Είναι δύσκολο να τετραγωνίσουμε τον κύκλο αλλά στην πολιτική τίποτε δεν αποκλείεται, ήταν η χαρακτηριστική έκφραση του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες μετά το πέρας της νέας κρίσιμης Ολομέλειας της άτυπης πενταμερούς πέντε συν ένας, στην Γενεύη.

Δεν κατέστη εφικτό όπως ανέφερε ο κ. Γκουτέρες να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς η Τ/κ πλευρά επέμεινε στην θέση για λύση δύο κρατών και η Ε/κ πλευρά από την άλλη, ζήτησε εφαρμογή του πλαισίου του ΟΗΕ στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των έξι σημείων που έθεσε ο ίδιος.

Δεν ήταν εύκολη συνάντηση, τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες και πρόσθεσε ότι γι’ αυτό το λόγο πραγματοποιήθηκαν διάφορες συναντήσεις και επαφές τα τελευταία 24ωρα. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί κοινό έδαφος «δεν τα παρατούμε την προσπάθεια», τόνισε και πρόσθεσε ότι η δική του ατζέντα είναι απλή, να παλέψει για την ασφάλεια και την ανάπτυξη του Κυπριακού λαού, Ε/κ και των Τ/κ. Αξίζουν ανέφερε να ζήσουν μαζί σε ειρήνη.

Ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει μια νέα άτυπη πενταμερή τύπου πέντε συν ένας, σε δύο με τρεις μήνες. Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Αντόνιο Γκουτέρες επισήμανε ότι η προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών θα είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να είναι επιτυχείς η νέα συνάντηση. Στόχος όπως είπε είναι ένας διάλογος που θα οδηγήσει σε αποτέλεσμα.

Συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά τη λήξη της ολομέλειας της άτυπης πενταμερούς συνάντησης 5 + 1 στη Γενεύη.

Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις, στη 13:30 ώρα Κύπρου.