Η Αλυκή Ακρωτηρίου είναι η μεγαλύτερη αλυκή του νησιού, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της χερσονήσου Ακρωτηρίου, στο νοτιότερο άκρο της Κύπρου.

Η έκτασή της φθάνει τα 940 περίπου εκτάρια. Το βαθύτερο σημείο της φυσικής αυτής κοιλότητας φθάνει μέχρι και τα 2,7 μέτρα περίπου κάτω από το επίπεδο της επιφάνειας της θάλασσας, και μπορεί να συγκεντρώσει μέχρι και 1 μέτρο βάθους νερό.

Αποτελεί μια περιοχή σημαντικής περιβαλλοντικής σημασίας και έχει κηρυχθεί από τον Μάρτιο του 2003, ως Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας στα πλαίσια της Συνθήκης RAMSAR. Επιπρόσθετα, έχει ανακηρυχθεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ – SPA) σύμφωνα με τη συνθήκη της Βαρκελώνης και έχει χαρακτηριστεί ως Σημαντική Περιοχή Πτηνοπανίδας από το «Birdlife International», τον διεθνή οργανισμό για την προστασία των πτηνών.

Η περιοχή της Αλυκής Ακρωτηρίου είναι διεθνώς γνωστή για τη σημαντική ποικιλία και τον αριθμό πτηνών, τα οποία είτε ζουν μόνιμα, είτε ξεχειμωνιάζουν, ή απλώς διέρχονται κατά την φθινοπωρινή και ανοιξιάτικη μετανάστευση τους.

Μεγάλος αριθμός τουριστών και πτηνοπαρατηρητών από την Κύπρο και το εξωτερικό, επισκέπτεται τον υγροβιότοπο, κυρίως λόγω της φυσικής ομορφιάς του, του μεγάλου αριθμού φλαμίνγκο που συχνάζουν εκεί και της κοντινής τους απόστασης από παραλίες και χώρους πολιτιστικής σημασίας.

Η αλυκή Ακρωτηρίου πλαισιώνεται από ένα εκτεταμένο δίκτυο υδροβιοτόπων όπως είναι το Λιβάδι Φασουρίου και η Δεσποτική Λίμνη. Η αλυκή Ακρωτηρίου χρειάζεται την προστασία μας. Είναι καθήκον μας η προστασία της φυσικής μας κληρονομιάς και της διατήρησής της για τις επόμενες γενιές.

 

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,

Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού

Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΧΕΙ ΒΡΑΒΕΥΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ.