Χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν κάνει έκκληση για ηρεμία μετά από μέρες ταραχών στην Ιερουσαλήμ.

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Παλαιστίνιοι, τραυματίστηκαν σε νέες συγκρούσεις χθες με την ισραηλινή αστυνομία, έξω από το τέμενος Αλ-Άκσα στην ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς το Ισραήλ τιμά την επέτειο από την κατάληψη της πόλης κατά τη διάρκεια του αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1967.

Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσαν το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους να μειώσουν τις εντάσεις το συντομότερο δυνατό.

Η βία κλιμακώθηκε τη Δευτέρα το βράδυ αφού Παλαιστίνιοι μαχητές έριξαν ρουκέτες προς την Ιερουσαλήμ. Σε απάντηση, ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε αεροπορικές επιθέσεις εναντίον μαχητικών στόχων στη Λωρίδα της Γάζας.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας στη Γάζα δήλωσαν ότι 20 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, είχαν χάσει τη ζωή τους. Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον τρία μέλη της ομάδας Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα, ήταν μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν.

Η Χαμάς είχε απειλήσει να επιτεθεί αφού εκατοντάδες Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με την ισραηλινή αστυνομία σε ιερό χώρο στην Ιερουσαλήμ τη Δευτέρα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είπε ότι η Χαμάς «διέσχισε μια κόκκινη γραμμή» και ότι το Ισραήλ θα ανταποκριθεί «με μεγάλη δύναμη».

Τις τελευταίες ημέρες εκδηλώνεται η χειρότερη για χρόνια βία στην Ιερουσαλήμ.

Οι ολοένα και πιο βίαιες συγκρούσεις μεταξύ της ισραηλινής αστυνομίας και των Παλαιστινίων διαδηλωτών σε συγκρότημα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, απειλούν να πυροδοτήσουν μια ευρύτερη σύγκρουση.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν εξοργιστεί για περιορισμούς στην πρόσβαση στο συγκρότημα όπου στεγάζεται το τέμενος Αλ-Άκσα, ο τρίτος ιερότερος χώρος στο Ισλάμ, μαζί με το Όρος του Ναού, τον πιο ιερό χώρο στον Ιουδαϊσμό.

Νωρίς την Τρίτη, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος, μια ανθρωπιστική ομάδα, δήλωσε ότι περισσότεροι από 700 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ και σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη.

Ο βασικός λόγος για την βία που αναζωπυρώθηκε στην περιοχή δεν αλλάζει. Είναι η ανοιχτή πληγή της άλυτης σύγκρουσης μεταξύ Εβραίων και Αράβων που καταστρέφει και αφαιρεί παλαιστινιακές και ισραηλινές ζωές για γενιές.

Αυτό το τελευταίο επεισόδιο συνέβη λόγω της έντασης στην Ιερουσαλήμ, το αιχμηρότερο μέρος της σύγκρουσης. Οι ιερές τοποθεσίες στην Παλιά Πόλη είναι εθνικά καθώς και θρησκευτικά σύμβολα. Οι κρίσεις που τους επηρεάζουν συχνά πυροδοτούν τη βία.

Οι αιτίες για αυτό που έχει συμβεί αυτή τη φορά περιλαμβάνουν τη βαριά ισραηλινή αστυνόμευση των Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού και τις αμφιλεγόμενες προσπάθειες στα ισραηλινά δικαστήρια να εκδιώξουν τους Παλαιστινίους από τα σπίτια τους, αναφέρει το BBC. Και άλλα γεγονότα όμως θα μπορούσαν να είχαν το ίδιο αποτέλεσμα.

Ποια είναι η παγκόσμια αντίδραση;

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντόνι Μπλίκεν δήλωσε ότι η Χαμάς πρέπει να τερματίσει τις επιθέσεις με ρουκέτς «αμέσως», προσθέτοντας ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να αποσυρθούν». Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζένιφερ Ψάκη επανέλαβε αυτές τις εκκλήσεις, λέγοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανησυχεί σοβαρά για τη βία.

Σε ένα tweet, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ είπε ότι οι επιθέσεις «πρέπει να σταματήσουν», ζητώντας τον «τερματισμό της στόχευσης πληθυσμών πολιτιτών».

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι η «σημαντική αύξηση της βίας» στη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ «πρέπει να σταματήσει αμέσως». «Η εκτόξευση πυραύλων από τη Γάζα εναντίον άμαχων πληθυσμών στο Ισραήλ είναι εντελώς απαράδεκτη και τροφοδοτεί κλιμακωτή δυναμική», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Χωρίς ανακοίνωση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποίησε επείγουσα συνεδρίαση τη Δευτέρα σχετικά με τη βία. Δεν έχει εκδοθεί δήλωση. Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο οι ΗΠΑ έκριναν ότι το να υπάρξει κάποιο «δημόσιο μήνυμα δεν θα ήταν πρόσφορο σε αυτό το στάδιο», ανέφεραν διπλωματικές πηγές. Ωστόσο, μιλώντας στο Associated Press, διπλωματικός αξιωματούχος είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη, η Αίγυπτος και το Κατάρ, που συχνά μεσολαβούν μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, προσπαθούν όλοι να σταματήσουν τις μάχες.

Κατόπιν νέων διαβουλεύσεων για το ενδεχόμενο να δημοσιοποιηθεί ανακοίνωση που θα καλεί σε αποκλιμάκωση, αρκετοί διπλωμάτες σημείωσαν πως δεν επρόκειτο να υπάρξει τέτοια, χθες τουλάχιστον.

Το πρωί οι ΗΠΑ εξήγησαν στους 14 εταίρους τους στο ΣΑ, στη διάρκεια κλειστής βιντεοδιάσκεψης, ότι «εργάζονται στους διαδρόμους» για να ηρεμήσει η κατάσταση και ότι «δεν είναι σίγουρες ότι σε αυτό το στάδιο μια ανακοίνωση θα βοηθούσε».

«Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί με εποικοδομητικό τρόπο να εγγυηθούν πως κάθε ενέργεια του ΣΑ θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων», περιορίστηκε να πει χθες εκπρόσωπος της αμερικανικής αποστολής στον ΟΗΕ.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Τύνιδας, η Νορβηγία, η Τυνησία και η Κίνα πρότειναν να διεξαχθεί ψηφοφορία επί σχεδίου ανακοίνωσης που απαιτεί «το Ισραήλ να σταματήσει την εποικιστική δραστηριότητα, τις κατεδαφίσεις και τις εξώσεις» Παλαιστινίων σε διάφορες περιοχές, «συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».

Στο έγγραφο, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, εκφράζεται επίσης «σοβαρή ανησυχία για τις εντάσεις και την αυξανόμενη βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».

Υπογραμμίζεται ακόμη «η σημασία» που έχει όλα τα μέρη «να απόσχουν από τη λήψη μονομερών μέτρων που θα επέτειναν τις εντάσεις και θα υπέσκαπταν τη βιωσιμότητα της λύσης των δύο κρατών», ενώ ζητείται να «επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να απόσχουν από κάθε πρόκληση και ρητορεία, και να προασπίσουν και να σεβαστούν το ιστορικό status quo των ιερών τόπων».

Newsbeast.gr