Ο Λιβαδόκιρκος ή αλλιώς Κίρκος ο πύγαργος [1], με επιστημονική ονομασία Circus pygargus,  αποτελεί ένα κοινό ημερόβιο αρπακτικό πτηνό, το οποίο ανήκει στην ομάδα των κίρκων.

Είναι ένα πλήρως μεταναστευτικό είδος, το οποίο επισκέπτεται το νησί μας άνοιξη και φθινόπωρο. Αποτελεί τον πιο λεπτό και ανάλαφρο αετό στο πέταγμα. Το μήκος του σώματός του κυμαίνεται από 43 με 50 εκατοστά, με άνοιγμα πτερύγων 97 έως 115 εκατοστά.  Τα ενήλικα αρσενικά έχουν γκριζογάλανο και λευκό χρώμα με λίγες κάθετες κοκκινωπές γραμμώσεις.

Στην άκρη των φτερούγων τους έχουν μαύρο χρώμα και οριζόντια μαύρη γραμμή στη μέση τους. Τα ενήλικα θηλυκά είναι καστανόχρωμα με μια άσπρη ταινία στο ουροπύγιό τους. Και στα δύο φύλα, η ίριδα, το κήρωμα και τα πόδια είναι κίτρινα, ενώ το ράμφος και οι γαμψώνυχες είναι μαύρα [2]. Τρέφονται κυρίως με τρωκτικά, μικρά θηλαστικά, ερπετά, μικρά πουλιά και διάφορα μεγάλα έντομα.

Η ελληνική ονομασία του είδους παραπέμπει στο κυριότερο ενδιαίτημα του πτηνού, καθώς ο λιβαδόκιρκος προτιμάει τις πεδινές ανοιχτές εκτάσεις, όπως αγρούς με καλλιέργειες δημητριακών, λιβάδια ή χερσότοπους κοντά σε υγροτόπους. Γεννά 4 με 5 αυγά μέσα Απριλίου μέχρι μέσα Μαΐου ή αρχές Ιουνίου και φωλιάζει στο έδαφος στις περιοχές που ζει. Η επώαση πραγματοποιείται μόνο από το θηλυκό και διαρκεί 27-40 ημέρες.

Σημαντικές απειλές του Λιβαδόκιρκου είναι η συχνή καταστροφή των φωλιών τους από γεωργικά μηχανήματα κατά τον θερισμό, η εντατικοποίηση των καλλιεργειών, τα φυτοφάρμακα και η λαθροθηρία.

Στην Κύπρο, το είδος προστατεύεται από το νόμο του 2003, ο οποίος προνοεί την προστασία και διαχείριση άγριων πτηνών και θηραμάτων.

 

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,

Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού

Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΧΕΙ ΒΡΑΒΕΥΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ.