Κατά την έναρξη της τελευταίας συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής πριν αυτοδιαλυθεί, όπως προβλέπει το Σύνταγμα ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 30ης Μαΐου, ο Πρόεδρος της Βουλής, Αδάμος Αδάμου, προ ημερησίας διατάξεως αναφέρθηκε στην κοινοβουλευτική του παρουσία καθώς δεν επαναδιεκδικεί εκλογή του και ακολούθως έδωσε το βήμα στους Βουλευτές που δεν θα επαναδιεκδικήσουν εκλογή να μιλήσουν.
Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε επίσης εν συντομία στην υπηρεσία του Γενικού Διευθυντή της Βουλής Σωκράτη Σωκράτους που αφυπηρετεί μετά από 38 χρόνια την 1η Ιουνίου. Είπε ότι ο κ. Σωκράτους συνέβαλε στην ενίσχυση και επέκταση του έργου της Βουλής και σημείωσε τον ανθρώπινο τρόπο με τον όποιο προσέγγιζε τους υφιστάμενους λειτουργούς του νομοθετικού σώματος.
Αναφορά έκανε και στην Ανώτερη 1η στενογράφο Μαρία Πέτρου που άρχισε να εργάζεται στη Βουλή τον 1977 και μετά από 44 χρόνια επίσης αφυπηρετεί, σημειώνοντας την εργατικότητα και την αγαστή συνεργασία που είχε αναπτύξει προς επιτέλεση των καθηκόντων της.
Από τους αντιπροσώπους του λαού που δεν θα διεκδικήσουν νέα εκλογή ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι αποτελεί προνόμιο να σε εμπιστεύονται οι πολίτες και να σε αναδεικνύουν αντιπρόσωπο του στο νομοθετικό σώμα. Είπε πως μετά από την εκλογή του για 3 θητείες που επιτέλεσε τις δυόμιση, αποκόμισε σοφία σε ό,τι αφορά τη ζωή και τον άνθρωπο. Ανέφερε πως έκανε και λάθη, τα οποία όμως δεν είχαν σκοπιμότητα. Συνεχίζοντας είπε ότι μετά από 3 θητείες, φεύγει χαρούμενος για τη νομοθεσία της ειδικής εκπαίδευσης που ψηφίστηκε μετά από δική του νομοθετική πρωτοβουλία. Δίδοντας συμβουλή προς όσους θα συνεχίσουν τη βουλευτική δράση, είπε ότι θα πρέπει να έχουν γνώση ότι θα αγωνίζονται σε αντίξοες συνθήκες καθώς επικρατεί απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών. Η αξιοπιστία της πολιτικής και των θεσμών θα αποκατασταθεί με το ήθος και μια διαφορετική κουλτούρα που πρέπει να αναπτυχθεί και τον σεβασμό προς τους πολίτες και προς τους αντιπάλους, ιδιαίτερα σε καταστάσεις έντασης, είπε και ανέφερε ότι ενόσω βρισκόταν στον πολιτικό στίβο, προσπάθησε να μην θίξει την αξιοπρέπεια κανενός.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, αφού ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής ανέβασε ψηλά τον πήχη του κοινοβουλευτισμού, ευχαρίστησε τους «αόρατους ανθρώπους», τους λειτουργούς της Βουλής που υποστηρίζουν το έργο των Βουλευτών. Είπε ότι ο ίδιος διάβηκε μέσα από 20 δύσκολα χρόνια, έχοντας ψηλές απαιτήσεις και εργασιομανή χαρακτήρα, πιέζοντας πολλές φορές τους συνεργάτες του. Ήταν δύσκολα χρόνια κατά τα οποία ο λαός και η κοινωνία κτυπήθηκε με μεγάλες τραγωδίες, είπε στις συνέχεια και έκανε αναφορά στο σκάνδαλο του ΧΑΚ, μέχρι και την πανδημία. Φεύγει οικειοθελώς και πλήρης εμπειριών, αλλά φορτωμένος πληγές, καθώς για πολλούς ήταν το μαύρο πρόβατο, συνέχισε αναφέροντας ότι υπέστη «ύβρεις, συκοφαντία, απαξίωση, μπούλινγκ». Ευχαρίστησε όσους τον στήριξαν με την ψήφο τους, ζήτησε συγνώμη από όσους πίκρανε και απάγγειλε απόσπασμα από ποίημα του Βάσου Λυσσαρίδη.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου ανέφερε ότι η Βουλή είναι η «επίσημη του αγαπημένη», αλλά όπως είπε, επιστρέφει στην αιώνια του αγαπημένη, την οικογένεια του. Πρόσθεσε ότι μέσα από το Κοινοβούλιο έμαθε πως κυλά η ζωή και ότι η πολιτική τον έμαθε να αγαπάει τον άνθρωπο. Ευχαρίστησε όσους τον στήριξαν, δήλωσε ότι παραμένει ενεργός πολίτης και μέλος του ΔΗΣΥ που είναι το δεύτερο του σπίτι.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής είπε ότι αποχωρεί από τη Βουλή μετά από 15 χρόνια. Ανέφερε ότι θέλει να πιστεύει ότι μέσα από τη θητεία του πρόσθεσε και το δικό του χαλίκι για μια καλύτερη κοινωνία. Με το τέλος της θητείας, κλείνει ένας μεγάλος κύκλος στη ζωή του, πρόσθεσε, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει να εργάζεται από άλλο μετερίζι. Ευχαρίστησε το κόμμα του, τους λειτουργούς της Βουλής και των ΜΜΕ, τη συνεργάτιδα του και την οικογένεια του και ευχήθηκε ένα παραγωγικό έργο στη νέα Βουλή.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κώστας Κωνσταντίνου, αφού ανέφερε πως όλα έχουν ένα τέλος, είπε ότι δεν επαναδιεκδικεί εκλογή, μετά από συνειδητή απόφαση και ανάμεικτα αισθήματα μετά από 27,5 χρόνια, τα μισά της ζωής του στα έδρανα της Βουλής. Ανέφερε μέσα από τον απολογισμό του έργου του κρίθηκε και θα κριθεί από τους πολίτες. Είπε ότι τα έδρανα της Βουλής ήταν μια πορεία που πέρασε από πολλές διελκυστίνδες αντιπαραθέσεις και καταστάσεις που στιγμάτισαν τον τόπο και είχε την τύχη να γνωρίσει «ιερά τέρατα της πολιτικής» και αποκόμισε την εμπειρία της λήψης κρίσιμων αποφάσεων. Είπε ότι υπηρέτησε μέσα από προεδρίες 3 διαφορετικών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, και συνεργάστηκε με πολλούς Βουλευτές. Αναφέρθηκε στον παρορμητισμό του, προσθέτοντας ότι όσες φορές παραφέρθηκε, δεν αποσκοπούσε να βλάψει και να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στον οποιοδήποτε. Χαρακτήρισε σημαντική την παρουσία του στη Προεδρία της Επιτροπής Υγείας που νομοθέτησε ώστε να υπάρχει σήμερα το ΓεΣΥ. Είπε τέλος ότι θα συνεχίσει να προσφέρει με τους πολίτες προς τους οποίους έχει δηλώσει και τις προθέσεις του.
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά είπε ότι από το πόστο που επέλεξε να υπηρετήσει, τα ζητήματα που αναδείκνυε αφορούσαν τα προβλήματα και τα δικαιώματα των γυναικών και τις ίσες ευκαιρίες. Σημείωσε ότι από την Προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων πέτυχε για πρώτη φορά να έρθει στο φως το θέμα με τους βιασμούς των γυναικών κατά την τουρκική εισβολή. Η κ. Κουκουμά είπε πως την πληγώνει επειδή ακόμα δεν κατάφερε να αλλάξουν τα πράγματα που αφορούν τον προσφυγικό κόσμο και την κατάσταση στους κυβερνητικούς οικισμούς. Είπε ότι με ραθυμία λαμβάνονται αποφάσεις για τη βελτίωση της ζωής των εγκλωβισμένων και τέλος εξέφρασε την άποψη ότι οι διαφορές στον πολιτικό στίβο πρέπει να αναδεικνύονται και μέσα από αυτές να δημιουργείται η σύνθεση.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου, δηλώνοντας τη συγκίνηση του που μετά από 20 χρόνια αδιάληπτης παρουσίας, αποχωρεί από τα έδρανα της Βουλής, είπε πως πιστεύει ότι τίμησε το αξίωμα του Βουλευτή με ήθος και ανέφερε ότι αποχωρεί από τη Βουλή παραδίδοντας τη σκυτάλη στους νέους φερέλπιδες πολιτικούς, αλλά δεν αποχωρεί από την πολιτική, όπως είπε. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα από τη συζήτηση και τη σύνθεση κέρδισε το κοινοβούλιο και κατ΄επέκταση η κοινωνία. Έκανε λόγο σε αξιόπιστο έργο των κοινοβουλευτικών επιτροπών Ελέγχου και Νομικών, που δοκιμάστηκε στην κοινωνία. Είπε επίσης ότι το όραμα του για επίλυση του Κυπριακού δεν εκπληρώθηκε και ανέφερε πως είναι δυστυχία να είσαι συνετός πολιτικός, σε ένα πεδίο στο οποίο επωάζουν και αναδεικνύονται οι λαϊκιστές. Κάνοντας πρόγνωση για το Κυπριακό είπε πως αν συνεχίσουμε να επαναλαμβάνουμε τα λάθη «ανεβαίνουμε σκαλί-σκαλί τη διχοτόμηση της πατρίδας μας».
ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ