Την εκτίμηση ότι μέχρι τα μέσα με τέλη Μαΐου «θα έχουμε αναπτύξει το τείχος της ανοσίας, μέσω των εμβολιασμών και θα μας επιτρέπει πλέον να άρουμε τους οποιοδήποτε περιορισμούς”, εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος έκανε παράλληλα έκκληση στον κόσμο να συνεργαστεί, να τηρεί τα μέτρα ατομικής προστασίας, διότι είναι ο μόνος τρόπος, όπως είπε, να εμποδίσουμε την διασπορά του ιού.
«Για να έχει αποτέλεσμα η στρατηγική μας βασίζεται στο τρίπτυχο εμβολιασμοί – αυτή την εβδομάδα αναμένουμε γύρω στις 60.000 δόσεις -, τήρηση των μέτρων και πολλά διαγνωστικά τεστ», είπε ο κ. Ιωάννου κατά την επίσκεψη του μαζί με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Δήμαρχο Στροβόλου Ανδρέα Παπαχαραλάμπους στο σημείο διεξαγωγής Rapid Test στη διασταύρωση Σταυρού και Ιωσήφ Χατζηιωσήφ στο Στρόβολο.
Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «τα χθεσινά αποτελέσματα αλλά και ολόκληρης της εβδομάδας είναι ανησυχητικά» και τόνισε ότι «απαραίτητη προϋπόθεση διατήρησης της επιδημιολογικής εικόνας είναι και η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων».
«Πέραν των στοχευμένων και πληθυσμιακών τεστ που κάνουμε – ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που μας δίδει την δυνατότητα έγκαιρα να εντοπίζουμε λοιμώξεις, να απομονώνονται και να γίνεται ιχνηλάτηση και να εμποδίζεται η διασπορά του ιού – απαραίτητη είναι και η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και η τήρηση της ατομικής προστασίας», υπογράμμισε.
Πρόσθεσε ότι «οποιοσδήποτε εφησυχασμός ή χαλάρωση θα φέρει επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων».
Ο κ. Ιωάννου είπε ότι την τελευταία εβδομάδα βλέπουμε μιαν αύξηση 50% της θετικότητας ειδικά στα rapid test, από 0,4% στο 0,6%, ανέφερε και πρόσθεσε πως αυτό είναι ανησυχητικό, αν και ήταν αναμενόμενο ως ένα σημείο, όπως είπε, λόγω και των χαλαρώσεων που είχαν δοθεί πριν τρεις εβδομάδες.
Ερωτηθείς αν θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα με δεδομένο ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη λαμβάνονται πιο αυστηρά μέτρα, ο κ. Ιωάννου είπε ότι στις πλείστες χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης επικρατεί από τον περασμένο Νοέμβριο καθεστώς λοκντάουν και πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι η τελευταία χώρα που μπήκε σε λοκντάουν και η χώρα που βγήκε πρώτη από λοκντάουν.
«Αυτό οφείλεται και στη συνεργασία του κόσμου και στην στρατηγική μας με τα πολλά και στοχευμένα τεστ – ειδικά με τις μεταλλάξεις ήταν απαραίτητος πυλώνας – και είναι αυτό που μας κρατά την επιδημιολογική εικόνα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι πλείστες χώρες στην Ευρώπη είναι σε αυστηρό λοκντάουν.
Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «είμαστε προς το τέλος» και αντιλαμβάνεται την κόπωση του κόσμου αλλά μέχρι τα μέσα με τέλη Μαϊου, όπως είπε, «θα έχουμε αναπτύξει ανοσία με τον εμβολιασμό και θα μας επιτρέπει πλέον να άρουμε τους οποιοδήποτε περιορισμούς».
Σε παρατήρηση ότι το Υπουργείο Παιδείας στην Ελλάδα προχωρεί με τους αυτοελέγχους (self test) για να ανοίξουν όλα τα σχολεία, ο κ. Ιωάννου είπε ότι “στην Κύπρο κάνουμε τεστ εβδομαδιαία σε όλα τα σχολεία και αναγκαστικά σε όλους τους μαθητές», προσθέτοντας ότι «έχει τεράστια διαφορά το self test που εναπόκειται στον ίδιο τον μαθητή» να το διενεργήσει.
Ανέφερε ότι όταν το τεστ «το κάνουμε εμείς, επιβεβαιωνόμαστε ότι όλοι οι μαθητές το κάνουν δηλώνονται τα αποτελέσματα και αρχίζει αμέσως η ιχνηλάτηση» και «άρα είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά σε αυτό».
Σε ερώτηση σχετικά με την προώθηση ενός αυστηρότερου νομοθετικού πλαισίου για τις περιπτώσεις όπου καθηγητής αρνείται να υποβληθεί σε τεστ, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι δεν είναι πολλές αυτές οι περιπτώσεις και εξήγησε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι επί της παρούσης.
«Το σημαντικό είναι να αντιληφθούμε την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα των τεστ, να προσερχόμαστε να κάνουμε τα τεστ. Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι αρνούνται, υπάρχουν όμως οι τρόποι επίλυσης μέσω του Υπουργείου Παιδείας», κατέληξε ο κ. Ιωάννου.