Η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως η Διεθνής Ημέρα Βουνού ώστε να αναδειχθεί ο ζωτικός ρόλος που παίζει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων και να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα την ευθύνη που έχει για τη διατήρησή του. Τα βουνά καλύπτουν το 1/5 της ξηράς και παρέχουν ζωή στο 1/10 του παγκόσμιου πληθυσμού. Η δασική αποψίλωση συμβάλλει στην οικολογική υποβάθμιση και την απώλεια της βιοποικιλότητας. Τα κυπριακά δασικά οικοσυστήματα που καλύπτουν τα βουνά της Κύπρου αντιμετωπίζουν μια σειρά από μεγάλες απειλές, όπως είναι η εκχέρσωση για την επέκταση των γεωργικών καλλιεργειών, η υπερεκμετάλλευση με υλοτομίες για την παραγωγή ξύλου και καύσιμης ύλης και γενικά η αλλαγή χρήσης της γης, κάτι που συμβαίνει στα δάση που ανήκουν σε ιδιώτες.
Η υπερβόσκηση είναι μια άλλη σημαντική απειλή για τα κυπριακά δάση. Μια περιοχή με έντονο το φαινόμενο υπερβόσκησης είναι η περιοχή Πισσουρίου, καθώς και ορισμένες περιοχές στη χερσόνησο του Ακάμα. Σημαντικές επιπτώσεις στα κυπριακά δάση έχει και η κλιματική αλλαγή με τη μείωση των βροχοπτώσεων και την αύξηση της θερμοκρασίας. Η κλιματική αλλαγή έχει ως αποτέλεσμα αλλαγές στη χλωριδική σύνθεση των δασών αλλά και επιπτώσεις από τις πληθυσμιακές εξάρσεις βλαβερών εντόμων και άλλων επιβλαβών οργανισμών με συνέπεια να αυξάνονται οι ασθένειες που πλήττουν τα κυπριακά δάση.
Η μεγαλύτερη όμως απειλή των δασών μας είναι οι πυρκαγιές. Κάθε καλοκαίρι, οι πυρκαγιές προκαλούν τεράστιες καταστροφές στα δασικά οικοσυστήματα αφήνοντας στο πέρασμά τους στάχτες και αποκαΐδια. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, στην Κύπρο 9 στις 10 δασικές πυρκαγιές οφείλονται σε διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση.
Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού