη δήλωση στην οποία προέβη ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος προσθέτοντας ότι περιμένουμε το αποτέλεσμα της ττενέκκας.

10:17 Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του.

Σε δηλώσεις του ανέφερε πως «οι σημερινές εκλογές διεξάγονται σε μια δύσκολη συγκυρία. Πολλαπλά προβλήματα, μεγάλη κρίση. Είναι η ώρα που ο λαός θα μιλήσει και θα καθορίσει την έξοδο της χώρας από την κρίση».

Επίσης ανέφερε πως «ο θυμός, η οργή και η αβεβαιότητα δεν μπορεί και δεν πρέπει να διαμορφώσει συνθήκες αποχής σε αυτή τη διαδικασία. Η Κύπρος αξίζει, η κοινωνία αξίζει. Η πατρίδα δεν είναι κληρονομία του οποιουδήποτε. Εμείς είμαστε περαστικοί».

9:50 Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Λανίτειο Λύκειο στη Λεμεσό.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η σημερινή μέρα είναι μια γιορτή της δημοκρατίας και αποτελεί δύναμη του λαού να επιλέξει ποιοι θα είναι οι νομοθέτες την επόμενη πενταετίας.
Παράλληλα επικαλέστηκε μια αναφορά του Αβραάμ Λίνκολν και συγκεκριμένα ανέφερε «Μια σφαίρα μπορεί να σκοτώσει τον εχθρό σου. Η ψήφος μπορεί να σκοτώσει το μέλλον των παιδιών σου», εγώ θα πρόσθετα και την αποχή”, επεσήμανε ο Πρόεδρος ο οποίος κάλεσε τους ψηφοφόρους να αφήσουν τον καναπέ και να πάνε στις κάλπες.
Για τις αφίσες η οποίες παραμένουν στους δρόμους και κυρίως στην πόλη της Λεμεσού, είπε πως «δεν θεωρεί ότι είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα που μπορούν να διαβρώσουν τις εκλογές».

9:18 Συνοδευόμενος από τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά του έφτασε στο εκλογικό κέντρο του δημοτικού σχολείου Αγίου Αντρέα ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Μετά που άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι η ψήφος πέραν από δικαίωμα, πέρα από καθήκον, είναι ευκαιρία και ελπίδα.

Είναι ευκαιρία να ακουστούν οι πολίτες, ελπίδα για να αλλάξουμε τα πράγματα και να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα και τον λαό μας, επεσήμανε ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει με την αποχή τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει με την ψήφο διαμαρτυρίας. Η αλλαγή θα έρθει μέσα από προτάσεις, με τη συμμετοχή, με τη θετική ψήφο, κατέληξε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

8:55: Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε στο Λύκειο Στροβόλου ο Γενικός Γραμματέας ΑΚΕΛ.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι είναι η ώρα του λαού, εκφράζοντας παράλληλα την λύπη του για κόμματα που συμπεριφέρθηκαν με τρόπο που παραβιάζει τις νομοθεσίες.

Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες, ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες.

«Δεν είναι σωστό να αφήσουμε άλλους να αποφασίζουν για εμάς» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Ελπίζω κι εύχομαι σήμερα να λειτουργήσουμε με παραδειγματική τάξη και πειθαρχία» προσέθεσε, λέγοντας ότι από αύριο πρέπει να δούμε πώς θα εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της Κύπρου και του λαού.